Kansanvalta on puhunut, pulinat pois – Häviäjän tulee kunnioittaa äänestyspäätöstä ja voittajan tehtävä on saada porukka puhaltamaan taas yhteen hiileen

Ylöjärven Uutisissa 12.10.2022 päätoimittaja Ville Mäkinen käsitteli pääkirjoituksessaan Ylöjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtajan vaalia. Mäkisen mielestä valtuuston puheenjohtaja ei nauti koko valtuuston luottamusta ja toivoi, ettei ”olemassa oleva luottamuspula” vaikeuta päätösten tekoa.

Niin on miltä näyttää -hokemaa ei politiikassa pidä aliarvioida, mutta itse en vetäisi ennenaikaisia johtopäätöksiä kyseisen äänestyksen perusteella. Luonnollisesti katson asiaa keskustalaisesta näkökulmasta, koska keskustan poliittisessa kulttuurissa pelkkä äänestys ei koskaan osoita heikkoutta tai jakautumista. Paljon riippuu siitä, millaisia puheenvuoroja äänestystilannetta ennen on käytetty ja millaisiksi äänestyksen jälkeiset ratkaisut koetaan.

Minun mielestäni kaikki kaupunginvaltuuston äänestystä ennen kokouksessa käytetyt puheenvuorot pysyivät sävyltään ja sisällöltään asiallisina. Ymmärrän hyvin sen, että osa kokoomuslaisista halusi tarjota valtuustolle vaihtoehdon, mikä olisi kenties lieventänyt edellisellä valtuustokaudella, etenkin kokoomuksen ja perussuomalaisten välille, syntyneitä jännitteitä.

Mielestäni kokoomuksen valtuutettu Tienari teki oikein suostuessaan asettumaan ehdolle sillanrakentajaksi. Samoin perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Lehti perusteli rauhallisesti valtuustolle niitä kipukohtia, jotka synnyttivät tarpeen puuttua kokoomuksen viralliseen ehdotukseen. SDP:n valtuutettu Ahonen puhui kokemuksen syvällä rintaäänellä muistuttaessaan, ettei muiden ryhmien tulisi puuttua toisen valtuustoryhmän henkilövalintoihin, jolloin kaikki toki tiesimme, että niin on tapahtunut ennenkin.

Politiikan yksi useimmin lainatuista lausahduksista on Johannes Virolaisen: ”Kansanvalta on puhunut, pulinat pois”. Virolainen sanoi näin Turussa keskustapuolueen puoluekokouksessa kesällä 1980 hävittyään puheenjohtajaäänestyksen. Kun Virolainen puhui kansanvallasta, hän tarkoitti puheenjohtajaäänestystä edeltänyttä prosessia, joka teki äänestyspäätöksestä kunnioitettavan ja sitovan. Jälkipuheiden tarvetta vähensi äänestystä edeltävä pitkä ja perusteellinen keskustelu.

Keskustassa meillä on tapana tuoda esille erilaiset näkemykset ja keskustella niistä avoimesti. Keskusteluja käydään sekä käytävillä että kokouspaikalla. Tiukoissa äänestyksissä keskusta on voinut mennä kahtiakin, mutta henkisesti äänestys on yhdistävä tekijä. Äänestyksessä tarvitaan paitsi hyvä voittaja myös hyvä häviäjä. Häviäjän tulee kunnioittaa äänestyspäätöstä ja voittajan tehtävä on saada porukka puhaltamaan taas yhteen hiileen.

En tarkoita, etteikö valtuuston puheenjohtaja Luojuksella olisi paljon tehtävää, jotta hän saa ohjattua Ylöjärven kaupunginvaltuuston keskittymään tärkeiden asioiden hoitamiseen, jotta Ylöjärvi kehittyy ja jatkaa kasvuaan. Hänen täytyy tehdä kaikkensa, jotta yhteistyö kaupunginhallituksen puheenjohtajan kanssa voisi toimia. – Kavereita ei tarvitse olla, mutta töitä täytyy pystyä tekemään yhdessä. – Luojus myös tietää nyt, että sekä valtuusto että kuntalaiset tahtovat, että Ylöjärvellä toimitaan avoimen läpinäkyvästi, luottamusta herättäen ja noudatetaan yhteisesti sovittuja sääntöjä. Me valtuutetut tulemme antamaan puheenjohtajalle täyden tuen tällaiseen toimintaan.

Riitta Koskinen
Ylöjärven Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja