Koko Avantin tuotantoketju marssi ulos kesken keskiviikon työpäivän: ”Ihan järjetön asia, että työntekijöiltä viedään oikeudet”

Keskiviikkona kolmen pirkanmaalaisyrityksen työntekijät marssivat ulos työpaikoiltaan vastustalauseena hallituksen työelämäheikennyksiin. Ylöjärveläiseltä Avant Tecnolta mielenilmaukseen osallistui noin parisataa työntekijää, eli koko tehtaan tuotantoketju.
Avantilta marssi ulos keskiviikkona parisataa tuotannon työntekijää, joiden joukossa oli sekä hitsareita, kokoonpanijoita että maalaamon ja varaston väkeä. Työväelle tarjottiin Teollisuusliiton teltalla makkaraa ja virvoketta.

Ylöjärven suurimpiin yrityksiin kuuluvan Avant Tecnon työntekijät marssivat ulos työpaikaltaan tämän viikon keskiviikkona klo 13. Mielenilmaus oli osa Teollisuusliiton ulosmarsseja, joita on järjestetty viime aikoina eri yrityksissä pitkin Suomea vastalauseena hallituksen esittämille työelämäheikennyksille, jotka kohdistuvat työntekijöihin.

Avantilta ulosmarssiin osallistui koko tehtaan tuotantoketju, yhteensä parisataa työntekijää.

– Mielenilmaukseen on pyydetty osallistumaan kaikkia työntekijöitä. Esimerkiksi iltavuorolaiset tulevat tänne ennen työvuoronsa alkua. Myös vapaalla olevien ja yövuorolaisten odotetaan osallistuvan, Avant Tecnon pääluottamusmies Jari Arola kertoi keskiviikkoiltapäivänä Teollisuusliiton teltalla Avantin takana sijaitsevalla parkkipaikalla.

Arola korosti, ettei ulosmarssilla ollut mitään tekemistä työnantajan kanssa, vaan mielenilmaus oli puhtaasti poliittinen.

– Vastustamme hallituksen esittämiä työelämän heikennyksiä, jotka kohdistuvat yksinomaan työntekijöihin. Ihan järjetön asia, että työntekijöiltä viedään oikeudet ja työnantaja voi yksipuolisesti sanella, miten asiat menevät.

Arola ottaa esimerkiksi potkujen antamisen, jota hallitus tahtoo helpottaa.

– Jatkossa työnantaja voisi ilman painavaa syytä irtisanoa työntekijän.

Avant Tecnon työsuojeluvaltuutettu Tero Kaukonen (vas.), luottamusmies Matti Rannikko ja pääluottamusmies Jari Arola sanoivat, että keskiviikkoiltapäivän ulosmarssi oli puhtaasti poliittinen mielenilmaus, joka ei kohdistunut työnantajaan. Avant Tecnon lisäksi ulosmarssit järjestettiin keskiviikkona  myös Tampereella sijaitsevissa Amerplast Oy:ssä ja Pilkington Automotive Finland Oy:ssä.

Ulosmarssilla toinenkin tavoite: tiedon jakaminen

Ulosmarssiin osallistunut Avantin luottamusmies Matti Rannikko kertoi olevansa huolissaan muun muassa hallituksen ajamista leikkauksista, jotka kohdistuvat työntekijöiden uudelleen kouluttautumiseen. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että aikuiskoulutustuki lakkautettaisiin ensi vuoden syksyllä.

– Mikäli töissä tapahtuisi jotakin, että työtä ei voi enää tehdä ja haluaisi uudelleen kouluttautua, niin tulot tippuvat totaalisesti, jos aikuiskoulutustukea ei saa.

Luottamushenkilöiden mukaan ulosmarssin yksi tehtävä oli myös tiedon jakaminen, vaikkakin hallituksen toimet ovat nousseet esille myös työpaikan kahvipöytäkeskusteluissa. Työsuojeluvaltuutettu Tero Kaukonen huomautti, että kaikki eivät kuitenkaan osallistu keskusteluihin tai seuraa uutisia.

– Nämä leikkauslistalla olevat asiat koskettavat kuitenkin tosi monia. Jos ei itseä, niin jotakin perheestä. Mielestäni on tärkeää, että näistä asioista puhutaan selkosuomella niin, että kaikki ymmärtäisivät, mistä on kyse ja miten se voi omaan asemaan työelämässä vaikuttaa.