Juhlijat muistavat pidot pöydän antimista: ”Tämä aika suosii erilaisia salaatteja, ne ovat kestohittejä”

2020-luvun juhlien emännillä ja isännillä on mielikuvitusta. Heidän luovuutensa ulottuu tapahtuman teeman, kokoontumispaikan koristelun ja asusteiden lisäksi pöydän antimiin. Ylöjärveläinen pitkänlinjan ravintola- ja pitopalveluyrittäjä Anu Meuronen kiittelee, että tilaisuuksien järjestäjät ovat nykyään rohkeasti liikkeellä suuhunpantavien suhteen. Vaikka vanha sanonta toteaakin, että vanhassa vara parempi, niin menuissa puhaltavat raikkaasti uudet tuulet.
Ravintoloitsija-pitopalveluyrittäjä Anu Meuronen iloitsee, että ihmiset saavat kokoontua vapaasti ja kutsua väkeä koolle juhliin. Meuronen arvostaa tämän ajan juhlissa niiden laajaa idea- ja toteutuskirjoa. Tilaisuudet rakentuvat eri osista. Pöydänantimet ovat keskiössä.

Koronapandemia on hellittänyt. Ihmiset ovat löytäneet juhlamoodin. Perheet, suvut ja ystäväjoukot kokoontuvat eri aiheiden ja teemojen merkeissä kekkereihin.

Anu Meuronen tunnistaa juhlia puuhaavien ihmisten aidon ilon. Hänen mielestänsä tapahtumien emännät ja isännät heittäytyvät täysillä suunnitteluun ja toteutukseen. H-hetkestä nautitaan täysin siemauksin.

– Tilaisuudet ovat tätä nykyä tarkasti harkittuja kokonaisuuksia. Mitään ei jätetä sattuman varaan. Juhlan ainutkertaisuus on tärkeä arvo. Siinä halutaan onnistua.

Meuronen sanoo, että juhlien ja tapahtumien suunnittelupalaverit ovat erittäin antoisia. Ihmisillä on omia ajatuksia ja toiveita. Kokonaisuutta pyöritellään ja hiotaan yhdessä.

– Ihmiset toteavat selkeästi, että tapahtuman on oltava sen aiheen ja toteuttajien näköisiä. Tämän ansiosta tilaisuudet ovat nyt persoonallisia.

Meuronen kiittelee juhlijoiden ja kokoontujien taitoja ja halua toteuttaa ohjelmasisältöjä. Bileissä on puheita, musiikkiesityksiä, runoja, näytelmiä, tanssia, kuvakavalkadeja, videoita, muisteloita sekä iloisesti roihahtavia vapaita sanoja.

– Esimerkiksi hautajaiset ja muistotilaisuudet ovat useasti valoisia tilaisuuksia, vaikka omaisten ja läheisten suru on suuri.

Meurosen mukaan tapahtumia yhdistää osallistujien silmäänpistävä vapautuneisuus. Kuulu pönötys on harvinaistunut.

Perhejuhla kokoaa suvun yhteen

Anu Meuronen ihastelee, että ihmiset juhlistavat syntymäpäiviään aikaisempaa hanakammin. Ilahduttavan useasti päivänsankarina on 30- tai 40-vuotias henkilö.

– Synttäreitä pidetään kiitettävästi korkeaan ikään asti. Skaala on laaja, kolmekymppisistä satavuotiaisiin.

Meuronen kertoo, että nimenomaan perhejuhlat kokoavat suvut ja sukulaiset yhteen.

– Ihmiset nauttivat läheistensä tapaamisesta. Ilo on käsinkosketeltavaa.

Meuronen sanoo, että ristiäiset ja nimiäiset kokoavat yhteen sisarukset, serkukset ja isovanhemmat.

– Mainiota on se, että ihmiset kutsuvat heille merkittäviä ihmisiä juhlimaan nimipäiviä tai eläköitymistä. Kaiken kaikkiaan kokoontumisten kirjo on laajentunut.

Tie vieraiden sydämiin käy vatsan kautta

Tutun hokeman mukaan tie miehen sydämeen käy vatsan kautta. Anu Meuronen hymyilee, että sama konsti tepsii kutsuvieraisiinkin. Vaikka ihmiset, mukana olijat, ovat aina kaiken a ja o, tarjottavilla on iso merkityksensä.

Ruoan ammattilainen muistuttaa, että pöydänantimet ovat suorastaan taidenautintoon rinnastettavia tunnelman kohottajia.

Meuronen nimeää itsensä kaiken kukkuraksi astiafriikiksi. Hänen mielestään silmänruoka on yhtä keskeistä kuin suuhun lusikoitavat ja haarukoitavat herkut.

– Tämä aika suosii erilaisia salaatteja. Ne ovat kestohittejä. Salaattien kirjo on rajattoman laaja. Toteutuksessa vain mielikuvitus on kattona.

Konkariravintoloitsijana ja -pitoemäntänä Meuronen tietää perinteisiä herkkuja pursuavan runsauden sarven vetovoiman.

– Mutta joskus vähemmän on enemmän. Jutun ydin tulee harkitusti valituista määrällisesti vähemmistä lajeista. Liikkeellä voidaan olla jollakin mainiolla teemalla. Olennaista on, että näkö, maku ja tuoksu ovat kohdillaan.

Astioilla on väliä. Anu Meuronen nimeää itsensä astiafriikiksi. Myös silmälle on oltava ruokaa.

Kalaa, lihaa, juureksia, vihanneksia…

Meuronen tietää kokemuksestaan, että niin juhlien pitäjät kuin niihin osallistuvat arvostavat suuresti ruokaa, ovat kiitollisia pöydän antimista.

– Ihmiset haluavat satsata laatuun. Tarjottavat saavat niille kuuluvan kunnioituksen. Tämä motivoi tekemään kaikessa parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Meuronen sanoo, että jokaisella ajalla on omat supersuositut herkut. Päälinjana on, että menussa on kalaa, lihaa, juureksia, vihanneksia sekä erilaisia vilja- ja maitotuotteita.

– Mielenkiintoinen ilmiö on, että muistini mukaan lähes aina kana on ollut harvinainen tarjottava.

– Lohi puolestaan on aina kestosuosikki.

– Kun uudet perunat ilmestyvät valikoimiin, ne ovat superhaluttuja.

Meuronen kertoo, että ihmiset tekevät yleissilmäyksen tarjolla oleviin vaihtoehtoihin. Tämän johdosta ruokien esillepanon on oltava yhtä värien sinfoniaa.

Täytekakku on varma valinta

Jälkiruokasuosikkina on tiukasti kahvi ja perinteinen täytekakku tai uutukaiset juustokakut. Anu Meuronen muistelee, miten taitavasti rakennetut mansikkakerma- tai vadelmakermakakut keräävät kerta toisensa jälkeen vuolaat kiitokset.

– Perinteinen täytekakku on varsin työteliäs ja sen valmistaminen ottaa oman aikansa. Uskon, että juuri tästä syystä useasta kerroksesta muodostuva täytekakku on monen mieleen.

– Vaikka täytekakku on kestänyt aikaa, sen voi valmistaa hyvin monella tavalla. Ihmiset janoavat yllätyksiä. Niiden toteuttamiseen juuri kakut ovat mainioita.

Meuronen teroittaa, että ravintoloitsijan ja pitoemännän työn rikkaus on räätälöinnissä.

– Motivaationa on asiakkaan toiveiden täyttäminen.

Kesäkuukaudet ovat perinteisesti Suomessa juhlien kulta-aikaa. Ne keskittyvät viikonloppuihin. Meuronen iloitsee, että yhä useammat uskaltautuvat pitämään tilaisuuksia viikolla ja arki-iltaisin. Esimerkiksi mökkikutsut onnistuvat loma-aikana päivänä minä hyvänsä.

– Suomessa on omaleimainen ruokakulttuuri, siitä löytää upeat ratkaisut tarjottaviin. Olemme kiitettävän kansainvälisiä, joten maailman eri keittiöt ovat tuttuja ja turvallisia. Tässäkin suhteessa elämme ruokakulttuurin globaalissa maailmassa.

Meuronen rakastaa työtään sen vaihtelevuuden ja yllätyksellisyyden ansiosta.