En ole ennen tehnyt näin…

…mutta niinpä vaan teen, ainakin, jos on pakko. Ja jonkin ajan kuluttua tapa on uusi normaali. Kaikki muutkin muuttavat tapojaan, jos tai kun on pakko.

Koskaan ei pitäisi mennä sanomaan, että ei koskaan. Elämistä helpottavat asiat muuttuvat uusiksi normaaleiksi kivuttomammin kuin elämää vaikeuttavat asiat, tietysti. Normaalia on, että vesi tulee hanasta, pyykki pestään koneella, matkat kuljetaan autolla ja vaatteet ostetaan netistä.

Entäpä jos tilanne muuttuu. Itse muutin kerran kauan sitten vesijohtoon ja sisävessaan jo totuttuani taloon, jossa oli kantovesi ja ulkokäymälä. Olin nuori, eikä muutos tuntunut silloin kovin kummalliselta. Nyt se olisikin ihan eri juttu. Olisi aika kurjaa alkaa taas kantaa puhdas vesi sisälle ja likavesi ulos.

Tuossa veden käytössä olisi monella mahdollisuus omaksua uusia normaaleja. Tavallinen ihminen ei tarvitse suihkua aamuin illoin, jos hän ei tee mitään tosi likaista työtä, esimerkiksi hoida karjaa tai työskentele valimolla. Vähempikin pesu riittää. Samoin vaatteiden pesua voi harventaa. Samaa puseroa voi pitää muutamana päivänä pyykkäämättä välillä. Tuulettaakin voi. Kaveriporukassa olemme joskus miettineet, minkä kodinkoneen jättäisi käyttöön, jos vain yhden saisi valita. Oma mielipiteeni heiluu jääkaapin ja pyykkikoneen välillä. Riippuu asumispaikan olosuhteista.

Tällaisia tulee miettineeksi, kun maailman tilanne on mikä on. Ei meistä kukaan tiedä huomisesta, vaikka olisi minkälainen meedio tai teenlehdistä ennustaja. Nyt ei voi olla takuuvarma oikein mistään. Kaasuputki vuotelee Itämeressä ja siitä saadaan kunnolla metaania ilmakehään. Ja tiedä mitä ”mukavaa” tässä vielä tapahtuu, jos infrastruktuurin päälle ruvetaan kunnolla käymään.

Tavallisilla rivikansalaisillakin on elämän perustarpeiden lisäksi ollut hyvät mahdollisuudet nauttia pienistä ylellisyyksistä. Tavaraa on riittänyt ja ilmeisesti rahaa ostamiseen. Nyt olisi hyvä aika herätä ja opetella käyttämään vaatteet ja ruokatavarat nuukasti. Tarkoittaa, että biojätettä vähennetään ja otetaan tavaksi korjata tai korjauttaa vaatteita. Porukalla voisi olla hauskaakin muokata pukimia uusiokäyttöön.

Ensi talvena saatetaan tehdä hallittuja sähkökatkoja. Toivoisi tietysti, että ne olisivat yöllä, mutta koska sähkön suurin kulutus tapahtuu päivällä, katkot tullevat olemaan päiväsaikaan. Ruvetaanko pyykit pesemään yöllä? Pyykkikonetta ei saisi kylläkään jättää vahtimatta, mutta riittänee vahtimiseksi, että yöpyy samassa asunnossa. Varoittimet herättävät. Yöpyykki voi olla uusi normaali.

Vaikka Suomessa on jo onnistuttu säästämään sähköä, paljon on vielä säästömahdollisuuksia. Imurointia voi harventaa, pölyt voi pyyhkiäkin. Turhaa valaistusta voi vähentää. Joka pensaassa ei tarvitse olla tunnelmavaloja. Jos miljoona ihmistä pitää tunnin päällä laitetta, joka kuluttaa yhden watin, sähköä kuluu 1 megawattitunti, joka on 1000 kilowattituntia. Se on jo jotain.

Ja miksi ihmeessä moottoritiet pitää valaista? Siellä ei saa olla kevyttä liikennettä ja kaikissa autoissa on valot. Haluttessa sähkön säästökohteita kyllä löytyy.

ARMI SAARELA