Matti Suhosen taideinnostus on puhjennut uuteen kukkaan – Edes halvaantunut käsi ei estänyt miestä piirtämään karikatyyriä omasta naamasta

Matti Suhonen kertoo, että taidetunneilla tehdään taidetta paitsi eri materiaaleista, siellä myös kuunneellaan esimerkiksi runoja.

Tiuravuoren palvelukeskuksen asukkaat ovat koonneet taidenäyttelyn Leija-kirjastoon yhteistyössä yhteisötaiteilija Tuuli Pollarin kanssa. Näyttely on avoinna 29. joulukuuta asti.

Taidenäyttelyn yksi päätähdistä on palvelukeskuksessa asustava Matti Suhonen, joka on kertomansa mukaan ollut innokas piirtelijä jo pikkupoikana. Taideinnostus sai alkunsa Suhosen sedästä, joka oli taiteilija.

– Esimerkiksi koulussa tuli piirreltyä kuvia Aku Ankan seriffeistä ja semmoisista, Suhonen kertoo.

Myös Leijan näyttelytilan seinillä on nähtävissä Suhonen piirustuksia – yksi omasta naamasta, toinen tiuravuorelaisen Timosta.

Karikatyyrimäisissä muotokuvissa erityistä on se, että Suhonen on taiteillut ne oikealla kädellä, vaikka oikeasti hän on vasuri.

– Vasen käteni on halvaantunut. Oman kuvani tein hiilellä siten, että istuin pöydässä ja otin peilin käteeni ja sieltä sitten katsoin naamaani, hän kertoo.

Lue myös: Taiteilija Tuuli Pollari vetää taidepajoja ylöjärveläisille muistisairaille: ”Parasta on, kun tulee hymyjä ja onnistumisen hetkiä”

Taidetunnit ovat tuoneet sisältöä arkeen

Suhonen piirsi oman muotokuvansa siten, että katsoi itseään peilistä.

Suhonen ja muut taidenäyttelyyn osallistuneet taiteilijat ovat tehneet taidetta nyt vuoden verran kaupungin palkkaaman yhteisötaitelija Tuuli Pollarin opastuksella. Suhosen mukaan torstai on palvelukeskuksessa viikon kohokohta, koska silloin taiteillaan.

– Kyllä se on kauhean hieno asia, että kaupunki hänet palkkasi. Ei riitä oikein sanat kehumaan, miten paljon se on tuonut sisältöä arkeen. Kaiken lisäksi hienoa on se, miten innovatiivisesti Tuuli osaa käyttää eri materiaaleja. Olemme tehneet erikoisia juttuja, maalanneen muun muassa heinällä kastamalla sitä musteeseen.

Osastonhoitaja Kirsi Kuusi kertoo olevansa mielissään, miten iloiseksi taidetunnit tekevät asukkaat.

– Taidetunnit tuovat vaihtelua asukkaiden arkeen. Lisäksi se tuo heille iloa ja onnistumista ja kasvattaa itseluottamusta. Toisilla taide on ollut elämässä aiemminkin, mutta toisille se on aivan uusi tuttavuus, hän kertoo.

Lue myös:

Kaupunki tarjoaa työhuonetta yhteisötaiteilijalle, joka sitoutuu vetämään taidetunteja vanhuksille

Taiteilija Tuuli Pollari vetää taidepajoja ylöjärveläisille muistisairaille: ”Parasta on, kun tulee hymyjä ja onnistumisen hetkiä”