Tehostamista etsimässä – Ulkoistamissuunnitelmat synnyttävät pelkoa ja keskustelua

Ville MäkinenUlkoistetaanko Ylöjärven kaupungin siivous- ja ruokapalvelut? Tätä selvitetään nyt teknisen lautakunnan päätöksellä ja selvityksen pitäisi olla valmis tämän vuoden loppuun mennessä. Jos ulkoistamisesta päätetään, jatkossa siivous- ja ruokapalvelusta vastaisi osittain tai kokonaan Pirkanmaan Voimia, jonka osaomistaja Ylöjärven kaupunki on.

Selvityksessä tarkastellaan muun muassa, millaisia taloudellisia vaikutuksia ulkoistamisella olisi ja miten se vaikuttaisi henkilöstöön, asiakaspalveluun ja sen luotettavuuteen sekä työllisyyteen.
Kaupungin siivous- ja ruokapalveluissa työskenlee150 henkilöä, jotka eivät tietenkään ole mielissään käynnistetystä selvityksestä. Pelko on läsnä, koska kartoituksen alla on monen työpaikka. Moni miettii jo, tuleeko kutsu yt-neuvotteluihin.

On tietenkin luonnollista, että kaupunki etsii parhaita mahdollisia ratkaisuja talouden kannalta. Siivous- ja ruokapalveluiden osalta puhutaan vuosittain isoista summista.
Selvityksen ohjausryhmällä on vastuullinen tehtävä. Lopulta mietittäväksi tulee, paljonko säästöä ulkoistamisella saataisiin ja mitä kaikkia vaikutuksia sillä olisi? Miten ulkoistaminen vaikuttaisi esimerkiksi Ylöjärven imagoon ja houkuttelevuuteen lapsiperheiden parissa?

Lienee kuitenkin varmaa, että ensi vuoden talousarviovalmistelun yhteydessä valtuustossa käydään kenties kiivastakin keskustelua siivous- ja ruokapalveluiden mahdollisesta ulkoistamisesta.