Kaupunki ostaa viidennen tontin omakotitaloineen arvokkaalta Teivon pientaloalueelta – Asukkaat jäävät vuokralle, myöhemmin talo puretaan

Ylöjärven kaupunki ostaa jälleen yhden kiinsteistön taloineen Teivon pientaloalueelta, josta se on ostanut aikaisemmin jo neljä kiinteistöä taloineen sekä naapurista vanhan metsäkonttorin kiinteistön.
Oston kohteena oleva kiinteistö sijaitsee Teivon pientaloalueella osoitteessa Pilviraitti 8 ja se on kooltaan noin 1 100 neliömetriä. Tontilla sijaitsee asuttu omakotitalo. (Arkistokuva: Jani Saarenpää)

Kaupunginhallitus päätti kiinteistön ostamisesta tämän viikon maanantain kokouksessaan. Oston kohteena oleva kiinteistö sijaitsee Teivon pientaloalueella osoitteessa Pilviraitti 8 ja se on kooltaan noin 1 100 neliömetriä. Tontilla sijaitsee asuttu omakotitalo.

Kaupunki on käynyt neuvotteluita kiinteistön hinnasta ja kauppasummaksi on vahvistunut 149 500 euroa. Summa sisältää kiinteistön rakennukset. Neuvottelujen tukena on käytetty auktorisoitua kiinteistöarvioijaa, joka kävi arvioimassa kiinteistön viime vuoden huhtikuussa.

Sopimuksen mukaan talon nykyiset asukkaat jatkavat kaupungilla vuokralaisina korkeintaan viiden vuoden ajan ja tämän jälkeen kaupunki voi purkaa rakennuksen. Näin kaupunki on toiminut alueella myös aiempien ostamiensa kiinteistöjen ja niillä sijainneiden rakennusten kanssa.

Lue myös: Mielipidekirjoitus: Ylöjärven kaupungin päättäjille: Vetoamme teitä säilyttämään kotimme Teivon omakotialueella

Pientaloalue arvokasta aluetta

Edellisen kerran kaupunki päätti kiinteistön ostamisesta alueelta viime vuoden marraskuussa.  Kyseessä oli Seritie 4:ssä sijatseva kiinteistö, josta kaupunki maksoi 190 000 euron kauppahinnan. Kiinteistö on pinta-alaltaan 1 000 neliömetriä ja tontilla sijaitsee omakotitalo ja piharakennus.

Ylöjärven kaupunki on ilmoittanut jo vuonna 2018, että se intresseissä on ostaa haltuunsa kaikki Teivon raviradan naapurissa sijaitsevan pientaloalueen kiinteistöt, jotta aluetta voidaan kehittää tulevaisuuden rakentamiseen. Alueen nykyinen osalyleiskaava on vanhentunut ja kaupunki valmistelee alueelle uutta Teivo-Mäkkylän osayleiskaavaa.

Toteutuessaan kaava luo uuden, noin 7000–8000 asukkaan asuntoalueen ja noin 500–1000 uuden työpaikan yritysalueen. Lisäksi suunniteltu ratikkalinjaus kulkee alueen välittömässä läheisyydessä tehden pientaloalueesta arvokkaan rakentamispaikan.

Kaavasta on julkaistu kaksi luonnosta, joista vain toisessa Teivon ravirata säilyy paikallaan. Raviradan vuokrasopimus maa-alueella päätty vuonna 2035.

Lue myös: Teivo-Mäkkylän kaava: Asuinalueesta tehty kaksi erilaista luonnosta – toisessa raviratatoiminta jää nykypaikalleen osittain asutuksen keskelle

Teivon pientaloalue sijaitsee ravikeskuksen ja ABC:n välisellä alueella. Kaupunki on ostamassa alueelta kuudennen kiinteistönsä. (Kuva: Jani Saarenpää)

Ensimmänen alueen kiinteistö kaupungin omistukseen vuonna 2018

Kaupunki on vuodesta 2018 ostanut Teivon pientaloalueelta kiinteistöjä. Ensimmäiset kaupat solmittiin vuonna 2018, kun kaupunki osti Hietala-nimisen tilan osoitteessa Pilviraitti 3.

Kaupunki maksoi tilasta 143 550 euron kauppahinnan. Tila oli ollut myynnissä huomattavasti kalliimpaan hintaan, mutta ostajaehdokkaat olivat vetäytyneet alueen epävarman kaavatilanteen vuoksi.

1500 neliömetrin kokoisella kiinteistöllä sijaitsi kaupantekohetkellä vuonna 1959 rakennettu pieni omakotitalo, jonka kaupunki sittemmin purki.

Vuonna 2019 kaupunki lunasti Teivon alueelta Ravitie 7:ssä sijaitsevan omakotitontin 220 000 euron kauppahintaan. Kaupantekoaikaan kiinteistöllä oli talousrakennus ja 196 neliön omakotitalo, jonka remonttia nykyinen omistaja oli laittanut alulle.

Vuonna 2020 kaupunki osti Ravitie 6:ssa sijainneen ja jo puretun vanhan metsäkonttorirakennuksen Metsänhoitoyhdistys Pirkanmaalta. Kaupunki ostaa kiinteistön metsänhoitoyhdistykseltä 150 000 euron kauppahintaan.

Vuonna 2021 kaupunki teki kaupat Seritie 5:n kiinteistöstä 245 000 euron kauppahintaan. Tähän sisältyivät 1 590 neliömetrin kokoinen kiinteistö sekä vuonna 1951 rakennettu omakotitalo, autotalli ja pihavarasto.

Marraskuussa 2022 kaupunginhallitus päätti Seritie 4:ssä sijaitsevan kiinteistön ostamisesta 190 000 euron kauppahintaan. Kauppaan sisältyivät omakotitalo ja piharakennus.

Lue myös:

Teivo-Mäkkylän kaava: Asuinalueesta tehty kaksi erilaista luonnosta – toisessa raviratatoiminta jää nykypaikalleen osittain asutuksen keskelle

Luonnonsuojeluyhdistykset Teivo-Mäkkylän kaavasta: Kerrostalojen korkeus tulisi rajata ja kulttuurimaisemat säilyttää

Kaupunki ostaa Mäkkylän maita 1,8 miljoonalla eurolla Vaasantien varresta – korvaus on huomattavasti suurempi kuin raakamaasta yleensä