Kuva: Satu kohtasi karhun keskellä Ylöjärven taajamaa keskiviikkoyönä – Riista-asiantuntija ei ihmettele havaintoa: ”Ovat vakiasukkaita”

Ylöjärvellä on tehty karhuhavaintoja tyypillisesti Viljakkalan ja Kurun seuduilla, mutta nyt myös taajama-alueella lähellä Ylöjärven keskustaa.
Kerran elämässä -kohtaaminen karhun kanssa taltioitui Satu Rantaperen puhelimeen. Karhu näkyy kuvassa vasemmalla pensaan takana. Kuva on otettu Siltatien suunnasta.(Kuva: Satu Rantapere)

Satu Rantapere kulki myöhään tiistai-iltana Haavistolta Siltatielle päin. Päivämäärä kerkesi vaihtua jo keskiviikon puolelle, kun hän hieman yli puolenyön havahtui Kortteentien mutkan kohdalla erikoiseen ääneen: metsän reunasta reilun 50 metrin päästä kuului vaimea raskas hengitys, jonka lähdettä Rantapereen on vieläkin vaikea uskoa.

– En ensin ollut uskoa, että se on todellakin karhu. Paljain silmin sen näki paljon selkeämmin mitä kuvassa, hämärässä hääränneen karhun puhelimeensa ikuistanut Rantapere kertaa.

Hän kertoo, että vaikka karhu oli rauhallinen eikä kiinnittänyt häneen huomiota, tuntui kohtaaminen kuitenkin sen verran kuumottavalta, että hän otti jalat alleen heti kuvanoton jälkeen.

– Todellakin jännitti ja luulen, että karhu kyllä huomasi. Ajattelin, että esitän kuollutta, jos se kohti tulee. Jatkoin kuitenkin matkaa ja soitin mieheni hakemaan minut.

Rantapere julkaisi ottamansa kuvan ja karttakuvan paikasta Facebookin tamperelaisryhmässä, josta julkaisu levisi myös ylöjärveläisryhmiin.

Lue myös: Tommi Niemenmaa kohtasi karhun pentuineen – katso video tilanteesta

Suurennos edellisestä kuvasta kertoo, että Siltatiellä todellakin tallusti karhu. (Kuva: Satu Rantapere)

Ylöjärvellä vakinaisia karhuasukkaita

Ylöjärven alueella toimivan Nokian seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Kimmo Alakoski ei ole saanut vielä tietoonsa Haaviston keskiviikkoyön karhuhavaintoa, mutta hänen mukaansa kohtaaminen ei ole enää varsinainen ihme. Alakosken mukaan Ylöjärven alueella asustaa useita karhuja pysyvästi, joten havaintoja ei ole syytä epäillä.

– En ihmettele. Karhujen määrä Ylöjärvellä on lisääntynyt, ja laitamilta on tullut yksittäisiä havaintoja. Viljakkala-Kuru-akselilla karhuja on ollut jo useamman vuoden, ja siellä on ihan pesiviäkin yksilöitä. Ylöjärven karhut ovat siis vakiasukkaita, eivät ohikulkumatkalla.

Harri Isomuotia Hämeenkyrön-Viljakkalan riistanhoitoyhdistyksestä vahvistaa, että Viljakkalassa ja Karhella on lähiaikoina tehty useampia karhuhavaintoja, joissa on kyseessä eri yksilö.

– Viljakkalassa petoihmiset ovat käyneet paikan päällä tassunjälkiä mittaamassa, ja riistakamerakuvaakin on saatu, Isomuotia sanoo.

Hänen mukaansa on mahdollista, että Viljakkalan karhut saattavat piipahtaa myös Ylöjärvellä, jopa taajamassa.

– Karhut liikkuu joutuisasti. Ne ovat yllättävän nopeita.

Kimmo Alakosken mukaan karhun tapaaminen taajamassa on epätavallista, muttei yöaikaan mitenkään mahdotonta, jos lähellä sijaitsevat isot metsäalueet.

– Se on perusjuttu karhuilla, että ovat yöaikaan aktiivisia. Silloin näkijöitä on vähän. Toinen aktiivinen aika on aamuyöstä. Ennen kuin porukka lähtee töihin, ovat karhut jo takaisin syvällä metsässä.

Lue myös: Kuva: Omenavarkaissa ollut karhu poseerasi Otto Kiannan riistakameralle Mutalassa – Havaintoja on tehty muuallakin: ”Siellä se söi ja yritti kaataa mun ruokinta-automaattia”

Ilmakuvaan merkitty tassu kertoo, missä kohdin Satu Rantapere näki karhun Haavistolla. Kuva on otettu Siltatien-Kortteentien risteyksestä. Takana näkyy Siltatien yritysalue. (Kuva: Jani Saarenpää)

Havainnosta kannattaa aina ilmoittaa

Entä kannattaako taajamassa piipahtaneesta karhusta olla huolissaan? Alakoski sanoo, että karhuja ei ole syytä pelätä, sillä ne useimmiten väistävät ihmistä. Koirat hän silti pitäisi kiinni.

– Jos koira pyörii irrallaan ja kohtaa karhun, niin se tulee isännän tai emännän luokse karkuun ja parhaimmillaan karhu perässä.

Alakosken mukaan uhkaavassa karhun kohtaamistilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon. Hän korostaa, että nähdystä suurpedosta tulisi aina tehdä ilmoitus paikalliselle riistanhoitoyhdistykselle tai petoyhdyshenkilölle. Tarvittaessa karhua voidaan poliisin luvalla karkottaa alueelta kauemmas.

– Muutaman kerran Ylöjärvellä näin onkin tehty, ja se vaatii poliisin käskyn. Sinne menee miehet kokeneiden koirien kanssa ja ajavat karhun kauemmas alueelta.

Lue myös: Näitkö Ilveksen, suden, ahman, karhun tai niiden jälkiä? – Ilmoita suurpetohavainnoistasi

Lue myös: Oliko Vuorentaustassa oikeasti karhu? ”Se on täysin mahdollista”, sanoo riista-asiantuntija

 

Juttua muokattu 26.10. klo 8.51: Lisätty suurennus Satu Rantaperen ottamasta kuvasta.