Isabella Lillqvist suunnistaa juhannuksena nuorten EM-kilpailuissa Bulgariassa

Vuorentaustalainen Isabella Lillqvist ottaa juhannuksena mittaa muista ikäluokkansa suunnistushuipuista alle 18-vuotiaiden Euroopan mestaruuskisoissa Bulgarian Velingradissa.
Isabella Lillqvist edustaa Suomea alle 18-vuotiaiden suunnistuksen EM-kilpailuissa Bulgariassa. (Kuva: Sanna Hillberg)

Lillqvist osallistuu kaikille kisamatkoille: sprinttiin, pitkälle matkalle ja viestiin.

EM-kisojen kenraalina toimi viime viikonlopun Venlojen viesti Porvoossa. Siihen Lillqvist osallistui Tampereen Pyrinnön kolmosjoukkueessa, jonka sijoitus 1 437 maaliin hyväksytysti saapuneen joukkueen joukossa oli 31.

Lillqvist edustaa nyt toista kertaa Suomea arvokilpailuissa. Viime kesänä hän osallistui Nuorten Eurooppacupiin (JEC), jonne hänet on myös valittu tänä kesänä. Nuorten Eurooppacup suunnistetaan 24.–28. elokuuta Belgiassa.

– Näihin kisoihin (EM-kilpailut ja Eurooppacup) valittiin neljän näyttökisan ja valitsijoiden näkemyksen perusteella, Lillqvist kertoo.

Aiemmin valinnat on tehty ainoastaan näyttökilpailuiden perusteella, joissa jaettiin pisteitä sijoitusten mukaan.

Tiivis kisaviikonloppu

Kevyesti askeltava Lillqvist valittiin EM-joukkueeseen näyttökisojen ja valitsijoiden näkemyksen perusteella. (Kuva: Sanna Hillberg)

Lillqvist lensi Bulgariaan eilen keskiviikkona. Juhannusviikonloppuna on tiedossa tiukka kisarupeama.

– Perjantaina on sprintti, lauantaina pitkä matka ja sunnuntaina viesti.

Suunnistaja kertoo, että rankasta kisaputkesta palaudutaan hyvillä yöunilla ja kilpailuiden välit levätään. Varsinaisia sijoitustavoitteita Lillqvistillä ei Euroopan mestaruuskisaan ole.

– Haluan saada tehtyä parhaimmat mahdolliset omat suoritukset. Toivotaan, että ollaan saatu kunto osumaan kohdalleen, että kulkisi ja että suunnistus olisi mahdollisimman virheetöntä.

Pitkän tähtäimen tavoitteena on kehittyä lajissa mahdollisimman hyväksi.

– Tässä yksi tavoite tulee täyteen, kun pääsee edustamaan Suomea vielä virallisempiin arvokisoihin kuin JEC. Se on tosi hienoa.

Luvassa mäkistä maastoa

Lillqvist on pyrkinyt tutustumaan Bulgarian maastoihin etukäteen karttojen ja maastokuvien avulla. Paikan päälle päästyään kilpailijat pääsevät tutustumaan maastoon ja karttoihin tarkemmin.

– Siellä on paljon enemmän mäkeä kuin täällä Suomessa. Se on periaatteessa aika paljon rinnesuunnistusta. Aluskasvillisuutta ei ole ehkä samanlailla kuin täällä, Vuorentaustan harjun kupeessa asuva nuori suunnistaja kertoo.

Esimerkiksi viime kesän Eurooppacupissa Saksassa yllätysmomentin maastossa tarjosivat piikkiset puskat, jollaisia Suomen suunnistusmetsistä ei löydy.

Monipuolinen urheilutausta

Metsät ympäri Suomea ovat tulleet tutuiksi 18-vuotiaalle Lillqvistille. Tässä ollaan kuitenkin kotoisissa maisemissa Vuorentaustan harjun maastoissa. (Kuva: Sanna Hillberg)

18-vuotiaalla Lillqvistillä on vahva urheilutausta suunnistuksen, hiihdon ja salibandyn parissa. Suunnistusta hän on harrastanut alakoululaisesta asti ja alkoi kilpailla aktiivisemmin 12-vuotiaana.

– En enää kilpaile missään muussa, mutta viime kauden pelasin satunnaisesti säbää ja nykyisin hiihdän enemmänkin harjoitusmuotona.

Suunnistus on monipuolinen laji, joka vaatii sekä juoksukuntoa että keskittymiskykyä maastossa.

– Siinä saa käyttää päätä reitinvalinnoissa. Maastot ja radat vaihtelevat. Koskaan ei tule kahta kertaa samanlaista. Se on ehkä parasta, että se on tosi monipuolista, Lillqvist kertoo.

Lajissa on mukavaa se, että näkee paljon uusia paikkoja. Lillqvistin onkin kiertänyt Suomen metsiä niin Etelä-, Länsi-, Itä- kuin Pohjois-Suomessakin.
– Tykkään siitä, kun mennään metsissä ja sitten kun saa hyvän suunnistuksen päälle, on kiva tunne kun kohteet napsuu kohdalleen.

Lue myös: Yhdessä tekemisen rento meininki: ylöjärveläiset Jukolan viestiä tekemässä

Lukiolainen ja 4H-yrittäjä

Syksyllä Lillqvistillä on edessään kolmannen lukuvuoden opinnot Sammon keskuslukion urheilulinjalla. Suunnitelmissa on suorittaa lukio-opinnot neljässä vuodessa.

Alkukesästä Lillqvist oli kesätöissä Suunnistajan Kaupassa ja loppukesän hän tekee pihatöitä 4H-yrityksensä puitteissa.
– Perustin sen, kun ajattelin, että ainakin sen kautta voi yrittää saada kesätöitä, jos ei satu saamaan muuten. Se on tavallaan helpompi yhdistää urheiluunkin, hän toteaa.

Seuratasolla Lillqvist edustaa Tampereen Pyrintöä ja häntä valmentaa Timo Saarinen.

Suunnistuksen nuorten Euroopan mestaruuskilpailuiden livetulospalvelu löytyy sivulta https://eyoc2023.eu/live/