Nelosluokkalaiset pääsivät sukeltelemaan, pukemaan pelastusliivejä ja melomaan uintitapahtumassa – katso vauhdikkaat kuvat

Ylöjärveläiset nelosluokkalaiset tutustuivat tämän viikon maanantaina vesitaitoihin uimahallissa järjestetyssä Vesisankarit-tapahtumassa. Neloset pääsivät muun muassa tekemään uimahyppyjä, sukeltelemaan, pukemaan pelastusliivit ja kisailemaan vauhdikkaassa veneviestissä.
Uintitapahtuma toteutettiin yhteistyössä Vesisankarit-hankkeen kanssa. Nelosluokkalaiset pääsivät kokeilemaan erilaisia rasteja, jotka kehittävät uima- ja pelastustaitoja.

Ylöjärven lukion yrittäjyyslinjalla opiskeleva Veeti Hurme opastaa maanantaina nelosluokkalaisten laumaa pelastusliivien saloihin. Pelastusliivejä ei kuitenkaan pueta päälle uimahallin altaan reunalla, vaan oppilaat hyppäävät ensin altaaseen.

– Sitten harjoitellaan, että miten pelastusliivit saa puettua vedessä päälle. Oppilaat huomaavat, että se on tosiaan aika vaikeaa. Tarkoituksena onkin herätellä, että liivi kuuluu pukea päälle aina ennen veteen menoa, Hurme selostaa.

Vuorentaustan koulun neloset Matias Alahuhtala (vas.), Neea Lähteenmäki, Juuli Tulonen ja Ada Vänttinen harjoittelivat maanantaina erilaisia uimataitoja nelosluokkalaisten uimistapahtumassa.

Vuorentaustan koulun 4 B:llä opiskelevat Matias Alahuhtala, Neea Lähteenmäki ja Ada Vänttinen ovat kamppaileet altaassa pelastusliivien päälle pukemisen kanssa. Kolmikko on tullut yhteistuumin siihen tulokseen, että pelastusliivit tosiaan kannattaa pukea päälle jo kuivalla maalla, mikäli tosi tilanne vesillä joskus yllättää.

Alahuhtala sanoo, että pelastusliivit ovat hänelle tuttu kapistus entuudestaan.

– Ollaan käyty useamman kerran purjehtimassa.

Lähteenmäki on puolestaan pukenut pelastusliivit päälleen joskus mummun veneeseen istuessaan.

Lukion yrittäjyyslinjalainen Veeti Hurme veti nelosluokkalaisille pelastusliivirastia uintitapahtumassa. Hurme on osa palkittua, viiden nuoren yritystä Junnut liikkuu ny:tä, joka järjestää liikuntakerhoa 1.–4-luokkalaisille lapsille.

Arasta uimarista vesipedoksi

Pelastusliivien lisäksi Vesisankarit-uintitapahtumassa päästiin myös sukeltelemaan ja kokeilemaan erilaisia uimalaseja ja snorkkeleita. Tästä innostuivat Ylöjärven Yhtenäiskoulun vaativan erityisen tuen luokan oppilaat Hilla Huhtasalo, 12, ja Iiris Ronni, 15.

– Sukellus oli paras. Heitettiin renkaita ja tehtiin erilaisia tehtäviä, Ronni toteaa.

– Mun mielestä kuitenkin kaikista kivoin oli toi venejuttu, Huhtasalo miettii.

Neloset pääsivät myös kisailemaan joukkuetehtävässä, jossa paateilla piti päästä mahdollisimman nopeasti altaan toiseen päähän ja takaisin.

Tytöt kertovat, että he käyvät koulusta uimassa joka toinen viikko. Ronni myöntää että hänestä on tullut vanhemmiten jonkin sortin vesipeto, sillä lapsena hän ei uskaltanut kastaa päätä veden alle. Nyt renkaiden sukeltaminen altaan pohjasta käy tuosta noin vain.

Ronni ei ole ollut  suinkaan ainut, jolla on ollut pelko kastaa pää veden alle. Ylöjärven kaupungin liikuntapalveluissa työssäopissa oleva, tuleva liikuntaneuvoja Miki Lahtinen sanoo, että useimmat nelosluokkalaiset näyttävät osaavan vähintään uinnin alkeet.

– Mutta joukossa on sellaisia lapsia, joilla on pelko laittaa pää veden alla. Tässä omalla rastillani harjoittelemme näiden lasten kanssa esimerkiksi potkuja etuperin ja takaperin matalassa altaassa.

Iiris Ronnille (vas.) ja Hilla Huhtasalolle uimahalli on tuttu paikka. Tyttöjen luokka käy uimahallissa joka toinen viikko.

Oppilaat ovat olleet mielissään

Uimahallin tapahtumassa tehtävärasteja pääsivät kokeilemaan kaikki ylöjärveläiset nelosluokkalaiset, joita vieraili uimahallissa päivän aikana yhteensä 18 ryhmän verran.

Ylöjärven kaupungin lasten ja nuorten liikuntakoordinaattori Kaisa Hakala kertoo, että uintitapahtuma on osa alakoululaisille tänä lukuvuonna järjestettyjä liikuntatapahtumia, joilla on korvattu perinteiset urheilukilpailut, kuten futis- ja yleisurheilukilpailut.

– Meillä oli juuri kuutosluokkalaisille harrastuspäivä, jossa he pääsivät tutustumaan eri harrastuksiin Ilves-Areenalla. Vitosluokkalaisille oli luistelupäivä jäähallissa, kolmosille hiihtoa, kakkosille palloilua. Ykkösille ja eskareille järjestettiin liikuntapäivä. Nyt on sitten tämä uintitapahtuma nelosille.

Hakalan mukaan oppilaiden ja opettajien palaute tapahtumista on ollut lähestulkoon positiivista.

– Oppilaat ovat sanoneet, että ”olipas kiva päivä, koska tämmöinen on uudelleen”. Oppilaiden palautteessa on korostunut se, että he ovat tykänneet nimenomaan yhdessä tekemisestä.

Lue myös: ”Lapset eivät toivo kisailua” – Mukavat liikuntatapahtumat korvaavat koulujenväliset kilpailut, tällä viikolla koululaisille pidettiin yhteinen luistelutapahtuma

Ponnurastilla oppilaat pääsivät kokeilemaan erilaisia uimahyppyjä.

Liikuntatapahtumat jatkuvat tulevana lukuvuonna

Hakala sanoo, että kilpailullisuuden puuttuminen on myös rohkaissut sellaisia oppilaita, jotka tavallisesti saattavat vetäytyä liikuntatunneilla.

– Opettajien mukaan tällaiset oppilaat, jotka eivät ole muuten niin aktiivisia, ovat olleet innoissaan mukana näissä tapahtumissa. Se näissä onkin mielestäni hienoa, että kaiken tasoiset voivat olla mukana eikä rajoitteita ole.

Hakalan mukaan koululaisten mukavia liikuntatapahtumia pyritään jatkamaan jossakin muodossa myös ensi lukuvuonna. Vaativan erityisen luokan erityisopettaja Anne Wallius-Hursti on tästä mielissään.

– Meidän vaativan erityisen tuen oppilaat ovat päässeet olemaan mukana jokaisessa liikuntatapahtumassa. Nämä ovat olleet aivan huippuja.

Uintitapahtuman lisäksi kaupunki on järjestänyt alakoulun eri vuosiluokille muun muassa hiihto-, luistelu ja palloilutapahtumat. Tapahtumilla on korvattu tänä lukuvuonna perinteiset koulujen urheilukilpailut.