Tekoja koulurauhan puolesta – Olisiko jo vähän tiukempien toimien aika?

Ville MäkinenKoululaiset aloittavat tänään syyslukukauden. Edessä on jälleen pitkä ja työntäyteinen jakso ennen joulua. Toki syyslomalla pääsee vähän hengähtämään.

Moni taho jaksaa upeasti joka syksy muistuttaa oppimisen tärkeydestä, koulumatkojen turvallisuudesta, kiusaamisen ehkäisemisestä ja niin edelleen. Silti oppimistulokset ovat viime vuosina Suomessa laskeneet huolestuttavasti. Olisiko jo vähän tiukempien toimien aika?

Kenties tärkein oppimisen edellytys on koulurauha. Kun on mahdollisuus keskittyä, oppi tarttuu helpommin.

Tämän vuoden koulurauhateema on oppilaiden valitsemana ”erilaisuus on rikkaus”. Teemalla halutaan muistuttaa siitä, että kaikilla on oikeus olla omanlainen ja jokainen on arvokas omana itsenään.

Omana itsenä olemiseen ja koulurauhaankin liittyy koulukiusaamisen kitkeminen. Nollatoleranssista on puhuttu tänä kesänä korkeimpia poliitikkoja myöten. Vielä tarvitaan näyttöjä sanojen tueksi. Samaan tapaan nollatoleranssi pitää saada koulukiusaamiseen.

Yksi eniten koulurauhaa häiritseva laite on kännykkä. Lapsilla ja nuorilla älypuhelin kaivautuu kovin helposti taskusta nenän eteen myös koulutunneilla.

Ylen kyselyssä 85 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että oppilaiden kännykän käyttöä pitäisi rajoittaa nykyisestä. Päättäjät voisivat ottaa tästä kopin. Monissa muissa maissa kännyköiden käyttöä on kouluissa rajoitettu selvästi kovemmin kuin Suomessa.

Kaikki toimet, jotka edistävät koulun yhteisöllisyyttä ja hyvää ilmapiiriä ovat äärimmäisen tärkeitä. Koululaiset ansaitsevat mahdollisuuden oppia häiriöttä. Heissä on tämän maan tulevaisuus.