Viiden vanhana Avantin rattiin hypännyt ylöjärveläinen Simo Linnainmaa on nyt hallitseva Suomen mestari – Ajotaito on karttunut vuosien varrella töissä perheen lypsytilalla

Historian ensimmäiset Avantilla ajon SM-kisat mittelöitiin viikonloppuna Ylöjärvellä Avant Tecnolla. Voiton vei 41 kuskin joukosta ylöjärveläinen Simo Linnainmaa, joka suoritti kisaradan virheettömästi ja nopeimmalla ajalla.
24-vuotias Simo Linnainmaa asuu Ylöjärvellä Laadun alueella ja on kotoisin Hämeenkyröstä. Taitava Avant-kuski on kerännyt taitonsa vuosien saatossa erilaisissa töissä perheen lypsytilalla. (Kuva: Iida Heino)

Ylöjärveläinen Simo Linnainmaa, 24, vastaa maanantai-iltapäivänä puhelimeensa metsänistutushommista. Työpäivään kotitilalla Hämeenkyrössä on mahtunut myös lehmien ruokintaa, jonka Linnainmaa on suorittanut, minkäs muun kuin Avantin avustuksella. Linnainmaa toteaakin, että maataloushommissa Avant on aivan ”ehdoton vehje”.

– Viiden vanhana olen istunut ekoja kertoja isäukon sylissä Avantissa. Avant on lypsykarjatilalla apuna monessa hommassa, sillä ruokitaan eläimet ja aurataan lumet.

Tämän liki 20 vuoden Avant-historian siivittämänä Linnainmaa kruunattiinkin viikonloppuna ensimmäiseksi Avantilla ajon Suomen mestariksi Ylöjärvellä Avant Tecnolla käydyssä kilpailussa.

Kisaan osallistui kaikkiaan 41 kuljettajaa pitkin Suomea, mutta parhaaksi osoittautuivat paikalliskuskit. Simo Linnainmaan jälkeen hopealle sijoittui ylöjärveläisyrittäjä Kalle Kiuru, kolmanneksi ajoi Arttu Rojo Siilinjärveltä.

Uskoiko hallitseva Suomen mestari voittoonsa heti kättelyssä?

– Edellisenä iltana oli kyllä sekavat fiilikset. Luotin, että ainakaan häntäpäässä en ole. En kyllä olisi uskonut, että voitan, Linnainmaa kertoo.

Kilpailussa ajotaitojaan näytti kaikkiaan 41 kisaajaa ympäri Suomen. Kultaaa ottanut ylöjärveläinen Simo Linnainmaa (kesk.) voitti viidellä sekunnilla hopealle tulleen ylöjärveläisen Kalle Kiurun (vas.). Pronssille sijoittui siilinjärveläinen Arttu Rojo.  (Kuva: Iida Heino)

Ei ainuttakaan virhepistettä

Kilpailua varten rakennetulla radalla testattiin Avant-kuskien ajotaitoja monella eri osa-alueella. Erityistarkkuutta vaadittiin pujottelussa, joka piti suorittaa sekä etu- että takaperin. Linnainmaa sanoo harjotelleensa kisapäivää varten pari tuntia.

– Pujottelu arvelutti etukäteen. Pelkäsin, että siinä sattuu virheitä, mutta ei sattunutkaan.

Linnainmaa suhtautui luottavaisesti erityisesti kisassa olleeseen Avantin työkoneenvaihtoon.

– Sitä on tullut tehtyä niin paljon. Renkaan nosto oli toinen, jossa tiesin pärjääväni.

Linnainmaa suoritti radan lopulta nopeimmin 41 kisaajan joukosta ajallaan 2 minuuttia 9 sekuntia. Toiseksi tullut Kiuru hävisi Linnainmaalle vain viisi sekuntia.

– Tiukka oli kisa. Meille kolmelle parhaalle ei tullut ainuttakaan virhepistettä radasta.

Kilpailussa Linnainmaan vahvuuksia olivat Avantin työkoneen vaihto ja renkaan nosto, jotka ovat tuttuja arkityöstä. Linnainmaata jännitti kisassa etukäteen takaperin pujottelu, josta hän arvioi saavansa virhepisteitä. Näin ei lopulta tapahtunut.

Palkintoreissulle tyttöystävän kanssa

SM-kilpailun kolme parasta saivat palkinnoksi Ajo Motorsportin ja Avantin logoilla varustetut sveitsiläiset, numeroidut rannekellot. Linnainmaan kello ei ole toistaiseksi päätynyt ranteeseen.

– Tällä hetkellä se on hyllyssä. Eiköhän se tule juhlakäyttöön.

Lisäksi kuljettajat palkittiin hulppealla reissulla: voittajat pääsevät yhdessä valitsemansa matkakumppanin kanssa Avantin VIP-vieraaksi Espanjan Kataloniaan MotoGP:n Grand Prix -kisaan syyskuussa. Avant kustantaa voittajille matkat, majoituksen ja kaikki kisaan liittyvät kustannukset.

Kenen kanssa Linnainmaa aikoo palkintomatkalle lähteä?

– Kyllä tyttöystävä tulee mukaan.