Jäävuoron hinta nousee, nuori urheilija kärsii

Kerroimme aiemmin lasten ja nuorten jääurheilun ongelmista, jotka johtuvat Ylöjärven jäähallin tänä vuonna nousseista jäävuoromaksuista. Hintojen nousu uhkaa tehdä jääkiekosta ja taitoluistelusta monille lapsille ja nuorille liian kalliita harrastuksia.

Ylöjärven jäähallin jäävuorojen hintaa nostavat hallin nousseet kulut, joita osakeyhtiömuotoinen jäähalli kompensoi nostamalla vuorojen hintoja. Tämä puolestaan nostaa jääurheilun kausimaksuja ja yhtälön loppumaksajina toimivat nuorten urheilijoiden vanhemmat. Asetelma on yleisen hintakehityksen näkökulmasta luonnollinen, mutta silti hankala.

Keskeistä roolia tilanteessa näyttelee Ylöjärven kaupunki, joka on osakeyhtiömuotoisen jäähallin pääomistaja. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupunki voisi kohtuullistaa jäävuoromaksuja antamalla taloudellista tukea omistamalleen halliyhtiölle. Toistaiseksi kaupunki ei sitä kuitenkaan tee.

Mitään pakkoa tuen antamiselle ei tietenkään ole, mutta ilman tukea kaikilla lapsilla ja nuorilla ei ole enää mahdollisuutta harrastaa haluamaan lajia kotikunnassaan. Tämä on äärimmäisen harmillinen tilanne varsinkin väestörakenteeltaan nuorekkaassa lapsiperheiden suosimassa kaupungissa.

Toisaalta on huomioitava myös se, että jäävuorojen hintakehitys on tapahtunut nopeasti ja kunnan päätöksenteko on hidasta. On siis mahdollista, että kaupunki voi tukea toimintaa tulevaisuudessa.

Valitettava nykytilanne on silti se, että kaupungin hyvinvointilautakunta hylkäsi kesäkuussa Ylöjärven jääurheiluseura Uplakersin hakemuksen jäävuoromaksuihin kohdistettavasta tuesta. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että ainakin tuleva junioreiden jääurheilukausi tulee olemaan kallis. Valitettavasti joillekin myös liian kallis.

Lue myös: Ylöjärven jäähallin nousseet vuoromaksut aiheuttavat ongelmia nuorten jääurheilulle – Pelkona harrastajamäärien väheneminen