Näkötorni Lamminpään majan naapuriksi? Hintalappu arvioitu korkeaksi

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä teki toukokuussa 2021 valtuustoaloitteen näkötornin rakentamiseksi Teivaalan harjulle Lamminpään urheilumajan alueelle. Tekninen lautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan ensi viikolla.
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on tehnyt valtuustoaloitteen näkötornin rakentamiseksi Teivaalan harjulle puiden takaa pilkistävän Lamminpään urheilumajan läheisyyteen. (Kuva: Sanna Hillberg)

Vasemmistoliiton mukaan maisemaan soveltuva näkötorni olisi toivottu ja positiivisia matkailuvaikutuksia tuova kohde aktiivisessa ulkoilu- ja liikuntakäytösssä olevalla harjulla.

– Näkötornista voisi seurailla niin muuttolintuja, naapurikaupungin touhuja, kuin alati muuttuvaa kaupunkimaisemaamme, aloitteessa sanotaan.

Lue myös: Vasemmiston valtuustoryhmä haluaa harjulle näkötornin: ”Sijoituspaikkana toimisi loistavasti urheilumajan alue”

Ympäristölautakunta käsitteli aloitetta kokouksessaan joulukuun puolivälissä ja totesi, että kaavoituksen näkökulmasta näkötorni on mahdollista sisällyttää Teivo Mäkkylän osayleiskaavaan.

– Samalla voidaan arvioida sijainnin vaikutuksia ympäristölle ja muulle maankäytölle, ympäristölautakunta toteaa.

Kaavoitus esitti myös esteettömän ratkaisun vaihtoehtoa tutkittavaksi.

Lue myös: Teivo-Mäkkylän kaava: Asuinalueesta tehty kaksi erilaista luonnosta – toisessa raviratatoiminta jää nykypaikalleen osittain asutuksen keskelle

Veroton kustannusarvio noin 700 000 euroa

Seuraavaksi asiaa käsitellään teknisessä lautakunnassa. Teknisen lautakunnalle tehdyssä esityksessä todetaan, että näkötornin sijoituspaikka Lamminpään majan tasaisella ja puuttomalla alueella olisi parempi kuin harjun korkeimmalla kohdalla, joka sijaitsee 350 metriä majalta luoteeseen.

Sijainti lähempänä majaa olisi myös esteettömämpi, sillä talvikauden ulkopuolella majan pihaan pääsee ajamaan autolla.

Tornista ei ole toistaiseksi tehty yksityiskohtaista suunnitelmaa. Teknisen lautakunnan mukaan yksityiskohtainen suunnitelma mahdollistaisi tornin ja sen rakentamisen ympäristövaikutusten arvioinnin kaavoituksen yhteydessä.

Näkötornin toteuttamisen karkea veroton kustannusarvio on noin 700 000 euroa.

Hissin osuus noin kolmannes

– Kustannusarviossa on huomioitu arvioitu suunnittelun osuus, materiaalit puusta ja teräksestä rakennetulle noin 20 metriä korkealle tornille, arvio työn osuudesta sekä esteettömyyden edellyttämä ympärivuotisessa käytössä oleva hissi rakenteineen, teknisen lautakunnalle annetussa esityksessä todetaan.

Hissin kustannusarvio hissikuiluineen on 200 000 – 250 000 euroa.

– Hissi vaikuttaa myös varsinaisen tornin rakenteiden valintaan. Muutoksia ympäröivään infraan ei ole arvioitu kustannusarviossa, esityksessä sanotaan.

Näkötornin rakentamista harjulle käsitellään teknisen lautakunnan kokouksessa 18. tammikuuta.