Vastine: Suomen Kataja ry:n mielipidekirjoituksessa jätetty kertomatta olennaisia asioita – Teksti kirjoitettu vain poliittisessa tarkoituksessa?

19.06.2023 11:00

Vastine Ylöjärven Uutisten mielipidekirjoitukseen 14.6.2023.

Ylöjärven Perussuomalaisista eronneet kolme henkilöä olivat kirjoittaneet näkemyksensä mielipideosioon, etten olisi Ylöjärven lasten ja nuorten asialla.

Olen itse aikanaan työskennellyt yli 23 vuotta lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia edistäen, joten esitetty väite kuulostaa absurdilta. Työstäni lasten ja nuorten eteen minulle on mm. myönnetty Tampereen Vuoden Aikuinen 2017 -huomionosoitus.

Koen valtuutettuna sekä eri luottamustoimissa työskennellessäni ensiarvoisen tärkeänä käsitellä esillä olevat asiat kulloisenkin parhaan tiedon valossa sekä kokonaisuuksina. Mielestäni on kummallista, että asioita ruoditaan lehtien palstoilla, eikä asioista pystytä avoimessa ja rakentavassa dialogissa keskustelemaan yli puoluerajojen. Asioissa yleensä on monia erilaisia näkökantoja sekä tulkintoja. Tässä Suomen Kataja ry:n tekstissä oli jätetty kertomatta olennaisia asioita. Yksi kirjoituksen allekirjoittaneista henkilöistä ei myöskään ole pääsääntöisesti edes ollut kokouksissa läsnä.

Siltatien päiväkodin suhteen kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksessä otettiin alkujaan kantaa siihen, että Ylöjärven varhaiskasvatukselle tarvitaan kipeästi lisäpaikkoja ja yksityisen palveluntuottajan tuleminen mukaan Siltatien päiväkodin rakentamiseen nopeuttaisi merkittävästi uusien varhaiskasvatuksen asiakaspaikkojen saamista. Ajatus siinä oli nimenomaan lapsi- sekä perhelähtöinen. Lisäksi kyseiselle alueelle on kaavailtu useampia päiväkoteja, joista tulevaisuudessa olisi mahdollista tulla myös kaupungin omaa palvelutuotantoa. Yhden päiväkodin varassa ei tulevaisuudessa todellakaan oltaisi.

Ilmeisesti mielipidekirjoituksen kirjoittaneet olivat myös unohtaneet, että yksi heidän allekirjoittaneistaan oli noin kaksi kuukautta sitten lautakunnan nimenhuutoäänestyksessä itse äänestänyt yksityisen palvelutuottajamallin puolesta. Myös kaikki Suomen Katajan valtuutetut äänestivät yksityisen palvelutuottajamallin puolesta, kun asia oli valtuustokäsittelyssä. Miksi näitä asioita ei nostettu kirjoituksessa esille? Kertooko se, että alkuperäinen mielipidekirjoitus on kirjoitettu vain poliittisessa tarkoituksessa?

Faktaa Siltatien yksikön rakentamisessa on, että inflaatio on vähentänyt yksityisten palveluntuottajien mielenkiintoa etenkin isojen varhaiskasvatuksen yksiköiden perustamisen osalta. Alkuperäinen ajatus oli lisätä nopeammin varhaiskasvatuksemme asiakaspaikkoja, mutta nyt tämä ei ole päätöksen mukaisesti toteutunut. Tämän takia mielestäni asiaa pitäisi mielestäni tarkastella uudelleen syksyn 2023 aikana. Otin tämän myös itse lautakunnan kokouksessa keskusteluun. Tätä keskustelua ei mainittu kirjoituksessa?

Karhen koulun asia oli myös mielipidekirjoituksessa mainittu. Ylöjärven kaupungin palveluverkkoselvityksen teki ulkopuolinen asiantuntijataho, joka on tehnyt näitä selvityksiä isossa mittakaavassa useammallekin kaupungille. Mielestäni asioita voidaan ottaa uudelleen keskusteluun, kun uutta faktaa ilmenee.

Mielipidekirjoituksessa epäiltiin, ettei kaavoitusta olisi huomioitu selvityksessä ja kuinka paljon kaavoituksen kautta Karhelle muuttaisi uusia perheitä, joissa olisi peruskouluikäisiä lapsia. Selvityksessä oli nimenomaan otettu huomioon monia eri indikaattoreita, joilla oppilasmäärän ennustettavuus tulevaisuudessa määritellään.

Tällä hetkellä Karhen koulun oppilasmäärä on noin 50 lapsen luokkaa ja oppilasennusteen mukaan vuosina 2025–2026 oppilaita olisi 39. Sama linja jatkuu lukuvuonna 2027–2028, jolloin oppilaita olisi enää 27 lapsen verran. Miten tietty tuen järjestäminen laadukkaasti erittäin pienessä yksikössä saadaan tulevaisuudessa oppilaille järjestettyä ja olisiko se tasa-arvoista muihin yksiköihin verrattuna? Miten opettajien saaminen pieneen yksikköön turvattaisiin? Saavatko opettajat tarpeeksi tunteja, jotta työskentely on heille järkevää ja miten ns. jakotunteja pystyttäisiin toteuttamaan?

Ymmärrän täysin paikkakuntalaisten huolen, että ns. siirtokelpoinen koulu voisi antaa negatiivisen vaikutelman. Tosiasia on, että ”siirtokelpoinen” yksikkö on puitteiltaan jopa monesti parempi kuin kiinteä rakennus. Kyseessä on kuitenkin ihan yhtä hyvästä ja pysyvästä palvelun tarpeeseen vastaavasta kiinteistöstä kuin kiinteäksi luokitellusta rakennuksessa on kyse. Nyt pelataan vain mielikuvilla.

Toimin lapsi- ja nuorisoneuvoston puheenjohtajana, jonka kevään viimeisessä kokouksessa käsiteltiin useita MAPSTO: n kokonaisuuksia. Karhen koulun kohdalla käytiin mielestäni avointa keskustelua ja tuotiin asioita esille monesta näkökulmasta. Keskustelua käytiin ja osa otti valitettavasti kovinkin kärkästä kantaa asiaan, mutta mielestäni neuvoston lausunnosta saatiin muotoiltua asiallinen. Kiitos tästä kuuluu virkamiehelle, joka toimii neuvoston sihteerinä.

Kataja ry: n tekstistä saa sen kuvan, että asiasta olisi äänestetty, mutta näin ei kuitenkaan asian laita ole. Omasta puolestani toivoisin, että Ylöjärvellä keskityttäisiin kaupunkilaisten ja kaupungin hyvinvointia edistävään päätöksen tekoon, eikä henkilöivään nahisteluun. Asioista voidaan keskustella ja niistä voidaan olla jopa erimieltä. Itse koen, että minut on valittu edistämään kaupunkilaisten asioita ja hyvinvointia. Siksi poikkeuksellisesti vastaan alkuperäiseen mielipidekirjoitukseen, jonka koen olleen pelkkää poliittista nosteen hakemista ja henkilöiden perusteetonta mustamaalaamista.

Tulen edelleen jatkamaan Ylöjärven lasten, nuorten ja perheiden parhaaksi tekemääni työtä ja toivon siihen myös muiden luottamustoimissa olevien keskittyvän.

Sami Rantanen (kok.)

kaupunginvaltuutettu, kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen, lapsi- ja nuorisoneuvoston puheenjohtaja