MAINOS

Uutta makua rosolliin ja joululaatikoihin

Joulun perinteiset ruoat rosolli ja joululaatikot ovat ihania, mutta välillä samat maut voivat kyllästyttää. Jos haluat pitää rosollin ja joululaatikot edelleen osana jouluateriaa, näillä vinkeillä voit tuoda niihin helposti uusia makuvivahteita!

Välineet laatikoiden ja rosollin valmistamiseen

Joulun perinteiset ruoat ovat monen herkkuja. Hanki niiden valmistamiseen tarvittavat välineet hyvissä ajoin kotiin ennen muiden joulukiireiden alkamista.

Muun muassa höyrykattila, suuret uunivuoat, tehosekoitin ja sekoituskulhot ovat tarvittavia välineitä kokkaillessasi jouluruokia. Energiatehokas ja kiertoilmauunilla varustettu sähköliesi säästää aikaa ja sähköä. Valitse riittävän suuri höyrykattila ja muut astiat valmistettavaan ruokamäärään nähden. Tehokas sähköliesi nopeuttaa jouluruokien valmistusta.

Näin tuunaat joulun laatikkoruoat

Perinteiset peruna-, porkkana- ja lanttulaatikko saavat uutta potkua ja makuvivahdetta pienillä muutoksilla:

  1. Tee perunalaatikosta pinaattiversio lisäämällä keitettyä ja hienonnettua pinaattia perunamuusin sekaan. Voit myös lisätä juustoraastetta ja valkosipulia makua antamaan.
  2. Saat uutta sävyä porkkanalaatikkoon paahtamalla porkkanat uunissa hunajan ja rosmariinin kanssa ennen soseuttamista. Lisää sekaan kanelia ja muskottipähkinää mausteeksi.
  3. Voit kokeilla myös appelsiini-porkkanalaatikkoa. Lisää raastettua appelsiininkuorta ja appelsiinimehua porkkanasoseeseen. Tämä antaa laatikkoon raikkaan maun ja tasapainottaa makeutta.
  4. Jos kaipaat lanttulaatikkoon enemmän suutuntumaa, lisää lanttusoseeseen rouhittuja pähkinöitä, kuten mantelia tai saksanpähkinää. Ne tuovat kivan purutuntuman lisäksi makua.

Erilaiset homejuustot ja juustoraasteet tuovat laatikoihin täyteläisyyttä ja makua. Perinteisten makujen lisäksi voit kokeilla laatikoihin uusia ainesosia. Esimerkiksi punajuuri-sinihomejuustolaatikko ja bataatti-inkiväärilaatikko ovat vakiinnuttaneet asemansa jo monessa joulupöydässä.

Jos sinulla on kiertoilmauunilla varustettu sähköliesi, voit paistaa samassa lämpötilassa kahta tai jopa kolmea laatikkovuokaa kerrallaan. Energiatehokas sähköliesi löytyy Hobbyhall.fi-verkkokaupasta esimerkiksi Electrolux-, Gorenje- tai Whirlpool-merkeiltä.

Näin saat vaihtelua perinteiseen rosolliin

Kokeile näitä vaihtoehtoja, joilla saat uutta makuvivahdetta perinteiseen rosolliin:

  1. Luo vaihtelua rosolliin muuttamalla aineksia. Kokeile vaihtaa perinteisten punajuurien ja porkkanoiden tilalle muita juureksia, kuten lanttua, palsternakkaa tai bataattia. Voit myös käyttää raakoja juureksia, jotka ovat hienonnettuja suolakurkun tapaan.
  2. Saat makeutta rosolliin lisäämällä mukaan pieniä paloja omenaa tai päärynää. Ne tuovat raikkautta ja luonnollista makeutta rosolliin.
  3. Kokeile vaihtaa suolakurkku tuoreisiin kurkkuihin tai hapanimelään kurkkuun. Voit myös kokeilla suolaisia oliiveja lisätäksesi makua.
  4. Lisää proteiinia ja tekstuuria rosolliin lisäämällä esimerkiksi hienonnettuja papuja tai linssejä.

Vaihtoehtoisesti voit pitää rosollin perinteisenä, mutta tuoda vaihtelua uudenlaisella kastikkeella. Kokeile näitä kastikevaihtoehtoja rosollin kanssa:

  1. Sekoita smetanaan tuoreita yrttejä, kuten tilliä, persiljaa ja ruohosipulia. Nämä antavat smetanakastikkeelle raikkautta ja makua.
  2. Valmista sinappikastike sekoittamalla dijonsinappia, hunajaa, oliiviöljyä ja etikkaa. Tämä kastike sopii hyvin juuresten kanssa.
  3. Tee majoneesi tai käytä valmista majoneesia ja sekoita siihen sitruunamehua ja raastettua sitruunankuorta. Sitruunamajoneesi tuo raikkautta ja hapokkuutta rosolliin.

Jos et halua rosollia joulupöytään ollenkaan, voit korvata sen joillain näistä:

  1. Höyrytetyt kasvikset sopivat hyvin rosollin tilalle. Voit höyryttää haluamiasi kasviksia, kuten bataattia tai maa-artisokkaa. Hanki riittävän suuri höyrykattila, jossa on mukana kansi ja höyrytyssiivilä. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta tällainen höyrykattila löytyy esimerkiksi Russell Hobbs-, Maestro- tai Kinghoff-merkeiltä.
  2. Valmista sienisalaatti, joka sisältää erilaisia metsäsieniä, kuten suppilovahveroita tai kanttarelleja, hienonnettua sipulia, tuoretta persiljaa ja oliiviöljyä. Voit tarjoilla sienisalaatin raikkaan salaattipedin päällä.
  3. Pilko kurpitsa pieniksi kuutioiksi ja paahda se uunissa. Anna kurpitsakuutioiden jäähtyä ja sekoita niihin hienonnettuja pähkinöitä ja fetajuustoa. Mausta kylmä kurpitsasalaatti oliiviöljyllä ja sitruunamehulla.

Sopiva höyrykattila, energiaa säästävä sähköliesi ja muut jouluruokien valmistamiseen tarvittavat välineet löytyvät Hobbyhall.fi-verkkokaupasta. Jos joulupöytään on tulossa vieraaksi vauva tai taapero, tilaa samalla myös syöttötuoli, joita löytyy esimerkiksi Kikkaboo-merkiltä.

MAINOS