Yhdessä tekemisen rento meininki: ylöjärveläiset Jukolan viestiä tekemässä

Maailman suurin suunnistusviestitapahtuma, Jukolan viesti, kisattiin viikonloppuna Kangasalla ja järjestäjänä toimi Kangasala SK. Tapahtumaan osallistui noin 20 000 suunnistajaa ja vielä enemmän katsojia. Reilu 2 000 talkoolaisen joukko teki tapahtuman mahdolliseksi. Heidän joukossaan oli myös ylöjärveläisiä lajin ystäviä.
Jorma ja Lea Pietilän nostalginen vankkuriteltta veti huomiota Jukolan leirintäalueella. Kuvassa vasemmalta Riitta Lillqvist, Lea Pietilä, Erik ja Isabella Lillqvist, Aila Kangas ja Jorma Pietilä. (kuva: Jarmo Hillberg)

Ylöjärveläiset Peter Lillqvist ja Jarmo Hillberg luotsasivat sähköisten kilpailukorttien eli emit-korttien nollauksesta vastaavaa tiimiä, jossa viikonlopun yli työskenteli reilut 20 vapaaehtoista.

Emit-nollauksessa varmistetaan, ettei kenenkään kilpailukortilla ole vanhoja leimauksia. Suunnistajat leimaavat emitin jokaisella rastilla ja näin voidaan todentaa, että he ovat suorittaneet oikean radan oikeassa järjestyksessä.

– Kaikki suunnistajat kulkivat sisäänkirjautumisen kautta emit-nollaukseen. Parhaimmillaan toimipisteemme kautta kulki 70 suunnistajaa minuutissa. Ongelmia ei ollut, koska toimipisteen kapasiteetti oli mitoitettu sen mukaan mitä olimme oppineet aiemmissa Jukoloissa. Ainoat ongelmat liittyivät lähinnä kilpailukortin toimivuuteen, näitäkin oli varsin vähän, Lillqvist kertoo.

Tiimiläiset oli jaettu kolmeen ryhmään ja he päivystivät toimipisteessä yhteensä lähes vuorokauden – ennen Venlojen viestin alkua, siihen asti kunnes Jukolan viestin viimeisten osuuksien yhteislähtö oli saatu matkaan.

Peter Lillqvist (vasemmalla) ja Jarmo Hillberg lähtövalmiina Kangasala-Jukolaan. (kuva: Sanna Hillberg)

Vähäuninen viikonloppu

Lillqvist laskee juosseensa Jukolan viestin seitsemän kertaa ja on jokaisella kerralla ankkuroinut joukkueensa kunniakkaasti maaliin. Jukolassa on juostu mudassa ja helteessä. Viime vuonna lähtöalueelle osui trombi, joka lennätti karttoja korkealle ilmaan.

– Vaikka kaikki Jukolat on tehty samalla formaatilla, niin jokainen niistä on eri tapahtuma. Sää vaikuttaa paljon, hän sanoo.

Tänä vuonna kilpailtiin pilvipoutaisessa ja aurinkoisessa kelissä.

Hillberg on juossut Jukolassa kerran ja oli nyt ensimmäistä kertaa toimitsijana.

– Oli mielenkiintoista nähdä ja kokea kuinka paljon taustalla tapahtuu, että kilpailu saadaan järjestettyä, hän kertoo.

Miehet asuivat viikonlopun teltoissa.

– Aika vähiin uni jäi. Pääsin lauantai-sunnuntai yönä tauolle kolme tuntia, josta meni ruokailuun melkein tunti. Unta tuli alle kaksi tuntia ja sekin tuntui olevan puolihorrosta kun taustalla kuului kilpailun kuulutukset – niinkuin Jukolaan kuuluukin. Kotiin päästyäni piti levätä ja syödä normaalia sunnuntaita enemmän, Lillqvist sanoo.

Ylen Alexandra Kral-Leszczynski haastatteli Peter Lillqvistiä kisalähetykseen. (kuva: Jarmo Hillberg)

Talkoolaisia kolmessa sukupolvessa

Lillqvistin innosti mukaan tapahtumaan Kangasala SK:n talkoohenki ja se, että hänen lapsensa kilpailevat seurassa.

– Lapset saavat hyvän harrastuksen, niin vanhemmat voivat auttaa muissa asioissa, hän toteaa.

Myös vaimo, Riitta, on kokenut Jukola-kävijä ja oli mukana auttamassa maali- ja vaihtoalueella. Riitan vanhemmat, Lea ja Jorma Pietilä, huolehtivat lähtö- ja vaihtoalueella, että suunnistajat ottavat omat karttansa.

– Oli siinä monenlaista puuhastelua. Oikein miellyttävä kokemus, kertoo Jorma Pietilä, joka oli  toimitsijana Kaanaa-Jukolassa Tampereella 11 vuotta sitten.

– Ehkä Jukola tulee taas 11 vuoden kuluttua Tampereelle. Sitten mennään taas, jos ollaan kunnossa, hän lupaa.

– Oli hienoa olla mukana järjestämässä maailman suurinta suunnistusviestikilpailua mukavien ihmisten kanssa. Se, että sukulaiset ja ystävät ovat perheen lisäksi mukana, tekee siitä vielä erityisen mieleenpainuvan tapahtuman. Jukola edustaa paljon sellaista, johon on helppo tuntea yhteenkuuluvuutta: suunnistusta kaikille ihmisille, kiva seura- ja talkoohenki, sekä hyvä tekemisen meininki, Peter Lillqvist toteaa.

Kilpailijat resetoivat sähköisen kilpailukortin emit-nollausteltassa toimitsijoiden valvovien silmien alla. (kuva: Jarmo Hillberg)

Perinne jatkuu

Lillqvistien lapset Erik, 12, ja Isabella, 14, osallistuivat Jukolan kenraaliharjoituksiin, jossa he muiden nuorten suunnistajien kanssa testasivat lähtö- ja maalialueen toimivuutta. Kisatapahtumassa he saattoivat mitalijoukkueet palkintojenjakoon.

– Parasta oli Jukolan lähtö, kun noin 2 000 suunnistajaa lähti otsalamput välkehtien samaan aikaan matkaan. Kiva oli myös tavata kavereita samasta seurasta ja nauttia tunnelmasta, kertaa Erik viikonlopun tunnelmia.

Myös tulevaisuudessa perhe nähdään Jukolassa.

– Meinaan mennä kolmen vuoden päästä suunnistamaan, ilmoittaa Erik.

Viestiin voivat osallistua 15-vuotta täyttäneet.

– Ensi vuonna menen ekaan Jukolaan innolla, sanoo Isabella. Erik on takuuvarmasti huoltojoukoissa mukana. Vaikuttaa siltä, että vanhempien ja isovanhempien ensi kesän lomasuunnitelma onkin jo lyöty lukkoon.