Palvelukeskuksen vanhukset ovat päässeet pelleilemään oikein urakalla – Katso riemukkaat kuvat Sirkus Tiuravuorilandiasta

Tiuravuoren palvelukeskuksen asukasryhmät ovat päässeet nauttimaan nyt kahtena viikkona sirkushuveista, joiden puitteissa on temppuiltu ja pelleilty naurua säästelemättä. Ylöjärven Uutiset oli mukana sirkus Tiuravuorilandian tourilla, joka pysähtyi torstaina Tarupirtillä. 
Kaupungilla liikunnanohjaajana työskentelevä, tirehtöörin asuun pukeutunut Jaana Heikkilä ja yhteisötaiteilija Tuuli Pollari ovat vetäneet sirkusta nyt parina viikkona Tiuravuoren palvelukeskuksessa. Yhteistyötä on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessa vanhusten virkistämiseksi.

Ylöjärvellä jo neljän vuoden ajan yhteisötaiteilijan virassa työskennellyt Tuuli Pollari ja kaupungin liikunnanohjaaja Jaana Heikkilä löivät syksyllä hynttyyt yhteet ja päättivät toteuttaa erityisohjelmaa Tiuravuoren palvelukeskuksen vanhuksille.

Pollari on Tiuravuoressa tuttu näky, sillä hän vetää vanhuksille viikottain erilaisia taide- ja kulttuuritunteja, kun Heikkilä puolestaan liikuttaa ikäihmisiä torstaisin tuolijumpan merkeissä.

No mitä sitten syntyy, kun yhdistää kulttuurin asiantuntijan ja liikunnan ammattilaisen?

Sirkus tietysti.

Yhteisötaiteilija Tuuli Pollari on vetänyt taide- ja kulttuuripajoja ylöjärveläisvanhuksille nyt neljän vuoden ajan. Hänen virkansa vakinaistettiin vuoden vaihteessa. Pollari sanoo, että ikäihmisten kaikenlainen aktivointi ylläpitää sekä fyysistä että henkistä vireyttä.

Aktivointia ja virkistystä

Torstaina sirkus Tiuravuorilahdia pysähtyy Tiuravuoren Tarupirtin ryhmäkodissa. Tänään asukkaat pääsevät muun muassa pyörittelemään käsissään keiloja ja kukkakeppejä. Pollari ja sirkustirehtöörin asuun pukeutunut Heikkilä ovat tuoneet mukanaan myös kasan punaisia neniä, joiden kanssa päästään ilmeilemään. Koko show’ta säestää ponteva sirkusmusiikki.

– Tarupirtin lisäksi sirkusta on vedetty myös Pehtoorin ja Tiuralan asumisyksiköissä. Viime viikolla teimme muun muassa ihmispyramidin, Heikkilä kertoo.

Pollari huomauttaa, että sirkuksen tavoitteena on ennen kaikkea aktivoida ja virkistää asukkaita.

Lue myös: Palvelutalon asukkaat saavat Ylöjärvellä kulttuuria lääkkeeksi: ”Kulttuurin tekeminen ja siitä nauttiminen virkistää mieltä, lisää hyvinvointia ja ylläpitää toimintakykyä”

Asukkaat pääsevät sirkuksen makuun vielä ensi viikon torstaina.

Kysytäänpä siis asukkaiden mielipidettä. Miltä erikoisohjelma on tuntunut, onko sirkus liian lapsellista? Kyllikki Tahlo antaa asiaan suoran vastauksen.

– Kyllä ehdottomasti pitää olla elämässä jotain lapsenmielistä. Se, että on tämmöinen ikäloppu ei tarkoita, etteikö sirkusta voisi ymmärtää, Tahlo perustelee.

Tahlolle sirkus on tuonut mieleen muistoja nuoruudesta. Hän kertoo käyneensä lasten kanssa aikanaan vuosittain Tammelantorilla järjestetyssä sirkuksessa.

– Sehän oli lapsille ihan satumaista, aivan toinen maailma. Siihen aikaan oli norsuja ja leopardeja. Onneksi niitä ei sirkuksissa enää ole.

Kyllikki Tahlolla (kesk.) on kyky heittäytyä. Hän sanoo nauttivansa lapsellisesta toiminnasta. – Se, että on tämmöinen ikäloppu ei tarkoita, etteikö sirkusta voisi ymmärtää.

”Saa oikein heittäytyä”

Tahlo sanoo, että yhteiset sirkushetket ovat tuoneet arkeen iloa. Silloin on voinut luvan kanssa pelleillä.

– Saa oikein heittäytyä, jos haluaa.

Pollari ja Heikkilä vetävät sirkusta vielä ensi viikolla, jonka jälkeen yhteisprojektia on mahdollista jatkaa jonkinlaisen muun ohjelman merkeissä.

Lue myös: Matti Suhosen taideinnostus on puhjennut uuteen kukkaan yhteisötaiteen ansiosta – Edes halvaantunut käsi ei estänyt miestä piirtämään karikatyyriä omasta naamasta

Osana sirkusta jaettiin pellen nenät. Niiden avulla ilmennettiin erilaisia tunteita.

Tahlo katsahtaa Pollariin ja Heikkilään. Hän vaatii, että erikoisohjelma jatkuu.

– Kun tämä sirkushomma ei nyt vaan jäisi kolmeen kertaan. Että jotain voisitte kyllä keksiä. Otatte vähän mielikuvitusta mukaan, hän neuvoo.

Pollari ja Heikkilä alkavat pohtia ääneen eri vaihtoehtoja.

– Voisiko se olla vaikka tanssia… Itse en kyllä osaa tanssia, mutta olen valmis opettelemaan, Pollari suunnittelee.

Katso alta kuvagalleria Tarupirtin sirkusshow’sta.