Voitto kotiin: Ylöjärven lukion Junnut liikkuu NY valittiin parhaaksi yhteiskunnalliseksi yritykseksi Uskalla yrittää -finaalissa

Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä Uskalla Yrittää -finaalissa palkittiin keskiviikkona vuoden parhaita NY-yrityksiä. Ylöjärven lukion nuorten yritys niitti mainetta ja kunniaa.

Ylöjärven lukion Junnut liikkuu NY valittiin siis parhaaksi yhteiskunnalliseksi yritykseksi. Yritys järjestää liikuntakerhoa 1.–4-luokkalaisille lapsille.

Tuomariston perusteluiden mukaan Junnut liikkuu -yritys on laajan tutkimustiedon kautta tunnistanut yhteiskunnallisen ongelman ja pyrkii ratkaisemaan tärkeän kansanterveydellisen haasteen. Tuomaristo sanoi, että yritys on skaalamassa toimintaansa, ja palvelumuotoilua tehdään yhdessä asiakkaan kanssa. Yrityksen toimet hyödyttävät yhteiskuntaa myös työllistämällä nuoria.

 

Junnut liikkuu NY -yrityksen edustajat Helsingin kauppakeskus Triplassa finaalitunnelmissa. (Kuva: Eficic)

Paras yhteiskunnallinen yritys -palkinnon jakoi Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus.

Uskalla Yrittää -finaalissa vuoden parhaina NY-yrityksinä palkittiin VAPU NY Hämeenlinnasta ja Toteuma NY Jyväskylästä. Suomen suurimman nuorten yrittäjyyskilpailun finaaliin osallistui lähes 200 nuorta eri puolilta Suomea.

Finaaliin osallistuneet nuoret ovat opiskelleet kuluneella lukukaudella Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Opintojen aikana he ovat perustaneet oikealla rahalla toimivan harjoitusyrityksen (NY-yrityksen) ja kasvattaneet osaamistaan yrittäjyys- ja työelämätaidoissa. Ennen finaalia he ovat kisanneet jo aluetapahtumissa eri puolilla Suomea.

Noin kahdestakymmenestä liike-elämän ammattilaisesta muodostunut tuomaristo haastatteli ja arvioi nuorten yrityksiä finaalitapahtumassa. Palkintoja jaettiin yrityksille yhteensä 11 kategoriassa.

Tuomaristo arvioi tarkasti finaalin NY-yrityksiä. (Kuva: Eficic)

Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnanjohtaja Sami Suomela kiittää tapahtumaan osallistuneita nuoria innostuneisuudesta, sinnikkyydestä ja rohkeudesta:

– Uskalla Yrittää -finaali kruunaa upean polun, jonka nuoret ovat kulkeneet kehittäessään liikeideoitaan. Itsensä voittaminen, onnistumisen sekä yhteisöllisyyden kokemukset ovat tärkeitä ja vahvistavat uskoa tulevaan. Vastuullisuus on selvästi nuorille tärkeä lähtökohta: Finalistien yrityksissä korostuivat tänä keväänä vahvasti niin kiertotalouden kuin sosiaalisen vastuun näkökulmat, Suomela sanoi.

Peruskoulun ja toisen asteen parhaana NY-yrityksenä palkittu VAPU NY järjestää aktiviteettejä vanhuksille palvelukodeissa. Korkea-asteen parhaana yrityksenä palkittu Toteuma NY tarjoaa maanalaisen sähkö-, internet-, lämpö-, vesi- yms. infrastruktuurin paikannuspalvelua.

Sekä VAPU NY että Toteuma NY edustavat Suomea Vuosi yrittäjänä -ohjelman EM-kilpailuissa Turkin Istanbulissa heinäkuussa.