MM-kisoissa syyskuussa kilpailevan Jutta Selinin tavoitteena ensi vuoden olympialaiset: ”Kaikki yritetään, mitä lähtee”

Painonnostaja Jutta Selinin tavoitteena on kilpailla ensi vuonna Pariisin olympialaisissa. Nuori yrittäjä panostaa tällä hetkellä urheilu-uraan kaikkensa.
Jutta Selinin seuraava kansainvälinen arvokilpailu on syyskuussa, kun Saudi-Arabiassa järjestetään painonnoston MM-kilpailut.  (Kuva: Sanna Hillberg)

Seuraava kansainvälinen arvokilpailu on jo aivan kulman takana, sillä kuntosaliyrittäjänä ja valmentajana työskentelevä Jutta Selin osallistuu syyskuun puolivälissä painonnoston MM-kilpailuihin Saudi-Arabiassa.

– Nyt on ollut tavoite satsata urheilu-uraan, että pystyy siihen laittamaan kaikki. Olen yrittänyt vähän vähentää valmennuksia, että pystyn treenaamaan vähän enemmän ammattimaisesti.

Selinille kertyykin viikossa useita harjoituksia, joinakin päivinä kaksi. Kansainvälisiin arvokisoihin tähtäävä urheilija kertoo satsanneensa erityisesti palautumiseen.

Pääosin hän harjoittelee omalla kuntosalillaan Elovainiolla, mutta silloin tällöin myös Nääshallissa.

Yksityisyrittäjänä toimivalle Selinille satsaus kilpailu-uraan on taloudellisesti vaativa.

– Tälle vuodelle olen onneksi saanut ihan hyvin sponsoreita, monia paikallisia firmoja. Siitä on ollut tosi iso apu. Niillä olen saanut kustannettua EM-kisat ja osan MM-kisoista.

Tavoitteena olympialaiset

Ennen MM-kisaa Selin nostaa elokuun puolivälissä Saksassa Sinisen miekan -kutsukilpailussa. Loppuvuodesta edessä ovat vielä PM-kilpailut ja seurajoukkueiden SM-kilpailu.

Suurimpana tavoitteena on päästä nostamaan ensi vuonna Pariisissa järjestettäviin olympialaisiin. Tavoite on äärimmäisen kunnianhimoinen, sillä lajipaikkoja on ainoastaan 120 urheilijalle. Puolet paikoista on naisille ja puolet miehille. Tokion 2020 olympialaisissa painonnostajia nähtiin lavalla 196 kappaletta ja Riossa 2016 heitä oli 260.

– Sinne on pirun vaikea päästä, mutta se on nyt tähtäimessä. Kaikki yritetään, mitä lähtee ja katsotaan sitten mitä sen jälkeen, Selin sanoo ja toivoo, että laji pysyy olympialajina.

Jutta Selin edusti Suomea keväällä yleisen sarjan EM-kisossa Armeniassa. Yhteistulos 198 kiloa oikeutti silloin 10. sijaan. (Kuva: Isaac Morillas / vuoden 2022 EM-kisat)

Painonnosto on vaarassa pudota olympialaisten ohjelmasta muun muassa lukuisten doping-käryjen vuoksi. On mahdollista, että lajia ei enää nähdä vuoden 2028 olympialaisissa, joissa Selin olisi ikänsä puolesta ehkä parhaimmillaan painonnostajana.

– Painonnostajien huippu on siellä kolmissakymmenissä, 24-vuotias ja 17-vuotiaana painonnostoon siirtynyt, monipuolisen urheilutaustan omaava Selin toteaa.

Tulevaisuuden tavoitteikseen hän kertoo yleisen sarjan EM-mitalin ja uusien Suomen ennätysten tekemisen. Tähän mennessä parhaat tulokset ovat tempauksessa 92 kiloa ja työnnössä 117 kiloa.

– Paras yhteistulokseni on 207 kiloa 76-kiloisiin tehtynä.

Selin kilpailee tällä hetkellä alle 71-kiloisten sarjassa, mikä on yksi viidestä naisten painoluokasta vuoden 2024 olympialaisissa.  Aiemmin hän kisasi alle 76-kiloisissa, mutta kun olympialaisten painoluokkia karsittiin, vaihtoehdoiksi jäivät siirtyminen joko alle 81-kiloisiin tai alle 71-kiloisiin.

Lue myös: Vuoden 2022 nuori yrittäjä: Saliyrittäjä Jutta Selin tähyää Pariisin olympialaisiin

Tuloksia pitkäjänteisyydellä

Selinin yritys, Team Jutta Selin nimeä kantava kuntosali, muutti puolitoista vuotta sitten Asemantieltä isompiin tiloihin Elovainiolle. Toukokuussa sali laajeni niin, että nyt kuntosali ja pienryhmäliikuntatila ovat erikseen.

– Olemme saaneet monipuolistettua toimintaa. Hieroja Maija Niemi aloitti meillä. Uutena tuli cryo-huippukylmähoitolaite, joka muun muassa edistää palautumista esimerkiksi kovan treenin jälkeen ja lisää liikkuvuutta, Selin kertoo ja lisää, että kylmähoito kohdistetaan yhteen kohtaan, jolloin kylmäshokki ei tule koko keholle kuten esimerkiksi avantoon mennessä.

Selinin lisäksi kolme ohjaajaa vetää pienryhmätunteja. Yksilövalmennuksista vastuu on Jere Silanteella. Pienryhmätunteja on laidasta laitaan: Teivon ulkotreeneistä painonnostoon ja eri voimanostoliikkeiden tekniikkaharjoituksista kehonhuoltoon. Myös erilaisia workshoppeja on tarjolla. Jäsenyyksiä on puolestaan kertamaksusta erilaisiin paketteihin.

Team Jutta Selinin pienryhmätunneilla vahvistetaan muun muassa keskivartalon lihaksia.  (Kuva: Sanna Hillberg)

Siinä missä useat kuntosalit ja kuntosaliketjut ovat luopuneet ryhmätunneista, Selinin salilla niihin panostetaan. Vaikka ryhmissä on hyvinkin eritasoisia liikkujia ja kaikki eivät pysty tekemään kaikkia liikkeitä, jokaiselle löytyy sopivia harjoitteita.
– Meillä on niin pieni ryhmä, että siinä saa yksilöllistä opetusta. Valmentaja näyttää mitä tehdään ja tulee sitten korjaamaan ja muokkaamaan.

Toinen syy miksi Selin pitää ryhmässä liikkumista tärkeänä, on ryhmän antama tuki.

Harjoitusfilosofiakseen Selin mainitsee pitkäjänteisyyden ja monipuolisuuden.
– Kilpaurheilijana on oppinut, että ylä- ja alamäkiä tulee aina välillä. Sitten pitää vain malttaa luottaa prosessiin. Varsinkin kun painojen kanssa tehdään ja halutaan välttää isommat loukkaantumiset, niin pitää pystyä tekemään kehitys aika tasaisesti.

Samat lainalaisuudet pätevät asiakkaiden valmennuksessa:
– Meillä on jokainen treeni erilainen. Se tuottaa sen tuloksenkin.