Huimia tuloksia: Urheilutalolla leivottiin voimanostokisassa Suomen vahvin mies

Lauantaina 20. toukokuuta urheilutalolla pidetyt kansalliset voimanostokisat houkuttelivat Ylöjärvelle 26 kilpailijaa. Etukäteen oli tiedossa, että joukossa oli Suomen ennätysten yrittäjiä. Lauantaiaamuna kukaan kisaa järjestäneistä Ryhdin voimailujaoston jäsenistä ei kuitenkaan arvannut, millaisia ennätystuloksia iltapäivällä saataisiin nähdä.
Nuutti Mansukoski nappasi itselleen Suomen vahvimman miehen kruunun 991 kilon yhteistuloksella. (Kuva: Janne Ylimys)

Kisan ehdoton kohokohta oli Nuutti Mansukosken tekemä yhteistuloksen Suomen ennätys avoimen luokan superiin eli yli 120+ kilon sarjaan. Mansukoski edustaa Parkanon Punttia mutta asuu ja opiskelee Tampereella. Mukana kisassa oli Mansukosken ylöjärveläinen valmentaja Tero Tuohenmaa.

Mansukoski on syntynyt vuonna 2000, eli kilpailee vielä tämän vuoden juniorisarjassa. Kisa alkoi junioreiden jalkakyykyn SE-tuloksella 342,5 kiloa.

Penkkipunneruksessa Mansukoski lastautti kolmanteen nostoon junioreiden SE-raudat 213,5 kiloa, joka nousi hyväksytysti.

Maastanoston tavoite ei enää ollutkaan lajin Suomen ennätys, vaan yhteistuloksen Suomen ennätykset sekä 23-vuotiaiden ikäluokkaan että avoimeen luokkaan. Avoimessa luokassa voimassa oleva ennätys oli Jari Saarion nimissä oleva huimat 910,5 kiloa.

Yleisön kannustusten siivittäminä Mansukoski nosti viimeisellä nostollaa 355 kiloa, ja näin Parkanon Puntin miehestä leivottiin kisassa voimanoston superin ennätysmies 911 kilon yhteistulokselle.

Juniori Niko Lappi teki maastanoston Suomen ennätyksen 336 kiloa avoimeen luokkaan. (Kuva: Janne Ylimys)

Niko Lappi teki junioreiden yhteistuloksen Suomen ennätyksen

Ennätystulokset eivät olleet kisassa ainoastaan Mansukosken hartioilla. Jyväskylän Voimaklubia edustava Niko Lappi on myös vielä juniori-ikäinen. Lappi kilpailee alle 93 kilon sarjassa.

Lapin kisa alkoi juniorisarjan jalkakyykyn Suomen ennätyksellä 275,5 kiloa. Maastanostossa Lappi lastautti tankoon viimeisellä nostolla 336 kiloa, joka oli sekä 23-ikäluokan että avoimen luokan Suomen ennätysrauta.

Edellinen avoimen luokan ennätys oli sekin tehty Ylöjärvellä viisi vuotta sitten. Silloin ennätyksen otti legendaarinen maastanostaja Tuomas Hautala. Ennätys siirtyi helpon näköisellä nostolla juniori Lapin nimiin. Samalla Lappi sinetöi nimiinsä junioreiden yhteistuloksen Suomen ennätyksen 771,5 kiloa.

Kisassa oli tällä kertaa mukana vain kaksi Ylöjärven Ryhdin voimanostajaa. Ensikertalainen Assi Alakoski teki kisassa 317,5 kilon tuloksen.

18-vuotias Toni Mäkinen paranteli kisassa jalkakyykkyennätyksensä 205 kiloon ja penkkiennätyksen 137,5 kiloon. Maastanosto ei aivan sujunut Tonin suunnitelmien mukaan, ja siinä tulos jäi 210 kiloon. Tonin yhteistulos oli 552,5 kiloa.

Päivi Ristolainen