Vaikutusten arvioinnista kestävään päätöksentekoon

Ylöjärven Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitys on hyvä esimerkki: Yritysvaikutusten arvioinnissa todettiin, että selvityksellä on sekä suoria että epäsuoria vaikutuksia yrityksiin ja yrittämiseen. Vaikutukset ovat pääosin positiivisia.

Selvityksen nähdään vaikuttavan positiivisesti työvoiman saatavuuteen ja yritysten sijoittumiseen Ylöjärvelle, lisäävän kaupungin vetovoimaa ja edistävän yrittämisen ennakoitavuutta.’ Mitä saavutettavimmin lähipalvelut järjestetään, sitä paremmin ne palvelevat myös yrittäjiä.

Selvitykseen voisi lisätä lapsi- tai nuorisovaikutusten arviointia ja sosiaalisten vaikutusten arviointia. Niitäkin tarvittaisiin kaavoituksessa, rakentamisessa, liikuntapaikoissa, harrastustiloissa, palveluverkon ja joukkoliikenteen suunnittelussa, ihan joka paikassa.

Maaseutuvaikutusten arviointi ja ympäristövaikutusten arviointi linkittyvät niin ikään kaikille elämänalueille.

Viime vuoden tilinpäätöksessä on vaikutuksia arvioitaviksi. Tulevina vuosilla mahdollinen ratikan rakentaminen tulee kuormittamaan Ylöjärven kaupungin taloutta huomattavasti. ’Vuosittaista menokasvua on pyrittävä hillitsemään. Kaupungin tulorahoitukseen nähden liian voimakas investointien määrä on merkittävä riski kaupungin velkaantumiselle.’

Kuntaliitto ohjeistaa, että vaikutusten ennakkoarviointi tulee kytkeä osaksi kunnan talouden ja toiminnan suunnittelun ja toteutuksen arviointia. Olisi hyvä, jos päätöksenteon valmistelussa olisi vaihtoehtoisia malleja, jolloin päästäisiin puntaroimaan asioita useista eri näkökulmista.

Lumenauraus on ajankohtainen esimerkki vaihtoehtoisten mallien vertailutarpeista: mihin senttimäärään asetetaan auraajan lähtökynnys ja voidaanko samaa sadetta tai saman vuorokauden aikana aurata kahteen kertaan? Vai jäädäänkö odottamaan juhannusta?

Toinen yhtä ajankohtainen esimerkki on digipalveluiden saavutettavuus. Palveluntuottajilla tulee sähköisten palveluiden rinnalla olla asiointipuhelinnumero digitaidottomille. Tarvitsemme myös pelisäännöt toisen puolesta asiointiin.

Helppoa vaihtoehtoisten mallien vertailu ei aina ole. Eikä mikään ole niin vaikeaa, kuin tulevaisuuden ennustaminen.

Minna Sarvijärvi

keskustan eduskuntavaaliehdokas

Ylöjärvi