Kasvutilanne: Mansikoita saadaan valmistautumisjuhliin, parsakausi parhaimmillaan

Lämpimät säät ovat vauhdittaneet vihannesten ja marjojen kasvua. Etelä- ja Länsi-Suomesta on jo saatu mansikkasatoa kasvihuoneista.

Mansikan ensimmäiset kukat ovat avautuneet maan eteläosien avomailla, ja kukat ovat avautumassa harson alla myös maan keskiosissa. Vadelma on jo useamman viikon kukkinut tunneleissa ja raakileita on jo muodostunut. Mansikkaa ja vadelmaa saadaan tänäkin vuonna kevään valmistujaisjuhliin, asiantuntijaorganisaatio ProAgria Keskusten Liitto kertoo.

Kotimainen vadelma on puutarhamarjojen aatelia. (Kuva: Hedelmän- ja marjanviljelijöiden liitto)

Myös avomaalla kehitys on nopeaa sekä vadelmalla että herukoilla. Punaherukka kukkii monin paikoin ja mustaherukan kukat ovat avautumassa. Omenapuiden kukat aukeavat Etelä-Suomessa lähipäivien aikana ja luumupuut ovat jo täydessä kukassa. Pölyttäjiä on ollut paikoin paljon liikenteessä.

Vihannesten istutukset ja kylvöt pääsivät alkuun melkein tavanomaisessa aikataulussa. Lämpimässä säässä taimet ovat päässeet hyvään kasvuun. Etelä- ja Länsi-Suomessa istutetun kaalin ja jäävuorisalaatin taimien kehitys on ollut vauhdikasta.

Keski-Suomessa on jo istutettu vihannesten taimia. Herneen, kesä- ja varastoporkkanan, lantun, punajuuren ja palsternakan kylvöt ovat myös meneillään ja kohta loppusuoralla etelässä. Raparperin, nippusipulin ja parsan sadonkorjuu on alkanut etelässä ja niiden satokausi alkaa olla parhaimmillaan. Varhaisvihannesten satokauden odotetaan pääsevän kunnolla käyntiin kesäkuun alussa.

Kevätkylvöt pitkällä ja kasvu vauhdikasta

Kevätkylvöt ovat edenneet rivakasti. Etelä- ja Länsi-Suomen alueella on kevätviljoista kylvetty jo suurin osa. Kylvöt ovat edenneet toukokuun toisen viikon jälkeen todella vauhdikkaasti. Sää lämpeni ja pellot kuivuivat hyvin kylvökuntoon, mikä joudutti kylvöjen ja kevätlannoitusten tekemistä.

Kylvöjen loppuun saattamisessa on alueellisesti isoja vaihteluja. Lähes kaikki kylvöt on saatu valmiiksi Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja osin Hämeessä ja Pirkanmaalla. Viljoista vehnät ja kaurat ovat saatu pääosin kylvettyä. Eniten on jäljellä ohran ja rypsin kylvöjä.

Varhaisperunan istutukset on saatu pääosin päätökseen koko maassa. Kosteus ja lämpö nopeuttavat perunan kasvua ja jouduttavat uusien perunoiden tuloa kauppoihin ja torimyyntiin. Kesä-, varasto- ja tärkkelysperunan istutuksia on aloitettu. Sokerijuurikas on saatu kylvettyä koko maassa.