Vuoden Kylä haussa Pirkanmaalla – voittaja pääsee mukaan Suomen Vuoden Kylä -kilpailuun

Pirkanmaalla ovat jälleen haussa Vuoden Kylä, Vuoden Kyläteko ja Vuoden Kylätoimija. Haut ovat auki heinäkuun loppuun.

Vuoden Kylänhaussa on kyse arvostuksen osoituksesta, jonka saa esimerkiksi huomionarvoisesta toiminnasta tai uudenlaisen toimintatavan keksimisestä. Kylä voi olla pieni tai suuri, yhtä lailla sijainti voi olla kaupungin sykkeen tuntumassa tai harvaan asutulla maaseudulla. Vuoden Kylä -tunnustuksen jakamisella pyritään tekemään kylätoimintaa näkyväksi suuren yleisön suuntaan.

Vuonna 2022 vuoden pirkanmaalaiseksi kyläksi valittiin Nokian Tottijärvi. Maakuntien parhaina palkitut osallistuvat aina seuraavan vuoden keväällä Suomen Vuoden Kylä -kilpailuun. Tänä vuonna palkinnon voitti Koittilan kylä Etelä-Savosta.

Vuoden Kyläteoksi voi esittää vaikkapa kylällä tehtyä yksittäistä tempausta, joka on saanut aikaan huomiota sekä liikuttanut ja puhuttanut kyläläisiä. Kyse voi olla esimerkiksi kylätalon remontista, kyläkirjan julkaisusta, onnistuneesta asukashankinnasta tai jostakin muusta kampanjasta.

Vuoden Kylätoimijaksi esitetään kylätoiminnan laajassa kentässä ansioitunutta henkilöä. Ansiot ovat voineet kertyä vuosikymmenien aikana tai yhtä hyvin henkilö on voinut toimia erityisen aktiivisesti ja tuloksekkaasti lyhyemmänkin aikaa.

Ehdotuksen palkittavista voi tehdä yksityinen henkilö, yhdistys tai kunta. Tunnustusten saajat valitsee kylätoiminnasta riippumaton, mutta maakunnan kylät hyvin tunteva asiantuntijaryhmä, johon kuuluvat edustajat Pirkanmaan liitosta, Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisista, 4H-yhdistyksestä sekä OP Tampereesta. Vuoden 2023 kylätoimintatunnustusten saajat julkistetaan Pirkan päivänä 1. syyskuuta.

Palkittavista voi tehdä esityksen Pirkan Kylien kotisivujen kautta.