Kunniavelka – mitä se on?

Viime sunnuntaina vietetty Kaatuneitten muistopäivä pistää miettimään. Muistammeko miksi tuona päivänä liputetaan ja pysähdymmekö edes hetkeksi ajatuksissamme kunnioittamaan sankarivainajia?

Sankarihautajaiset 19.5.1940 (Kuva: SA-kuva)

Suomen sadattakuudetta itsenäisyyspäivää emme tänä vuonna viettäisi, jollei talvi- ja jatkosodassa maamme itsenäisyyttä olisi ollut puolustamassa kunniakas joukko suomalaisia miehiä ja naisia.
Tämän päivän kaksikymppisten nuorten on vaikea mieltää, että sankarihautausmaan muistolaattojen alla lepäävät sodan uhrit olivat kaatuessaan heidän kanssaan samanikäisiä ja jopa nuorempia nuorukaisia.

Maksamme yhä kunniavelkaa, siksi jokaisen suomalaisen tulisi nyt osoittaa kunnioittavat ajatuksensa Suomen puolesta taistelleille sotaveteraaneille. Emme saa unohtaa heitä, jotka menettivät henkensä isänmaan puolesta. Heidän vanhempansa, puolisonsa ja lapsensa antoivat suurimman uhrin.

Kansallisena veteraanipäivänä 27.4. Tampereella järjestetyssä juhlalatilaisuudessa juhlapuhujana toiminut sotaveteraani Aimo Reinikainen kohdisti kunnioittavat sanansa sodassa kaatuneille veteraaneille. Puheessaan hän nosti esille myös evakuoimiskeskus Kekin toiminnan ja erityisesti siellä äärimmäisen kovaa työtä tehneet Lotat, jotka valmistivat sankarivainajat siirrettäväksi omiin seurakuntiin.

Tämän sotaveteraanin puheen olisivat sankarivainajien omaiset halunneet kuulla!

Euroopassa käydään julmaa sotaa. Suomen sodissa sotaorvoiksi jääneet ymmärtävät täysin Ukrainan lasten hädän ja perheiden kärsimyksen.

Sotainvalidien Perinnejärjestön puheenjohtaja Lasse Lehtinen on todennut (HS 27.4.), että nyt meidän olisi aika maksaa saamamme kunniavelka takaisin. Tuhannet suomalaiset haavoittuneet sotilaat saivat hoitoa ulkomailla. ”Voisimme hyvin järjestää Suomessa ukrainalaisten haavoittuneiden hoitoa ja kuntoutusta, sillä sotainvalidien kuntoutussairaalat ja hoitokodit ovat tyhjentymässä”.

Tämä asia olisi kirjattava parhaillaan laadittavaan hallitusohjelmaan , sillä ilman valtion tukea ei hanke onnistu.

Leena Mankkinen
Ylöjärvi, Kaatuneitten Omaisten Liiton toiminnanjohtaja emerita