Ylöjärven ruokajonon häntä kiemurtelee yhä kauempana – Valtakunnallisesti tilanne on yhtä hälyttävä

Ruoka-avun tarve on kasvanut Ylöjärvellä kuluneen muutaman vuoden aikana, kertovat Ylöjärven helluntaiseurakunnan ruoka-avun vapaaehtoiset. Kun ennen korona-aikaa helluntaiseurakunnan ruokajonossa oli viikoittain noin 30 henkilöä, on jonossa nyt 70 henkilöä. Määrä on siis yli tuplaantunut pienessä ajassa.

Valitettavasti tilanne on sama koko maassa, ja avun tarvitsijoiden määrä on kasvanut entisestään, kertoo tuore kesäkuussa julkaistu Ruoka-avun tilannekatsaus. Tilannekatsaukseen vastanneista ruoka-aputoimijoista peräti 59 prosenttia kertoi asiakasmääriensä kasvaneen vuoden 2022 syksystä. Tämä on jo neljäs vuosi peräkkäin, kun ruoka-aputoimijat raportoivat avuntarpeen kasvusta.

Lue myös: Ruokajono piteni kaksinkertaiseksi pandemia-aikana – Helluntaiseurakunta auttaa kaikkia tasa-arvoisesti

Toimijoiden mukaan ruoka-avun piiriin ihmiset ajavat sekä voimakas elinkustannusten ja hintojen nousu että ihmisten avuntarpeen pitkittyminen. Jonoissa nähdään nyt aikaisempaa enemmän nuoria, työssäkäyviä ja lapsiperheitä, myös Ukrainan sotaa paenneita.

Samalla, kun ruoka-avun tarpeessa olevien ihmisten määrä kasvaa, on ruoka-apujakelussa avainasemassa oleva hävikki- ja ylijäämäruoka vähentynyt, erityisesti kauppojen tehostettua omaa hävikkiprosessiaan.

Ylöjärvellä helluntaiseurakunta saa edelleen kaupoilta lahjoituksia sen verran, että vapaaehtoiset saavat toistaiseksi ruokittua nälkäiset suut. Yhtäkään ylimääräistä kassia ei kuitenkaan jää.

Lue myös: Markku ja Tessa ruokkivat vähävaraisia ylöjärveläisiä omasta pussistaan – ”Lämmittää mieltä, kun joku ruokaa hakenut sanoo, että kiitos, tämä auttaa tosi paljon”