Pirkan Hiihto järjestetään – Reittiä lyhennetty heikkojen lumiolosuhteiden vuoksi

Haastavien lumiolosuhteiden vuoksi täyspitkää, 90 kilometrin mittaista Pirkan Hiihtoa ei pystytä tänä vuonna järjestämään. Hiihtokansa pääsee kuitenkin nauttimaan klassikoksi muodostuneesta tapahtumasta.
Viime vuotisen Pirkan Hiihdon vapaan tyylin Puoli-Pirkan (45 kilometriä) lähtö Hämeenkyrön lentokentältä. (Arkistokuva: Pekka Aarnivala)

67. Pirkan Hiihto hiihdetään normaalireitin sijasta Kangas-Pirkkana Kankaanpään, Jämijärven ja Ikaalisten alueella, missä lumitilanne on parempi kuin reitin loppupäässä. Samalla hiihtomatka lyhenee 70 kilometriin.

Tämä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 1990, kun Pirkan Hiihto sivakoidaan lyhyemmällä reitillä. Reppu-Hiihto on joitakin kertoja järjestetty lyhennettynä.

Kolmena vuonna, vuosina 2014, 2017 ja 2020, tapahtuma on jouduttu perumaan lumen vähyyden vuoksi. Vuonna 2021 Pirkan Hiihto peruttiin koronapandemian vuoksi.

– Tuntuu, että huonojen talvien väli tässä vaan lyhenee, Pirkan Hiihdon puheenjohtaja Tapio Syrjänen toteaa surullisena.

Pirkan Hiihdon päätepisteenä normaalisti toimiva Teivo ei siis vastaanota hiihtokansaa maaliin tänä vuonna.

Kisakeskuksena Jämin Hiihtokeskus

Tapahtuman lähtö ja maali ovat Jämin Hiihtokeskuksella, joka toimii samalla kisakeskuksena. Jämiltä hiihtäjät suuntaavat Kuninkaanlähteelle ja kohti Niinisaloa. Sitten takaisin Kuninkaanlähteelle, Jämille, Varpeelle ja edelleen Vatulaana. Vatulasta hiihtäjät suuntaavat takaisin Varpeelle ja maaliin Jämille.

– Hiihtäjät lähtevät matkaan liukuvalla lähdöllä aamuseitsemästä yhdeksään. Hiihtäjille otetaan aika, mutta kaikki hiihtävät samassa sarjassa, eikä palkintoja nopeimmille tänä vuonna jaeta. Tyyleinä on sekä perinteinen että vapaa, Syrjänen kertoo.

Hiihtotalvi näytti hyvältä tammikuun alkuun asti. Tämän jälkeen kuukauden lämmin jakso vesisateineen sulatti lumet lähes täysin Pirkan uralta ja muutti tapahtumajärjestäjien suunnitelmat. Syrjänen toteaa, että erityisesti Hämeenkyrön vaiheilla lunta on vähän.

-Viime päivien lumisateet takasivat sen, ettei Pirkan Hiihtoa tarvinnut kokonaan perua. Niin paljon lunta ei reitille kuitenkaan tullut, että pystyttäisiin hiihtämään perinteisellä reitillä ja 90 kilometrin
mittaisena, hän toteaa.

Myös noin 40 kilometrin mittainen Puoli-Pirkka pystytään järjestämään reitillä Jämi-Niinisalo-Jämi.

Reppu-Pirkka on merkitty kalenteriin lauantaille 11. maaliskuuta. Sen järjestämisestä päätetään ja tiedotetaan Pirkan Hiihdon jälkeen.

67. Pirkan Hiihto sunnuntaina 5.3.

Ohjelmassa 70 kilometrin Kangas-Pirkan lisäksi 40 kilometrin Puoli-Pirkka Jämi-Niinisalo-Jämi.

Huoltopisteet: Kuninkaanlähde (mennen tullen) – Jämi – Varpee – Vatula – Varpee.

Linja-autokuljetukset aamulla Tampereelta ja hiihdon jälkeen takaisin.

Ilmoittautumiset verkossa 27.2. asti. Jälki-ilmoittautuminen Teivossa 4.3. (klo 15-18) ja lähtöpaikalla 5.2. klo 5:30 alkaen.