Valitse taistelusi – Säännöllinen seksi vähentää aivohalvauksen riskiä, kolme minuuttia riittänee sitäkin lajia

Kolumnin kirjoittaja on Ylöjärven Karhella hevostallia pyörittävä kirjailija.

”Kolmeen minuuttiin pystyvät myös kiireiset ihmiset”, lifestyle-toimittaja Taryn Williford toteaa uutisessa, jossa suositellaan niin sanottua minuuttisiivousta. Päivittäinen kolmen minuutin siivous estää ilmeisesti normaalia sotkua räjähtämästä kaaokseksi.

Kolme minuuttia ei kuulosta paljolta. Paitsi jos siihen lisätään viiden minuutin päivittäinen jumppa parantamaan keskittymiskykyä, kuntoa ja lihasvoimaa. Tähän päälle lapsen ja aikuisen yhteinen mindfullness-hetki, viisi minuuttia päivässä.

Jos haluat vähentää ahdistusta ja saada aivot pysymään terveinä, mene istumaan hiljaa ulos muutamaksi minuutiksi päivässä. Säännöllinen seksi vähentää aivohalvauksen riskiä, kolme minuuttia riittänee sitäkin lajia. Sydänkohtausta välttääksesi sinun varattava päivittäin aikaa yhteydenpitoon perheen ja ystäviesi kanssa, koska sosiaalisen eristyneisyyden tunne lisää sepelvaltimotaudin riskiä.

Jos taas haluat estää liikaa syömistä ja sen kautta hallita painoasi, lisää muutama minuutti jokaisen aterian syömiseen. Näin ehdit havaita kylläisyyden tunteen, ennen kuin olet vetänyt sen päälle jo puolikkaan uunilenkin.

Ollaksesi paras versio itsestäsi sinun kannattaa viettää 5–15 minuuttia jonkin positiivisen ja insrpiroivan kirjan tai äänitteen parissa jo ennen sängystä nousemista. Etätyöläisille suositellaan parhaan työvireen saavuttamiseksi ”työmatkan kävelemistä tai pyöräilemistä” siitä huolimatta, että työskentelevät kotona. Tämä tarkoittaa 10–15 minuutin lenkkiä ennen työpäivää ja sen jälkeen.

Työpäivä kuuluu aloittaa ja päättää pienellä, noin vartin pohdiskelulla. Päätetyötä tekevän kannattaisi tehdä taukojumppa vähintään kaksi kertaa päivässä. Tämän kestoksi on joissain ohjeissa määritelty 150 sekuntia, en tiedä tuntuuko se enemmältä vai vähemmältä kuin kaksi ja puoli minuuttia.

Muistithan, että vain viisi minuuttia oikeita venyttelyliikkeitä päivässä auttaa pitämään lantion alueen kivut ja kiristykset poissa? Kasvojen ihon säilyttäminen nuorekkaan näköisenä vaatii Gua Sha -hierontakivellä hivelyn päivittäin, mutta onneksi vain muutaman minuutin ajan!

Jos selvisit kaikista edellämainituista, niin muista vielä ennen nukkumaanmenoa kirjoittaa kiitollisuuspäiväkirjaa ja hiljentyä meditoimaan noin kymmeneksi minuutiksi.

Tarkemmat ohjeet näihin kaikkiin löytyy netistä. Sieltä löytyy myös muita ”vain muutama minuutti päivässä” -ohjeita, jos sinulla on vielä jotain, mitä haluaisit näillä minuuttirutiineilla saavuttaa. Jo noiden edellämainittujen orjallinen suorittaminen toki vie noin 170 minuuttia eli melkein kolme tuntia päivässä.

Itse olen päättänyt valita taisteluni ja pitäytyä parissa pikku rentoutumisrutiinissa – silloin, kun muistan. Menköön naama ja tulkoon aivohalvaus. Parhaan mahdollisen minun rakentamiseen kuluu päivittäin liian paljon aikaa.