Faijas oli – Pari viikkoa sitten kävin Huittisten Härkäpakarin invavessassa, jonka oven valkoisessa yläkarmissa on leimasimella painettu teksti

Kolumnin kirjoittaja on Ylöjärven Karhella hevostallia pyörittävä kirjailija.

Kävin toissa kesänä tienvarren levähdysalueen puuceessä. Siellä oli pöntön reijän viereen jätetty 20 euron seteliä jäljitteleviä lappusia, joissa luki ”Jeesus on todellinen”. Pidin tuota jollain tapaa hämmentävänä kokemuksena, koska jäin miettimään miksi sanoma oli laitettu juuri seteliin ja miksi seteli oli laitettu vessaan.

Mutta eipä se ollut vielä mitään. Pari viikkoa sitten kävin Huittisten Härkäpakarin invavessassa. Vessan oven valkoisessa yläkarmissa on leimasimella painettu teksti ”PYHÄHENKI OLI HUORAPUKKI”. Ilmeisesti tällaisten uskonnollisten kannanottojen ajatellaan uppoavan kansaan parhaiten silloin, kun heillä on housut kintuissa.

Tämä leimasinjuttu upposi minuun kyllä siinä mielessä, etten vieläkään ole päässyt yli uteliaisuudestani. Minua kiinnostaisi ihan hirveän paljon tietää kuka on päätynyt tuohon johtopäätökseen ja miten? Miten joku on tullut tämän asian niin syvältä koskettamaksi, että on teettänyt aihetta käsittelevän leimasimen? Mitä leimasinfirmassa on mietitty, kun tilaus on tullut? Että pitäisikö kysyä tilaajalta, tarkoittiko hän kenties ”huoripukki”, vai antaa mennä vaan suoriltaan tuotantoon?

Minua kiinnostaisi tietää, onko tämän leimasimen omistajalla muita leimasimia, ja mitä niissä lukee? Miksi juuri invavessan ovenkarmi?

Ja joskus iltaisin makaan sängyssäni ja mietin, että teettäisinkö leimasimen, jossa lukee ”FAIJAS OLI”. Ja jos kävisin lyömässä tuon leiman hänen leimansa viereen, mitä tapahtuisi? Teettäisikö tämä Pyhikseen pettynyt ihminen uuden leimasimen, jolla vastaisi? Mitä hän vastaisi? Kauanko me tätä vuoropuhelua kävisimme, varsinkin, kun ehdin aika harvoin Huittisiin leimaamaan ovenkarmeja? Pesisikö Härkäpakarin henkilökunta keskustelumme ovenkarmista pois, vai makaisivatko hekin iltaisin sängyissään miettien, että miten tämä mahtaa jatkua?

En kannata julkisten paikkojen töhrimistä. Yhtään. Mutta sanottava on, että tämä leimasinteos oli paitsi tyylikäs, myös puhutteleva. Se oli myös sen verran pieni ja eleetön, että se on voinut jäädä monelta tyystin huomaamatta.

Jos päättäisin alkaa töhriä julkisia paikkoja, tekisin sen juuri noin, yksinkertaisilla, tikkukirjaimin kirjoitetuilla leimoilla. Niistä pirun tägeistä ei saa edes ikinä mitään selvää.

Kaikkien ovenkarmin minussa herättämien kysymysten listassa viimeisenä tulee vielä tämä: Jos itse teettäisin leimasimen, niin mitä siinä lukisi? Mitä haluaisin muiden vessassakävijöiden tietävän? En ole vielä keksinyt vastausta, tähänkään. ”ONKO MITÄÄN KAUNIIMPAA KUIN” on tällä hetkellä paras mitä olen keksinyt. Se laittaisi lukijan pohtimaan, mutta ei varmasti niin paljon kuin tuo Pyhiksen sättiminen. Pakko keksiä joku parempi.

Mitä sinun leimasimessasi lukisi?