Vertaistuesta voimaa sydänsairaille – Ylöjärvellä toimii aktiivinen Sydänyhdistys

Helmikuisena tiistai-iltapäivänä Iltaruskon Ravintola Keitaassa on iloinen puheensorina, kun Ylöjärven Sydänyhdistys kokoontuu sydänkerhoon. Sydänyhdistyksellä on paljon toimintaa teatteriretkistä vertaistukiryhmään.
Sydän-Suomen alueen vertaistoiminnan kehittäjä Carita Sinkkonen kertoi tiistain sydänkerhossa Sydänliiton vertaistukitoiminasta. (Kuvat: Sanna Hillberg)

Sydänkerhossa on tarjolla kahvia ja pullaa, ja niiden ääressä vaihdetaan vilkkaasti kuulumisia. Iltapäivän asiantuntijaluentoa pitämään on kutsuttu Sydänliiton Sydän-Suomen alueen vertaistoiminnan kehittäjä Carita Sinkkonen kertomaan vertaistukitoiminnasta.

Vertaistuki on tärkeää sydänsairaille ja heidän läheisilleen, ja erityisen tärkeää juuri sairastuneille. Sydänkerho ja vastaavat Sydänyhdistyksen tapahtumat toimivat vertaistukena kaikille sairastuneille.

– Kukapa tietäisi paremmin kuin itse sen kokenut, kun puhutaan samoista asioista. Se on sitä vertaistuen ydintä, Sinkkonen sanoo.

Puhumisen ja kokemusten vaihtamisen ohella toisen henkilön kuunteleminen on vertaistuen ydintä.

Sydänliitolla on Pirkanmaan alueella 36 koulutettua vertaistukihenkilöä. Heidän ja muualla päin Suomea asuvien vertaistukihenkilöiden yhteystiedot ovat saatavilla Sydänliiton verkkosivuilla.

Koulutettu vertaistukihenkilö on joko itse sairastunut sydänsairauteen tai on tämän läheinen. Hänen kanssaan voi keskustella ajatuksistaan, kokemuksistaan ja tunteistaan sairauteen liittyen. Nimenomaan arjen kokemuksen jakaminen on tärkeintä vertaistoiminnassa. Koulutukseen voi hakeutua Sydänliiton kautta.

Aktiivinen Sydänyhdistys

Ylöjärven ja Kurun alueella toimiva Ylöjärven Sydänyhdistys on aktiivinen, lähes 400 jäsenen yhdistys. Yhdistyksen sydänkerho kokoontuu jokaisen kuukauden ensimmäisenä tiistaina Iltaruskon Ravintola Keitaassa.

Tiistaikokoontumisissa puhutaan ajankohtaisista tapahtumista ja sydänasioihin liittyvistä teemoista. Mukana on myös eri alojen asiantuntijoita luennoimassa.

– Se ei tarvitse olla sydänalastakaan, vaan tässä on ollut taiteesta ja milloin mistäkin, mitä porukka vihjaisee, kertoo Ylöjärven sydänyhdistyksen puheenjohtaja Pauli Alenius.

Viljo Sallisen (vas.), Anelma Niemenmaan, Heikki Niemenmaan ja Heimo Uusikauppilan pöydässä keskusteltiin vilkkaasti. He kertoivat käyvänsä sydänkerhossa joka kuukausi. Jutunaiheet liikkuvat laidasta laitaan, mutta harvemmin keskustellaan itse sairaudesta.

Toinen pitkään mukana ollut vakitoiminta on Tiuravuoren palvelukeskuksessa, Kumukkeessa, perjantaisin järjestettävä jumppa.
– Siinä on tunti kuntosalijumppaa ja puoli tuntia vesijumppaa. Vesijumpan jälkeen on sauna. Monta kertaa ainakin miesten sauna venyy, kun istutaan ja jutellaan siellä sitten, kertoo Alenius.

Jumppaa ohjaavat yhdistyksen omat jäsenet. Talven jälkeen jumpasta pidetään taukoa ja tehdään yhteisiä kävelylenkkejä Ylöjärven keskustassa.

Ylöjärven Sydänyhdistyksen talous- ja jäsenasioidenhoitaja Pirkko Huhdankorpi (vas.), sihteeri Tarja Ruissalo ja puheenjohtaja Pauli Alenius.

Soppeensydämen Emminkammarissa kokoontuva vertaistukiryhmä puolestaan kokoontuu kuukauden toisena ja neljäntenä torstaina.
– Se oli aikaisemmin aika aktiivinen vakiporukka, mutta korona teki sen, että se hiipui, Alenius pahoittelee ja toivoo, että vertaistukiryhmän toiminta elpyisi jälleen.

Sydänkerhon, jumpan ja vertaistukitoiminnan lisäksi järjestetään vuosittain kesäinen bussimatka sekä kaksi teatterimatkaa.
– Lähdemme melkein kaikkiin tapahtumiin niin, että niissä on omavastuu, Alenius kertoo.

Retkille voi lähteä mukaan kuka vain. Usein esimerkiksi jäsenten puolisot lähtevät matkaan mukaan.

Sydänyhdistys hakee myös tuettuja lomia, joita se sai tämän vuoden elokuulle 25 hengelle Rymättylään.

– Se on viiden päivän niin kutsuttu sydänloma. Loman järjestää Hyvinvointilomat ja hakemukset menevät heille, tarkentaa talous- ja jäsenasioidenhoitaja Pirkko Huhdankorpi.

Tietoa sairastuneille

Alenius kertoo, että yhdistykseen voi liittyä myös perhe- ja kannatusjäseneksi. Yhdistyksen toiminnassa on mukana esimerkiksi henkilöitä, joiden ystävät ovat sydänsairaita.

Alenius toteaa, että yhdistyksen keski-ikä on korkea, johtuen paljolti siitä, että sydänsairaudet monesti kohtaavat henkilöitä varttuneemmalla iällä. Mukaan toimintaan toivotaan myös nuorempia jäseniä.

Erityisesti Alenius toivoo, että sydänsairastuneet saisivat heti sairastuttuaan ja Sydänsairaalassa ollessaan sekä hoitoketjun eri kohdissa paikallisen sydänyhdistyksen tiedot, johon ottaa yhteyttä.

– Viime kädessä Sydänsairaalasta tulee tieto kuntien sydänhoitajille. Toivoisi, että hekin toisivat sen (paikallisyhdistyksen) esille ja markkinoisivat.

Myös Sinkkosen luennon aikana yleisöstä nousi toive siitä, että tieto vertaistuesta ja paikallisen sydänyhdistyksen toiminnasta tavoittaisi sairastuneen niin pian kuin mahdollista.

Suosittuun Sydänkerhoon kokoontui helmikuun ensimmäisenä tiistaina nelisenkymmentä osallistujaa. (Kuva: Sanna Hillberg)

Faktaa

Ensi vuonna Ylöjärven sydänyhdistys juhlii 5-kymppisiään. Se perustettiin vuonna 1974 nimellä Ylöjärven-Kurun sydäntautiyhdistys.

Jäseneksi Ylöjärven sydänyhdistykseen voi liittyä ottamalla yhteyttä Pirkko Huhdankorpeen, p. 0500 734 370

Viljakkala kuuluu Kyrösjärven Seudun Sydänyhdistykseen.

Ylöjärven sydänyhdistyksen kotisivut: https://sydanliitto.fi/ylojarvi

Tietoa vertaistuesta: https://sydan.fi/apua-ja-tukea/vertaistuki/