Tarkkana liikenteessä: Hirvikolareiden määrä on nyt korkeimmillaan

Hirvikolareiden määrä on korkeimmillaan näihin aikoihin vuodesta, sillä syyskuu on hirvikolareiden huippuaikaa.

Hirvet ovat näihin aikoihin aktiivisesti liikkeellä, ja syksy tekee keliolosuhteista paikoin haastavia autoilijoille. Asiasta muistuttaa vakuutusyhtiö Fennia.

Viime vuonna hirvet aiheuttivat koko maassa lähes 1 500 onnettomuutta ja eniten onnettomuuksia sattui syyskuussa. Hirvien tavallista aktiivisempi liikehdintä syksyllä johtuu niiden siirtymisestä talvilaitumille, kiima-ajasta ja metsästyskaudesta.

– Myös keliolosuhteet vaikuttavat siihen, että eniten hirvieläinonnettomuuksia sattuu eniten syksyllä. Etenkin lokakuussa tiet voivat olla liukkaampia yöpakkasten tai puista pudonneiden lehtien jäljiltä, ja aamuisin ja iltaisin on pimeää. Syksyllä ilta-aurinko paistaa matalalta ja häikäisee helposti, Fennian ajoneuvo- ja omaisuuspalveluiden johtaja Mikko Pöyhönen sanoo.

Hirvionnettomuudet ovat hirvien suuren koon vuoksi erityisen vaarallisia ja aiheuttavat muita hirvieläimiä useammin henkilövahinkoja.

Muista tilannenopeus

Pöyhösen mukaan merkittävin keino ehkäistä hirvionnettomuuksia on höllätä kaasujalkaa ja huomioida hirvivaroitukset.

– Pienikin nopeuden vähentäminen niillä alueilla, joissa varoitetaan kyltein hirvistä, voi vaikuttaa onnettomuusriskiin merkittävästi. Hirvivaroitukset on tarkoituksella asetettu niihin kohtiin, joissa hirvet tyypillisesti ylittävät tien. Hirvet suosivat usein samoja reittejä teitä ylittäessään, Pöyhönen toteaa.

Hirvet ovat liikkeellä etenkin iltahämärällä. Tämä kannattaa huomioida matkaa suunnitellessa ja mahdollisuuksien mukaan ajaa päiväsaikaan. Tämä voi vähentää onnettomuusriskiä myös siksi, että matkaan lähdetään virkeämpänä ja matka tehdään valoisan aikaan.