Välähdyksiä menneisyydestä – Muistojen mukana vuosikymmenien takaisiin kouluvuosiin ja ensirakkauksiin

Keihäsniemen palvelutalo sai viikolla mieluisia vieraita, kun kulttuuriryhmä Junantuomat esitti täydelle katsomolle näytelmän Matka muistoihin.
Oppilaat viittaavat kuuliaisesti opettajan kysymykseen. (Kuvat. Sanna Hillberg)

Näytelmä on koostettu ryhmäläisten kirjoituksista. Sen käsikirjoituksesta vastaa Regina Keskinen ja ohjauksesta Jari Hiltunen.

– Ryhmän jäsenet ovat kirjoittaneet pitkiäkin tarinoita, mutta me olemme ottaneet sellaisia avainlauseita. Tarinat ovat sekoittuneet käsikirjoittajan pöydällä niin, ettei voi miettiä mikä on kenenkin tarina, Hiltunen kertoo.

Tarina alkaa ensimmäiseltä luokalta, joka alkoi samana päivänä, kun talvisota syttyi. Koulunkäynti 1940–50-luvuilla oli hyvin erilaista kuin nykyään.

Oman puheenvuoron päätteeksi tytöt niiata niksauttivat luokassa. Opettajan pöydällä karttakeppi sekä oppilailta takavarikoidut tavarat: ritsa ja lakki. (Kuva: Sanna Hillberg)

Matka muistoihin vie monet katsojista mukanaan näiden omiin koulumuistoihin. Näytelmässä hypätään kouluajoista 15 vuotta eteenpäin ensimmäisiin lavatansseihin ja ensirakkauksiin.

– Teksti on hyvinkin mielenkiintoinen ja menee ihon alle, koska siellä tuntuu se oma kokemus. Se on niin voimakas, Keskinen luonnehti käsikirjoitusta.

Ohjaaja Jari Hiltunen toivotti katsojat tervetulleiksi ja kertoi kulttuuriryhmän toiminnasta.

Opettaja opettajana

Näytelmässä opettajaa esittävä opettaja Rauni Rauthovi on äärimmäisen uskottava roolissaan ja syykin selviää pian: hän toimi työelämässään opettajana. Rauthovi on ollut mukana Junantuomissa parisen vuotta. Sitä ennen hän harrasti lausuntaa.

Näytelmän ainoa koulupoika Eero Puruskainen kertoo, että ryhmä on harjoitellut näytelmää tässä muodossaan syksystä lähtien. Näytelmän alkuosa sai nimittäin ensi-iltansa ennen pandemiaa. Tekstejä kirjoitettiin jo aiemmin.

– Mielestäni oli aika kiva asia palata muistoihin ja lapsuuteen, Rauthovi sanoo.

Harrastajateatteritoiminnassa jo aiemminkin mukana ollut Puruskainen kertoo, että pitkästä elämänkaaresta huolimatta muistot palasivat elävinä mieleen.

Kun näytelmä päättyy tanssilavatunnelmiin, osa yleisöstä on kyyneleet silmissä ja osa tulee kädestä pitäen kiittämään esiintyjiä.

Lue myös: 80-vuotiaat näyttelijät vievät yleisön sota-ajan koulupäiviin Vanhassa Räikässä: ”Jos kädet olivat likaiset, saattoi joutua nurkkaan seisomaan”

Näytelmän välituntikello on Eero Puruskaisen kellokokoelmasta. Puinen karttakeppi on Rauni Rauthovin entisestä työpaikasta Tesoman yläkoululta, mistä hän haki sen varta vasten näytelmää varten.

Kuntoutusohjaaja Mia Paldanius Keihäsniemen palvelutalosta kertoo, että tällaiset tapahtumat, kuten myös aktiivinen arki ovat tärkeitä asukkaiden toimintakyvylle ja psyykkiselle vireystasolle. Koronarajoitusten poistumisen jälkeen Keihäsniemen palvelutalolla on käynyt jälleen eri alojen esiintyjiä. Asukkaille järjestetään muutenkin aktiivista toimintaa arkeen, muun muassa korttirinkiä ja tuolijumppaa.

Kuin terapiaa

Kulttuuriryhmä Junantuomien toiminnasta vastaa kaupungin kulttuuritoimi. Sekä ryhmää ohjaava Hiltunen että osallistujat ovat kiitollisia siitä, että kulttuuria harrastavat ikäihmiset huomioidaan Ylöjärvellä.

– Olen kuullut monen sanovan, että voi kun menisi viikko, että tulisi taas maanantai, sanoo Rauthovi ja lisää, että myös harjoitusten jälkeinen yhteinen kahvihetki on tärkeä. Silloin vaihdetaan kuulumisia.

Puruskaisen mukaan kulttuuriryhmä on kuin terapiaa. Hiltunen sanoo, että ikäihmiset mielletään tavallisesti kulttuurin kuluttajiksi, mutta osallistuminen on myös tärkeää, sillä esiintymisinto ei ole iästä kiinni. Junantuomien ikähaitari on reilusta 60 yli 90 vuoteen.

Ryhmä kokoontuu maanantai-iltapäivisin Emmin kammarilla ja uudet osallistujat ovat tervetulleita. Erityisesti miehiä toivotaan mukaan toimintaan.
– Teemme erilaisia, aika paljon teatteriin liittyviä harjoituksia ja leikkejä, mutta myös pelataan bingoa, juodaan kahvit ja puhutaan vanhoja asioita, kertoo Hiltunen.

– Eikä tämä vaadi mitään hirveän hyvää muistia, kun joku pelkää, että siellä opetellaan roolia, Puruskainen korostaa.

Junantuomien esittämä näytelmä päättyy tanssilavatunnelmiin.