Uuden-Kuruntien remontti yllätti täysin mutalalaisvanhemmat ja kaupungin: Sorvajärventien lapset siirrettiin vauhdilla koulukyyteihin rekkarallin keskeltä

Mutalalaisäidin mukaan rumpuremontin tiedotuksessa epäonnistuttiin pahasti. Kaupungin mukaan tekniikka sai tiedon remontista samaan aikaan kuin muutkin, eli muutama päivä ennen remontin alkua. Lisäksi tiedotusta haittasi syyslomaviikko.
Tällaiselta näyttää koulutie Mutalassa. Yhtenä pahimpana paikkana pidetään Sorvajärventien ja Kuruntien risteystä, jossa osa Mutalan koulun oppilaista joutuu ylittämään tien.. (arkistokuva)

Ely-keskus jakoi viime viikon keskiviikona 19.10. yleisen tiedotteen tämän viikon maanantaina alkaneesta Uuden-Kuruntien rumpuremontista. Remontti päättyi keskiviikkona.  Remontin vuoksi tie katkaistiin ja liikenne siirrettiin kiertotielle Sorvajärventielle, jonka läpi kulki jopa 6 000 ajoneuvoa päivässä sisältäen runsaasti raskasta liikennettä.

Autoliikenteen lisäksi Sorvajärventietä käyttävät myös koululaiset, jotka kulkevat tien piennarta pitkin Mutalan kouluun kevyen liikenteen väylän puuttuessa.

Ylöjärven Uutisiin otti yhteyttä mutalalainen perheenäiti, jonka mukaan tiedotus tieremontin suhteen epäonnistui täysin, mikä asetti jalkaisin kulkevat koululaiset vaaraan.

– Kaupungilta ei tullut asiasta etukäteen mitään viestiä. Elyn tiedote ei ollut siis levinnyt.

Perheenäiti kertoo, että kaupunki tiedotti kaikkia mutalalaisia vanhempia  liikennemäärien lisääntymisestä Wilman kautta vasta päivää ennen remontin alkua.

– Kaikki eivät lue Facebookia. Harva käy myöskään seuraamassa kaupungin sivuilta uutisia. Odotin tämän viikon maanantaihin, että tuleeko koululta mitään varoitusta Wilman kautta. Ei tullut, joten soitin koulusihteerille. Hän ei tiennyt koko asiasta mitään. Meni pari tuntia, niin Wilmaan tuli Elyn tiedote, hän kertoo.

Myös Mutalan koulun vanhempainyhdistys on tiedottanut vanhempia Facebook-sivuillaan. Kommentoijien mukaan liikenne lisääntyi kylällä tällä viikolla selkeästi ja joukossa oli myös useita kaahareita, jotka tekivät vaarallisia ohituksia.

Lue myös: Rumpujen uusinta katkaisee Uuden-Kuruntien – Urakan toisen osuuden kiertoreitti kiertää 17 kilometrin lenkin: ”Matkan tekemiseen kannattaa varata aikaa”

Elyn rumpu-urakka katkaisi tällä viikolla Uuden-Kuruntien ja siirsi liikenteen kiertoreitille vanhalle Kuruntielle ja Sorvajärventielle. Ensi viikolla remontti jatkuu eri kohdassa, mutta tällä kertaa kiertoreitti kulkee 17 kilometrin lenkin vanhalta Kuruntieltä Kaurasmäkeen ja sieltä Viljakkalantielle ja Takamaan liittymästä takaisin Uudelle Kuruntielle.

Lapset koulutaksin kyytiin

Ylöjärven Uutisiin yhteyttä ottanut perheenäiti ryhtyi viime viikolla omin neuvoin järjestämään myös koulukyytejä, jotta vaaratilanteet Sorvajärventiellä jalkaisin liikkuvien koululaisten ja autoilijoiden kanssa pystyttäisiin estämään.

– Soitin itse viime viikolla kaupungille, että voitaisiinko marraskuussa alkavia koulukyytejä aikaistaa niin, että Sorvajärventieltä lapset pääsisivät kyydillä kouluun tällä viikolla. Tätä asiaa alettiin hoitaa kaupungin puolesta hienosti ja saimme tietoomme, että koulukyydit alkavat pyöriä tiistaina, kun tieremontti alkaa.

Koulutaksi noukki kyytiinsä Sorvajärventien varresta tämän viikon tiistaina kuitenkin vain kahdeksan lasta 23:sta.

– Olin kauhuissani, että mitenkäs loput lapset. Onneksi kuitenkin selvittiin ilman onnettomuuksia.

Ylöjärven kaupungin hallintopäällikön ja koulukyytejä järjestelleen Kirsi Riihiojan mukaan tiistain vähäinen koulukyytiläismäärä johtui inhimillisestä virheestä.

– Minulle sattui siinä virhe. Keskiviikona kouluun pääsivät kyydillä kaikki 23 lasta.

Miksi kaupunki tiedotti tieremontista ylipäätään viime tinkaan?

Riihiojan mukaan kaupungin puutteellinen tiedotus tieremontista johtui siitä, että Ely ei erikseen informoinut kaupunkia lähestyvästä remontista. Kaupunki sai siis tiedon remontista samaan aikaan kuin muutkin, viime keskiviikkona 19. lokakuuta julkaistun yleisen tiedotteen kautta. Samaan aikaan käynnissä oli syyslomaviikko.

– Koska käynnissä oli syyslomaviikko, olivat koulut kiinni. Kaikkia henkilöitä ja koulukuljettajia oli vaikea saada kiinni. Tämmöiset yllätykset ovat ikäviä, mutta onneksi remontti ei kestänyt kuin muutaman päivän. Toivotaan, että ensi viikon remonttikin valmistuisi ripeästi.

Lue myös: Turvallinen koulutie Mutalaan: Rakentamisajankohta kaupunginvaltuuston päätettäväksi loppuvuodesta

Kaupunki tiedottaa koululaisia ja vanhempia

Elyn rumpuremontti päättyi Uudella-Kuruntiellä jo tämän viikon keskiviikona alkuillasta, eli vuorokautta aiemmin kuin oli suunniteltu.

Ensi viikolla 31. lokakuuta klo 9 remontti jatkuu niin ikään Uudella-Kuruntiellä, mutta tällä kertaa Vähä Vahantajärven kohdalla. Tällöin kiertoreitti kulkee Kurusta Ylöjärvelle päin tullessa Sorvajärventieltä vanhalle Kuruntielle, sieltä Kaurasmäkeen ja Viljakkalantien Takamaan liittymän kautta takaisin Uudelle-Kuruntielle. Todennäköisesti suuri osa kiertoreitin autoilijoista jatkaa Kauraslammelta myös Ylöjärven keskustaan päin.

Kartan kiertoreitistä näet täältä.

Rumpuremontti siis siirtää Uuden-Kuruntien liikenteen kevyen liikenteen sekaan Ylöjärven taajamaan, jossa liikenne voi lisääntyä 6 000 ajoneuvolla päivässä.

Kirsi Riihioja sanoo, että kaupunki tiedottaa ylöjärveläisiä koululaisia ja näiden vanhempia taajamassa ensi viikolla lisääntyvästä liikenteestä Wilman kautta.

– Myös heijastimen käytöstä laitamme yleistä tiedotetta. Olisi tärkeää, että lapsilla olisi myös polkupyörissään takavalo.