Sauriolle kävi hyvin, mutta mikä on historiallisen Karhen koulun kohtalo?

Kirjoittaja on Ylöjärven
Uutisten toimittaja.

Vanhojen rakennusten ystäville tarjoiltiin viime viikolla ilouutinen, jossa kerrotaan soppeenmäkeläisen talovanhuksen Saurion tulevasta kunnostuksesta isoksi, koko kansaa palvelevaksi juhlataloksi.

Remontti ei ole sinällään uusi asia, sillä 120-vuotiasta hirsirakennusta on kunnostettu sen omistajan Kulttuuriosuuskunta Saurion ja muiden vapaaehtoisten talkoolaisten voimin jo muutamien vuosien ajan. Siis siitä lähtien, kun Ylöjärven kaupunki vuonna 2019 myi rakennuksen yhden euron hintaan.

Lue myös: Historiallisen talovanhuksen elinkaaren suurin remontti alkaa keväällä Soppeenmäessä: tulossa laajennus, terassi ja kesäsauna

Myöskään Saurio ei ollut poikkeus sääntöön, mitä tulee kaupungin omistamiin vanhoihin rakennuksiin: hirsirunkoinen talo kärsi sisäilmaongelmista, jotka kulttuuriosuuskunta on saanut korjattua kuntoon muun muassa Kotiseutuliiton avustusrahoituksen turvin.

Tähän mennessä talon kunnostukseen on upotettu rahaa 70 000 euroa, ja  vuokra- ja muu kulttuuritoiminta pyörii siellä täyttä häkää.  Tulevaisuudessa keittiö- ja saliremonttien edetessä taloa voidaan vuokrata esimerkiksi isoihin 200 hengen tilaisuuksiin, kuten häihin.

Toista näin suurta ja monipuoliseen käyttöön soveltuvaa juhlataloa ei Ylöjärven keskusta-alueelta löydy.

Koska historialla on tapana toistaa itseään, on Ylöjärven kaupungilla jälleen käsissään yksi kulttuurihistoriallisesti arvokas talovanhus, josta se haluaa eroon. Purku-uhan alla olevaa Karhen koulua ei kuitenkaan pelasta kaava, joka Saurion tapauksessa suojelee rakennusta purkamiselta.

Kaupungin teettämän arvion mukaan sisäilmaongelmaisen Karhen koulun remontointi koulukäyttöön maksaisi pari miljoonaa euroa. Mutta miksi koulun tarvitsisi jatkaa koulukäytössä?

Ylöjärven kaupungin kaavoitus on lausunut, että Karhelle luvatulle uudelle koulurakennukselle löytyisi kyllä vastaava rakennuspaikka pihapiiristä, jolloin vanha koulurakennus voitaisiin säästää.

Kysymys kuuluukin, voisiko kaupunki harkita vanhan Karhen koulun myymistä yhteishyödylliseen käyttöön pienellä hinnalla yhdistykselle tai osuuskunnalle, kuten Saurion tapauksessa?

Saurion kunnostus on osoittanut, että meillä on Ylöjärvellä joukko vanhojen rakennusten ystäviä, joilla on halua ja tarvittavaa tietotaitoa vanhojen ja arvokkaiden rakennusten elinkaaren jatkamiseen.

Lue myös: Ylöjärveläisarkkitehti: Karhen koulu on hyvässä kunnossa ja korjauskelpoinen – Rakennuksen korjaus voidaan tehdä osissa ja siten, ettei sitä ylikorjata