”Lapset eivät toivo kisailua” – Mukavat liikuntatapahtumat korvaavat koulujenväliset kilpailut, tällä viikolla koululaisille pidettiin yhteinen luistelutapahtuma

Ylöjärven kaupunki järjestää tänä lukuvuonna kaikille alakoulun vuosiluokille hyvän mielen liikuntatapahtumat, joilla korvataan perinteiset koulujen väliset kilpailut. Tiistaina ja keskiviikkona vaativan erityisen tuen oppilaille ja viitosluokkalaisille pidettiin luistelutapahtuma jäähallilla.
Varalan Urheiluopistossa liikuntaneuvojaksi opiskeleva Netta Junkkari oli vetämässä lapsille erilaisia luistelurasteja. Ennen jäälle siirtymistä hän tarkisti, että kypärä pysyy päässä.

Varalan Urheiluopistossa liikuntaneuvojiksi opiskelevat tamperelaiset Artturi Viitakoski, 16, ja Netta Junkkari, 15, ovat tiistaina Ylöjärven jäähallilla järjestelemässä erilaisia luistelupisteitä.

Kaksikon taustalla luistelee joukko Ylöjärven Yhtenäiskoulun vaativan erityisen tuen (vet) oppilaita, jotka pääsevät kokeilemaan jäällä monenlaista hauskaa varalalaisten ohjaamana.

– On pelejä, leikkiä, pujottelua, alituksia ja ylityksiä, Junkkari luettelee.

Vaativan erityisen tuen oppilaat pääsivät luistelurasteilla muun muassa alittamaan estettä.

Touhua vauhdittaa jäähallin kaiuttimista raikaava musiikki. Portion Boysin Vauhti Kiihtyy -kappale saa kokemattomankin luistelijan kokeilemaan vauhdin hurmaa.

Vaativan erityisen tuen oppilaista kaikki eivät pysty luistelemaan omatoimisesti, minkä vuoksi jäähallille on tuotu Maliken sponsoroimia luisteluapuvälineitä.

– Luistelun apuna voi käyttää esimerkiksi luistelutukea taikka istua kelkassa, Junkkari sanoo.

– Ja hienosti näyttää sujuvan. Osa saattaa olla ekoja kertoja luistimien päällä. Tämän jutun koko idea on se, että porukka innostuisi luistelemaan, Viitakoski sanoo.

Artturi Viitakoski ja Netta Junkkari sanovat, että luistelu sopii myös lapsille, joilla on haasteita liikkumisen suhteen. – Täälläkin meillä on käytössä luistelutukia ja kelkkoja, joissa voi istua.

Vet-luokat pääsevät kuuteen liikuntatapahtumaan

Yhtenäiskoululla vaativan erityisen tuen oppilaiden parissa työskentelevä erityisopettaja Anne Wallius-Hursti kertoo, että Yhtenäiskoululla vet-luokkia on yhteensä neljä.  Luokilla opiskelee tällä hetkellä 7–16-vuotiaita oppilaita, joilla on muun muassa vaikeavammaisuutta ja kehitysvammaisuutta.

– Opiskelu vet-luokilla on hyvin toiminnallista. Toki akateemistakin puolta täytyy olla, mutta toiminnallisuus korostuu. Uimassa käymme joka toinen viikko ja liikunnassa meillä on pallonheittoa, juoksemista ja muuta.

Tänä vuonna vet-luokat osallistuvat useaan muuhun liikuntatapahtumaan, jotka ovat osa kaupungin kokeilua. Kokeilussa eri luokka-asteet pääsevät kokeilemaan erilaisia liikuntalajeja ilman kilpailullisuutta.

Luistelutukia on käytössä myös Ylöjärven Yhtenäiskoululla, kunhan jäät saadaan kaukaloihin.

Vet-luokka on luistelun lisäksi päässyt kokeilemaan syksyn aikana palloilua Ilves-Areenalla kakkosluokkalaisille järjestetyssä palloilutapahtumassa.

– Meidän oppilaat eivät pärjää tavallisissa liikuntaryhmissä. Tämmöinen toiminnallinen homma sopii meille erittäin hyvin ja liikunnan ohella opitaan myös sosiaalisia taitoja. Täällä näkee hienosti, miten meidän oppilaat luonnostaan avustavat toisiaan.

Jatkossa vet-luokan oppilailla on myös erityishyvät puitteet harrastaa liikuntaa koulun pihalla. Luokat muuttavat ensi vuoden syksyllä ensimmäisten joukossa Siltatien uuteen kouluun, jonka piha on vertaistaan vailla.

– Piha-alue on siellä todella loistava ja toiminnallinen, Wallius-Hursti kehuu.

Luistelutapahtumassa ei tarvinnut välttämättä luistella, vaan vauhdin hurmasta pystyi nauttimaan myös kelkan kyydissä.

Tapahtumilla korvataan kilpailut 

Vet-luokkien lisäksi jäähallilla on tämän viikon tiistaina ja keskiviikkona luistellut ja pelaillut kaupungin viidesluokkalaisten ryhmiä, joille on järjestetty muun muassa viesti-, pujottelu ja pelirasteja.

Ylöjärven kaupungin lasten ja nuorten liikuntakoordinaattori Heikki Puttonen kertoo, että kaupunki järjestää tänä vuonna yhteensä kuusi erilaista mukavaa liikuntatapahtumaa, joilla korvataan perinteiset koulujenväliset kilpailut, kuten hiihto- ja yleisurheilukilpailut ja jalkapalloturnaukset.

– Lapset eivät itse toivo kisailua, eikä se ole opetussuunnitelman mukaista. Näitä liikuntatapahtumia kokeillaan nyt tänä vuonna ja katsotaan, miten meni. Päämääränä on se, että lapsille jäisi liikunnasta positiivinen muistijälki ja jokainen kokisi onnistumisia, Puttonen sanoo.

Ylöjärven kaupungin lasten ja nuorten liikuntakoordinaattorit Heikki Puttonen ja Kaisa Hakala kertovat, että kaupunki järjestää tänä lukuvuonna yhteensä kuusi eri liikuntatapahtumaa jokaiselle alakoulun luokka-asteelle. Tarkoituksena on jättää lapsille liikunnasta positiivinen muistijälki ja onnistumisen tunne ilman kilpailullisuutta.

Lasten ja nuorten liikuntakoordinaattori Kaisa Hakala sanoo, että tapahtumakokeilu perustuu erään kaupungin työntekijän YAMK-opinnäytetyöhön.

– Opinnäytetyön mukaan lapset kokevat kilpailutilanteet vähän ahdistavina. Kisaamisen sijaan he toivovat nimenomaan kivaa yhteistä toimintaa.

Hakalan mukaan syksyisen palloilutapahtuman jälkeen palaute oli ainakin hyvin positiivista.

– Kakkosluokkalaiset olivat siitä kyllä tosi mielissään. Helmikuussa on tulossa sitten toisille vuosiluokille muun muassa hiihtoa ja uintia.

Eräällä luistelurastilla vaadittiin tarkkuutta alittamisessa.
Jäällä päästiin myös pallottelemaan ja pujottelemaan.