Kotimaiset kasvihuonevihannekset täyttävät heviosastot huhtikuussa

Kevät tekee tuloaan Suomeen hitaasti, mutta varmasti. Kasvihuoneissa aurinko luo jo kesäiset ja mukavat olosuhteet vihannestaimien kasvulle.

Keväällä kuluttajalle tarjotaan runsas valikoima puhtaita ja terveellisiä vihanneksia. Nyt on aika panostaa kotimaisten vihannesten ostamiseen.

Suomalaisilta puutarhoilta aletaan saada runsaasti satoa kauppoihin huhtikuussa. (Kuva: Kauppapuutarhaliitto)

– Satotasot kasvavat kevään edetessä ja tarjontaa on kautta linjan reilusti. Tomaatin osalta runsasta satoa päästään herkuttelemaan pääsiäisen jälkeen. Tämä alkaa heijastua myös kuluttajahintoihin, Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajan sijainen Lassi Remes vakuuttaa.

Haasteellinen talvi energiakriiseineen vaikutti tilapäisesti viljelymääriin, mutta määrät ovat alkaneet normalisoitua. Tämä näkyy jo kurkulla ja ruukkuvihanneksilla, ja tomaatti seuraa pian perässä.

– Suomalainen kasvihuoneviljely on maailman huippua. Kriiseistä huolimatta alan tulevaisuus nähdään varsin positiivisena. Meillä on vahva luottamus siihen, että kuluttajat haluavat jatkossakin ostaa kotimaisia kasvihuonevihanneksia, Remes pohtii.

Suomessa viljellyill klassikkotomaateilla, raikkailla kurkuilla ja rapeilla salaateilla on paikkansa suomalaisten ruokapöydässä. Nämä herkut kattavat noin 30 prosenttia suomalaisten syömistä tuoreista vihanneksista. Viime vuonna näitä tuoteryhmiä viljeltiin asukasta kohden noin 17 kiloa.

Kotimaisten tomaattien ja kurkkujen popsiminen on hyvin tasaista läpi vuoden. Talven normaalista supistunut tarjonta vaikutti väistämättä myös kuluttajahintoihin ja aiheutti jonkin verran kysymyksiä myös Kauppapuutarhaliitolle. Kauppapuutarhaliiton mukaan runsaasti lisääntyvä tarjonta tulee näkymään kuluttajalle huhtikuun aikana hintojen normalisoitumisena.