Sattuma ja ”hömpötys” poikivat KuruFestin – kamarimusiikkijuhla järjestetään viikonloppuna jo 17. kerran

Jos Anja Majalla ei olisi pikkutyttönä ollut isot kädet, voi olla, että kamarimusiikkijuhla KuruFest olisi jäänyt syntymättä. Länsiteiskolaisen tytön sellonsoittoharrastus johti muun muassa siihen, että Parkkuu sai oman kesäisen kulttuuritapahtuman.
Sellisti Tuomas Lehto ja pianisti Heini Lehto ovat järjestäneet KuruFestiä Parkkuussa ja ympäristössä vuodesta 2007 lähtien. Kuva: Hannele Lehto.

Kuusikymmentäluvun maalaisyhteisössä ei juuri muita soittimia tunnettu kuin harmonikka. Sellainen länsiteiskolaiselle Anja-tytöllekin ostettiin, ja sitä hän soitti.

Oppikoulun toisella luokalla Ylöjärven yhteiskoulussa eteen tuli aivan uusia soittimia.

– Musiikinopettaja Kaija Ora jakoi oppilaille soittimet. Hän sanoi meille: ”Laittakaapa kädet pulpetille. Sinulla, Anja, on iso käsi, ota sinä sello.” Asia oli sillä selvä. Aloin soittaa selloa.

12-vuotiaana topakka maalaistyttö ilmoitti itsensä Tampereen musiikkiopistoon soittamalla rehtorille, että tulisin nyt opiskelemaan sellonsoittoa. Rehtori toivotti hänet tervetulleeksi. Yhteiskoulun sello oli huonokuntoinen, joten Anja tarvitsi uuden soittimen. Isä sanoi ensin, että ei semmoisia hömpötyksiä hankita, mutta määrätietoinen Anja sai lopulta tahtonsa läpi.

Kävi ilmi, että sellonsoitto oli Majalle kaikkea muuta kuin joutavaa hömpötystä. Hän opiskeli ja valmistui sellonsoiton opettajaksi Helsingissä. Siinä ammatissa hän on kiertänyt kouluttamassa soittajia ja soitonopettajia ympäri Suomen ja Eurooppaa myöten.

Perhekonsertit KuruFestin edeltäjinä

1990-luvun alussa Anja Maja opetti Helsingissä sellonsoittoa muun muassa ystävänsä Hannele Lehdon pojalle Tuomakselle. Hannele opetti viereisessä luokassa viulunsoittoa. Kesäisin ystävykset lähtivät perheineen suzuki-leirille Ellivuoreen.

– Meille tuli tavaksi käydä sen jälkeen Parkkuussa minun sukuni mökillä. Vuonna 1993, kun pianoa, viulua, huilua ja selloa soittavasta lapsikatraasta nuorin oli 6-vuotias, keksimme pitää Parkkuun koululla perhekonsertin. Opettaja Tapio Mäkinen innostui aiheesta kovasti, ja konserttiin tuli ihan mukavasti yleisöäkin, Anja Maja muistelee.

Perhekonsertteja pidettiin muutamina seuraavinakin kesinä. Vuoden 2005 tienoilla Lehdon perheen nuoret  Tuomas ja Heini kertoivat Majalle haaveilevansa kesätapahtuman järjestämisestä Parkkuun seuratalolle. Maja kannusti heitä ryhtymään toimeen, ja vuonna 2007 päivänvalon näki ensimmäinen KuruFest-kamarimusiikkijuhla.

Tänä kesänä 17. kertaa järjestettävän KuruFestin vahvuus on aina ollut se, että paikalliset ja kesäasukkaat ovat alusta lähtien ottaneet tapahtuman omakseen.

– Luulen, että monellakaan ei ollut entuudestaan mitään kosketuspintaa klassiseen musiikkiin, mutta ihanan rohkeasti kyläläiset tulivat ensin perhekonsertteihin ja sitten kamarimusiikkijuhlaan. Tosi moni myös jäi yleisöön, Anja Maja sanoo.

– Joku voi toki tulla tapahtumaan ihan vain tapaamaan tuttujakin. Kun pienessä kylässä tapahtuu mitä tahansa, ihmiset lähtevät liikkeelle.

Toki ihmisiä tulee musiikkijuhlaan paljon kauempaakin kuin vain Parkkuusta. Monena vuonna lipunmyyjänä toiminut Maja sanoo, ettei koskaan ole jouduttu soittamaan vain kouralliselle ihmisiä.

KuruFestin edeltäjiä Parkkuussa olivat perhekonsertit. Oikealla kuvassa Tuomas Lehto ja hänen sellonsoitonopettajansa Anja Maja. (Kuva: Anja Majan kotialbumi)

Kokeneelle yleisölle tarjolla pientä haastetta

Kamarimusiikkijuhlan ajankohdaksi vakiintui kesäkuun alku. Tänä vuonna musiikin juhlaa vietetään kesäkuun toisena viikonloppuna. Vuorossa on jo 17. kamarimusiikkijuhla, ja sen järjestää edelleen Tuomas Lehto. Nykyään hän on Radion sinfoniaorkesterin 1. soolosellisti.

Esiintyjälistalta löytyvät myös Tuomaksen sisko ja isä, RSO:n pianisti Heini Lehto ja RSO:sta eläköitynyt alttoviulisti Atso Lehto.

Tuomas Lehto tuntee parkkuulaisten, kurulaisten ja ylöjärveläisten musiikin ystävien maun ja osaa koota heille sopivaa ohjelmaa.

– Perinteisesti Suomen kesän musiikkijuhlilla tarjotaan romantiikan ajan säveltäjien teoksia, jotka sopivat kesäillan tunnelmaan hyvin. Tänäkin vuonna KuruFest soi monelle tuttua ja turvallista romanttista kamarimusiikkia, mutta joukossa on myös jotain uutta ja raikasta. KuruFestin kokeneelle yleisölle voi tarjota pientä haastettakin, festivaalin taiteellinen johtaja sanoo.

Suuria tunteita tarjoillaan erityisesti myöhäisromantiikan mestari Sergei Rahmaninovin tuotannosta. 1800-luvun lopulla Venäjällä syntynyt säveltäjä muutti maasta Venäjän vallankumouksen aikoihin ja asettui asumaan Yhdysvaltoihin. Siellä hänen ilmaisuvoimaiset melodiansa muokkasivat kehittymässä olevaa elokuvamusiikkia.

Tänä vuonna Rahmaninovin syntymästä on kulunut 150 vuotta.

– Hän oli myös 1900-luvun alun nimekkäin pianisti. Lauantain päiväkonsertissa kuullaankin muutama pieni pianokappale, Lehto lupaa.

Ei pelkkää jälkiruokaa

Kuten aikaisempinakin vuosina jokaisella KuruFestin konsertilla on oma teemansa. Kappaleet muodostavat yhtenäisen kaaren: uusi sävelmä saattaa alkaa vaikka tunnelmasta tai sävellajista, johon edellinen päättyi.

Tunnelmallisen ja helposti kuunneltavan romantiikan ajan musiikin joukkoon taiteellinen johtaja on ripauttanut pari haastavampaa kappaletta, jotka tuovat konsertteihin kontrastia.

– Pöydässä ei voi olla pelkkää jälkiruokaa, Lehto toteaa.

Ihan oikeaa ja konkreettista ruokaakin pöytään katetaan toista kertaa järjestettävässä lauantain illalliskonsertissa. Keittiömestarina häärii viimevuotiseen tapaan Michelin-palkittu Markus Aremo.

KuruFestin muusikoista moni on Tuomas Lehdon kollegoita Radion sinfoniaorkesterista.

– Itselleni erityisen tärkeä juttu on se, että lauantaina Parkkuun seuratalolla kuullaan Total Cello Ensemble oikeassa kokoonpanossaan. Sain tehtyä varauksen niin ajoissa, että se sopi vielä kaikkien kalenteriin, Lehto iloitsee.

Kurulaisyleisölle täysin uusia artisteja ovat RSO:n viulisti Leena Jaakkola ja saman orkesterin korealaissyntyinen alttoviulisti Ezra Woo.

Fakta: KuruFest 9.-11.6.

Perjantai 9.6. kello 20

  • Avajaiskonsertti Kurun kirkossa
  • Tuomas Lehto, Petri Aarnio, Leena Jaakkola, Ville Koponen, Elina Lehto, Ezra Woo, Atso Lehto, Samuli Peltonen

Lauantaina 10.6. kello 13

  • Päiväkonsertti Parkkuun seuratalolla
  • Heini Lehto, Liisa Malmivaara, Petri Aarnio, Elina Lehto, Ezra Woo, Tuomas Lehto, Leena Jaakkola, Samuli Peltonen

Lauantaina 10.6. kello 19

  • Illalliskonsertti Parkkuun seuratalolla
  • Total Cello Ensemble
  • Keittiömestarina
  • Markus Aremo

Sunnuntaina 11.6. kello 16

  • Päätöskonsertti Ylöjärven kirkossa
  • Ville Koponen, Tuomas Lehto, Heini Lehto, Liisa Malmivaara, Petri Aarnio, Elina Lehto, Atso Lehto