Peruskoulujen uusi lukuvuosi alkaa ensi viikolla – Autoliitto suosittelee, että vanhemmat suunnittelevat lapselle turvallisen koulureitin jo nyt

Autoliitto muistuttaa pienten koululaisten vanhempia sekä autoilijoita vastuustaan taata lapsille turvallinen koulutie.
Autoliiton mukaan välillä liikenteessä näkyy tilanteita, joissa yksi auto pysähtyy antamaan tietä, mutta viereisellä kaistalla tai vastakkaiseen suuntaan ajava auto ei pysähdykään. Molemmista seuraa hengenvaarallinen tilanne. (Arkistokuva)

Yli puoli miljoonaa peruskoululaista aloittaa ensi viikolla uuden lukuvuoden. Koululaisista reilut 55 000 on uusia ekaluokkalaisia. Autoliitto muistuttaa, että turvallisen koulutien varmistamiseen vaaditaan vastuullisuutta lasten vanhemmilta sekä muilta aikuisilta.

Vanhempien on tärkeä suunnitella lapselle mahdollisimman turvallinen koulureitti ja opetella se yhdessä hänen kanssaan. Lyhin reitti ei aina välttämättä ole turvallisin.

– Turvallisellekin koulureitille mahtuu vaaranpaikkoja, joita on syytä pohtia yhdessä lapsen kanssa. Esimerkiksi tien ylittäminen voi muuttua todella haasteelliseksi, jos liikennevalot ovat pois toiminnasta. Lapsella pitää olla selvä toimintamalli myös tällaisia tilanteita varten, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen painottaa.

Myös autoilijoiden on muistettava vastuunsa turvallisen koulutien takaamisessa. On olennaista muistaa, että esimerkiksi suojatiellä liikkuvalle on aina annettava esteetön kulku.

– Virheitä kuitenkin tapahtuu, joten tienylitykseen liittyvät riskit on syytä käydä lapsen kanssa läpi. Vilkaisu suojatien eteen pysähtyneen auton taakse viereiselle kaistalle sekä toisesta suunnasta lähestyvän liikenteen suuntaan voi jonain päivänä estää auton alle jäämisen, Vesalainen toteaa.

Myös puhelimen käytöstä kannattaa puhua

On vanhempien vastuulla sopia lapsen kanssa myös kännykänkäytön pelisäännöt liikenteessä. Samalla aikuisten on syytä muistaa myös oma esimerkkinsä, eikä puhelinta tule käyttää esimerkiksi auton ratissa.

Lapselle onkin hyvä opettaa, ettei puhelinta käytetä liikenteessä liikuttaessa ollenkaan.

– Lapselle tulisi painottaa, ettei kännykkää tarvitse kaivaa esiin samalla hetkellä, kun se alkaa soida – varsinkaan, jos samaan aikaan on ylittämässä tietä, valmistautumassa tien ylitykseen tai ajamassa polkupyörällä. Lapsen tulisi etsiä turvallinen paikka, jossa puheluun voi vastata tai soittaa takaisin, jos se ylipäänsä on tarpeellista ennen perille pääsyä, Vesalainen muistuttaa.