Ylöjärvelle aukeaa vintagerakastajan paratiisi – Kurkkaa sisälle kurulaisen Carita Marjasen liikkeeseen

Vintagen ja designin ystäviä hemmotellaan viikonloppuna, kun vanhan tavaran liike Toinenaika aukaisee myymälän Kauppakeskus Eloon lauantaina 25.2. klo 10.
Ilmari Lappalaisen Laila-nojatuolissa istuva kurulainen Carita Marjanen on pitkän linjan vintageharrastaja, jonka koti on täynnä vanhaa tavaraa. Nyt tavaraa on tarjolla kokonainen myymälällinen kauppakeskus Elossa.

Eihän täältä halua lähteä, on ensimmäinen ajatus, kun astun sisälle Carita Marjasen Toinenaika-nimiseen liikkeeseen Kauppakeskus Elossa.

Silmät vaeltavat ympäri liikehuoneiston, joka on täynnä toinen toistaan kiinnostavampia vintagehelmiä ja kaunista vanhaa tavaraa.

Yksi niistä on ihastuttava vaaleanpunainen sohvaryhmä, jonka plyysi-istuimille istahdamme tekemään haastattelua. Marjanen kertoo, että kyseessä on sisustusarkkitehti Ilmari Lappalaisen ryhdikäs Laila-sohvakalusto, jonka mies suunnitteli Askolle 1900-luvun puolen välin tienoolla.

Sohvaryhmän keskelle on aseteltu tiikkinen sohvapöytä, jonka sivusta aukeaa pieni tarjotin. Pöydän päälle on aseteltu jälleen suosiotaan nostaneet Iittalan Festivo-kynttilänjalat vaaleanpunaisilla kynttilöillä.

– Tiikki on edelleen in. Samoin vaalea puu. Myös näiden kahden yhdistelmiä näkee paljon. Tässä työssä Avotakka on ystävä. Se kertoo, mikä on milloinkin pinnalla, sanoo pitkän linjan vintageharrastaja Marjanen.

Myynnissä on monenlaisia huonekaluja menneiltä vuosikymmeniltä. Esimerkiksi trendikkäitä tiikkisiä huonejaluja on tarjolla niin hyllyjen, lipastojen, kirjahyllyjen kuin sohvapöytien muodossa.

Marjanen osoittaa liikkeen nurkassa lepäävää komeaa tiikkilipastoa, jonka hän aprikoi olevan tällä hetkellä liikkeen kallein tuote.  900 euron hintalappu kertoo, että nyt ei olla varmaan minkään ikealaisen äärellä.

Totuus on kuitenkin tarua ihmeellisempää.

– Tämä on Ikean Korsör-niminen lipasto suoraan 60-luvulta. Kyseessä on oikea harvinaisuus, talkootöissä mukana oleva Marjasen puoliso Tommi Virtanen esittelee.

Upeassa kunnossa olevan Ikea-vanhuksen edessä seisoo hievahtamatta kaunis keinutuoli. Kyseessä on tällä hetkellä haluttu Ilmari Tapiovaaran Mademoiselle-tuoli. Seinää koristaa kotimainen ryijy, joita ostetaan nyt niin seinille koristeeksi kuin lattioille matoiksi.

60-luvun lasten vihaamat ryijyt tekivät paluun

Edellä mainitut tavarat ovat vain pieni osa Marjasen liikettä. Lisäksi tarjolla on paljon muita huonekaluja kirjahyllyistä kirjoituspöytiin, valaisimia, itämaisia mattoja, Arabian astioita, lasiesineitä, keramiikkaa ja muita hauskoja esineitä menneiltä vuosikymmeniltä.

– Tiäkkö mikä toi on, Virtanen osoittaa hyllyllä seisovaa, erittäin retron näköistä oranssia muovihärpäkettä.

En tietenkään tiedä, mutta vastaan, että todella sairaalle ihmisille tarkoitettu dosettiteline.

– Se on c-kasettiteline.

Valikoimasta löytyvät myös hauskat c-kasettitelineet ja Roope Ankka -säästölippaat.

No tottakai, eihän 90-luvulla varhaislapsuuttaan elänyt voi sellaisia tunnistaa. Mutta sen tunnistan, seinäryijyt ovat näemmä tehneet paluun. Marjasen liikkeessä niitä on tarjolla useita, kaikki kotimaisia ja käsin tehty.

– 60-luvulla lapsuuttaan eläneet ovat varmaan ajatelleet, että ei enää koskaan ryijyjä. Mutta kaikki tulee aina uudelleen. Etenkin moderneja ryijyjä ostetaan nyt seinien koristeeksi. Ne toimivat yhtä kivasti myös mattona, Marjanen tietää.

Myös astioita ja lasiesineitä kerääville on tarjolla löytöjä: esimermiksi kuvan keskellä näkyvä vihreä Nanny Stillin Stella Polaris -pullo ja saman lasitaiteilijan sininen Grapponia-pullo. Tarjolla on myös muun muassa Nuutajärven lasia.

Haukkana paikalle – helmet menevät nopeasti

Marjanen puolisoineen on pitkän linjan vintageharrastaja, ja kaksikko on kiertänyt erilaisten helmien perässä pitkin Eurooppaa. Tällä hetkellä parhaat paikat harrastaa aarteenmetsästystä ovat kuulemma Ruotsi ja Tanska, Saksakin.

Kuitenkin valtaosa tavarasta on peräisin ihan tavallisista kotimaisista kuolinpesistä.

– Jonkun verran tavaraa tulee myös huutokaupoista ja yksityishenkilöiltä.

Tässä myös oikea kotimainen design-helmi: Ilmari Tapiovaaran Fannet-tuolit ja pöytä. Pöytää saa jatkettua sekä päistä että sivuista.

Marjanen myy vanhaa tavaraa Toinenaika-nimisessä nettikaupassaan ja aikaisemmin hän on pitänyt Elossa myös pop up -liikettä hetken aikaa. Nyt tilaisuus aukeni jälleen myymälän aukaisulle. Hänen mukaansa liikettä pidetään auki toistaiseksi niin kauan kun kysyntää riittää.

– Tavaraa on kertynyt ihan hirveästi. Eikä se täältä lopu. Sitä mukaan tuodaan lisää, kun sitä menee.

Marjanen sanoo, että mikäli jokin tavara kuvista pistää silmään, kannattaa liikkeen avajaisissa olla haukkana paikalla.

– Kokemuksesta tiedän, että helmet lähtevät nopeasti.

Astioiden joukossa on harvinaiset Arabian, keraamikko Toini Muonan suunnittelemat Zeebra-kahvikupit tasseineen.
Harvinaista keramiikkaa: Orvokki Laineen käsinmaalatut kupit ja pullalautaset Kupittaan Savelta.
Liikkeessä on monenlaisia vintagekelloja.
Hauskassa retrorahissa on tyylikäs verhoilu.