Säästä hankkimalla matkalippu fiksusti – Lue rahanarvoiset vinkit matkapilettien ostamiseen

Onnibus mahdollisti edullisimman viikonloppuretken pääkaupunkiseudulle, etenkin jos matkan varasi ajoissa. Kuva: Seppo Kummala

Viikonloppu edessä ja anoppi odottaa vierailua tai suosikkiorkesteri kuulijaansa. Pirkanmaalta on hyvät yhteydet joka puolelle Suomea myös julkisilla, usein se voi olla myös huomattavasti omalla autolla kulkemista edullisempaa. Ainakin jos matkapilettien hankinnassa tietää muutaman niksin: Osta ajoissa ja vertaa!

Yksinkertaisin muistisääntö on olla ajoissa. Sekä juna- että bussilippujen hinnat nousevat sitä myöten kun vaunut tai autot täyttyvät. Poikkeustapauksessa viimeisiä paikkoja voidaan myydä tarjoushintaan, mutta käytännössä satunnaisen matkaajan ei kannata luottaa tuuriin.

Edes ajoissa oleminen ei takaa halvinta hintaa. Liput ostetaan nykyisin käytännössä aina internetistä, jolloin samalla vaivalla aikataulujen tarkistamisen kanssa voi helposti selvittää myös hintaerot, ei vain kulkuvälineen vaan myös lipunostopaikan välillä.

Esimerkkilaskelmassa teimme viikonloppumatkan Tampereelta Helsinkiin. Lähikunnista pääsee Tampereelle lähijunalla tai paikallisbussilla, jos juna tai bussi ei kulje kotiseudun halki.

Jo viikon etukäteissuunnittelu tuo melkoiset säästöt. Kokeilimme torstaina ostaa bussilipun Tampereelta Helsinkiin noin kello 16 aikoihin sekä seuraavalle päivälle että perjantaille viikkoa myöhemmin. Paluukyydit vertasimme samalla tavalla sunnuntaille.

Junalippujen hinnoittelussa näkyi perjantaina 25.3. päättynyt lakko. Lakon vuoksi lippuja ei seuraavalle päivälle ollut varattu juurikaan, joten iltapäivällä perjantaijunaan liput maksoivat 13,10–21,70 euroa, edullisimmat junat olivat hitaampia R-junia. Hintaero viikkoa myöhemmin varattaviin lippuihin ei ollut suuri. Tuolloin perjantaina Helsingin tavoitti 13,10-30,80 eurolla. Nopeat IC-junat ruuhka-aikaan maksavat tuon kolmekymppiä ilman lakon vaikutusta. Sunnuntain paluulippu junalla maksoi saman viikon viikonlopulle 13,10–30,80 euroa ja viikkoa myöhemmin 9,00–30,80 euroa.

Etenkin junassa matkan varaaminen ajoissa voi säästää pitkän pennin. Kuva: Seppo Kummala

Bussilippujen ostaminen on mielenkiintoista, samat lainalaisuudet pätevät, mutta ostopaikkoja on useita. Matkahuollon sivuilta löytyvät käytännössä kaikki bussimatkat. Torstainen pikamatkan varaus huomiselle perjantaille oli huomattavasti kalliimpaa kuin viikko etukäteen ennakoiden.

Huomiselle perjantaille kello 16–18 menolippu maksoi 20,80–27,80 euroa. Onnibussin vuorot tosin oli varattu täyteen todennäköisesti junalakon vuoksi. Tarjolla oli Paunun ja Valkeakosken liikenteen vuoroja. Viikkoa myöhemmin perjantaina matkustamaan pääsi Matkahuollon kautta huomattavasti edullisemmin. Menopilettien hintahaarukka oli 5,35–-8,70 euroa.

Hinnat kannattaa tarkistaa myös bussifirmojen omilta sivuilta. Esimerkiksi viikon päähän varaten Onnibussin sivuilta lippujen hintahaarukka oli 4,45–10,64 euroa, eli Onnibussin lipun sai Matkahuoltoa edullisemmin suoraan, mutta Onnibussin myymän Valkeakosken liikenteen bussin piletti oli edullisempi Matkahuollon sivuilta.

Sunnuntain paluumatkat samalla tavalla verraten olivat lähiviikonloppuna 10,81–20,80 euroa ja viikkoa myöhemmin 4,45–10,64 euroa. Halvimmat hinnat olivat Onnibussin sivuilta varattuina, mutta Matkahuollon kauttakin pilettejä sai alkaen 5,35 eurolla.

Ajoissa varaamisen lisäksi joustovara lähtöajoissa auttaa löytämään edullisimman hinnan. Mikäli voi viivästyttää tai aikaistaa lähtöä kysytyimpien vuorojen ulkopuolelle, hintaerot ovat merkittävät.

Lyhyesti tiivistäen, varaamalla matkasi ajoissa ja vertaamalla vaihtoehdot voit lyhyehkölläkin matkalla säästää useita kymppejä jokaista matkustajaa kohden. Junalla menopaluu Helsinkiin oli näin halvimmillaan 22,10 euroa ja kalleimmillaan 61,60 euroa.

Linja-autolla matkan taittoi edestakaisin 8,90 eurolla tai sai siihen hassattua jopa 48,60 euroa. Saman viikonlopun matkakuluissa yhdeltä henkilöltä siten 52,70 euroa ihan peruslipuissa!

Extraluokat ja lisäpalvelut ovat sitten oma tarinansa.

Seppo Kummala

Kirjoittajan mielestä loma alkaa joko julkiseen kulkineeseen hypätessä ja itse ajaen vasta perillä.