Vaarallinen koulutie on nyt historiaa: Takamaalaisoppilaat avasivat tuliterän pyörätien perjantaina ja totesivat oleellisimman: ”Nyt pääsee vaikka S-marketille”

Huhtikuussa 2022 Takamaalta Vastamäkeen ryhdyttiin rakentamaan kevyen liikenteen väylää, joka on nyt valmis. Uusi Viljakkalantien vartta kulkeva pyörätie avattiin juhlallisesti Takamaan koululla perjantaina.
Matias Perälä (vas.), Onni Poukka ja Eino Laatikainen toivottivat kaikki tervetulleeksi Takamaan Pyörätiekarnevaaleihin.

Kahden vuosikymmenen taistelu ja odotus Takamaalla on nyt ohi, kun pikimustaa tuoretta asfalttia kiiltelee 3,6 kilometrin matkalla Viljakkalantien varressa Takamaalta Vastamäkeen. Vihdoin koululaiset ovat saaneet turvallisen koulutien, ja sekös takamaalaisoppilaille kelpaa.

Mutta se täytyy toki uutukaista kevyen liikenteen väylää polkupyörällä ajaessa muistaa, että pölkkypää ei käytä kypärää. Näin totesivat takamaalaiset viitosluokkalaiset, jotka esittivät liikenneturvallisuuden ilosanomaa henkivän hienon laulun perjantaisessa Pyörätiekarnevaaleissa, jossa juhlittiin koko kouluväen ja kyläläisten voimin uutta baanaa.

Pyöräkarnevaaleja järjesti Takamaan koulun kanssa yhteistyössä Takamaan kyläyhdistys, joka tarjosi koulun väelle ja noin 30 karnevaalivieraalle munkit ja mehut. Aktiivinen kyläyhdistys on ponnistellut vuosikaudet turvallisen koulutien eteen, ja nyt yhdistyksen puheenjohtaja Eeva Erenius esittikin lapsille toiveen, että pyörätien asfalttia kulutettaisiin ahkerasti.

– 20 vuotta pyörätietä koitettiin tänne saada. Nyt lapset, käyttäkää pyörätietä, se on teille. Ja muistakaa kypärät ja heijastimet!

Lue myös: Takamaalaiset saavat vihdoin turvallisen pyörätien Viljakkalantien varteen – Uusi väylä tuo paljon positiivista kylälle: ”Koulukyytien määrä vähenee selvästi, kun pyörätie saadaan”

Kokonaisuudessaan 3,6 kilometriä pitkä uusi kevyen liikenteen väylä avattiin juhlavasti Takamaan koulun lähistöllä. Nauhan leikkasi kutosluokkalainen, oppilaskunnan hallitukseen kuuluva Tiiti Pölkki.

Nyt pääsee keskustaankin päin

Takamaan oppilaskunnan hallitus taas vastasi karnevaalien ohjelmasta, joka piti sisällään erilaisia koululaisille suunniteltuja liikenneaiheisia rasteja. Nelosluokkalainen Inkeri Havia päivysti karnevaaleissa pisteellä, jossa piti yhdistää oikea liikennemerkki oikeaan vinkkitekstiin.

Havia kertoi, että vaikka hän asuu melko lähellä Takamaan koulua, on uusi pyörätie tuonut helpotusta hänenkin arkeensa.

– Matka suoristui. Kotoa pääsee nyt suoraa kouluun, kun ennen piti mennä eri kautta metsästä hiekkatietä. Siellä oli mäkiäkin.

– Ja sitten on hyvä, kun naapurissa asuu monta kaveria, niin nyt me pyöräillään samaa matkaa, Havia sanoi.

Keskusteluun yhtyi poika, jolla on myös painavaa asiaa uudesta pyörätiestä.

– Nyt täältä pääsee vaikka S-marketille. Ollaan käyty siellä kavereitten kanssa.

Nelosluokkalainen Inkeri Havia kertoi koulumatkan suoristuneen uuden pyörätien ansiosta. Nyt koulumatka sujuu mukavasti kavereiden kanssa pyöräillen.

Työmatkapyöräily helpottui

Tuli siis siis selväksi, että oppilaita uusi pyörätie palvelee nyt niin arjessa kuin vapaa-ajalla, eikä Ylöjärven keskustaan päin liikkuessa tarvitse välttämättä enää hypätä vanhempien kyytiin.

Entä miten on opettajien laita? Himopyöräilijäksi paljastunut Takamaan koulun 3A:n luokanopettaja Jouni Jokela lausui Ylöjärven Uutisille, että uusi kevyen liikenteen väylä on tehnyt hänen työmatkastaan huomattavasti miellyttävämmän ja turvallisemman.

– Tulen joka päivä Tampereelta pyörällä, paitsi talvisin en tullut, koska tien pientareet ovat olleet niin kapeat silloin. Ja etenkin lapsille tie oli ennen tosi paha paikka pyöräillä. Nyt on valot ja kaikki, niin ai että kun kelpaa, Jokela kehui.

Hänen mukaansa uusi pyörätie otetaan oppilaiden kanssa haltuun myös koulun oppitunneilla.

– Meille on tulossa liikenneaiheinen moksu eli monialainen oppimiskokonaisuus, joka kestää viikon. Todennäköisesti käymme silloin liikuntatunnilla pyöräilemässä täällä oppilaiden kanssa ja teemme liikenneaiheisia tehtäviä. Esimerkiksi kuviksessa voidaan tehdä liikennemerkkejä.

Oppilaskuntaa karnevaalijärjestelyissä ohjannut erityisopettaja Linnea Breiling huomautti, että Takamaan koulun tempaus tuki hyvin kaikkien ylöjärveläiskoulujen yhteisteemaa, joka kulkee nimellä Turvallisesti yhdessä.

– Kaikki koulut toteuttavat sitä omalla tavallaan. Voi olla teemaviikkoja tai muuta. Minusta tämän uuden pyörätien avaus sopi siihen hienosti.

Tiiti Pölkki, (vas.), Lilia Salmeja ja Aada Rentola olivat suunnitelleen karnevaaleihin radan, jossa vaadittiin tasapainoa, ponnistusvoimaa, ketteryyttä ja tarkkuutta. Pölkki ja Salmela hyppyyttivät eskareita hyppynarulla.

 

Tokaluokkalainen Elina Isoheikkilä vastasi liiturastista, jossa asfaltti oli saanut pintaansa hyppyruudut.