Ompelisitko koirallesi asun? Krankkulan taitokeskuksen uusi työntekijä suunnittelee käsityökursseja, joille ylöjärveläiset haluaisivat osallistua

Koiranvaatekurssi saattaa olla mahdollinen keväällä – Kurssi on Tiina Hirvijärvellä vielä pohdinnassa. Tämän syksyn kurssit ovat kuitenkin jo varmaa tietoa: makramee, sisustusruukut, huovutustumput ja tuftaus.
Ylöjärvellä nykyisin asuva Tiina Hirvijärvi ottaa ideoita vastaan siitä, minkä aiheisille kursseille ylöjärveläiset haluaisivat osallistua. Sylissä tuftaustyö, jonka tekemistä voi opetella syksyllä.

Tiina Hirvijärvi aloitti työssään Krankkulassa elokuun alussa. Hän on Taitokeskus Ylöjärven uusi ja nykyisin ainoa vastaava neuvoja.

Hirvijärvellä on työssään melko vapaat kädet suunnitella ja hän pohtiikin nyt, millaisille käsityökursseille ylöjärveläiset haluaisivat osallistua. Pohdinnassa on esimerkiksi koiranvaatekurssi keväälle.

– Otan ylöjärveläisiltä toiveita vastaan siitä, mikä heitä kiinnostaisi.

Hirvijärvellä itsellään on kaksi koiraa ja hän arvelee, että muitakin voisi kiinnostaa omille koirille vaatteiden tekeminen paristakin eri syystä.

– Koiranvaatteet voivat olla aika hintavia ja toisaalta tekeminen ei vaadi monimutkaista kaavoitusta. Itse olen ostanut Nextiilistä kankaita ja aion tehdä niistä koirilleni vaatteet.

Lankoja luonnonmukaisessa värjäyksessä.

Kudontaa, ekologista tekemistä?

Pohdinnassa on myös esimerkiksi kudontakurssi kangaspuilla. Hirvijärveä kiinnostaa myös esimerkiksi ekologinen tekeminen. Krankkulan pöydällä on muutama lasipurkki, joihin hän on laittanut lankoja värjäytymään luonnonaineisten ja veden sekaan.

Hirvijärvi kertoo, että esimerkiksi lupiinista saa kaunista ja harvinaista sinistä väriä ja avokadon kuorista vaaleanpunaista sävyä.

Erilaisia tuftaustöitä taka-alalla, etualalla värjättyjä lankoja ja purkeissa värjäyksessä olevia lankoja.

Erikoissavea ei tarvitse polttaa

Ensi kevään kurssit ovat siis vielä pohdinnassa, mutta tämän syksyn kurssit jo selvillä.

24.9. eli lauantaina Krankkulassa voi osallistua kurssille, jossa tuftataan tyynyjä tai tauluja. Tuftausta tehdään erityisellä tuftausneulalla. Tuftaus on melko uusi ja suosittu laji, jossa ”saadaan pintaa aika nopeasti aikaiseksi”.

Huovutettuja tumppuja ja suosittuja makramee-kransseja tehdään puolestaan lokakuussa. Marraskuussa valmistetaan savisia sisustusruukkuja ja joulukuussa on joulupaja.

Saviset sisustusruukut valmistetaan plussavesta, jota ei tarvitse polttaa. Savesta tehdään ruukkuja, joihin voi yhdistää paperinarua tai pellavalankaa, mikä mahdollistaa esimerkiksi ruukun roikkumisen amppelina.

Kurssi on kolmiosainen.

– Ensimmäisellä kertaa ruukku jätetään kuivumaan, toisella kertaa pinta viimeistellään hiomalla ja kolmannella siihen lisätään muita materiaaleja, kuten narua.

Kaikilla syksyn kursseilla on vielä tilaa.

Taitokeskus toimii Krankkulassa samoin kuin Näpsä ja Piirto. Rakennuksen nykyinen ulkoasu on suurelta osin peräisin vuodelta 1866. Kuvassa Tiina Hirvijärvi.

Kangaspuut suosittuja

Krankkulassa sijaitsevan taitokeskuksen kurssit ovat kaikille avoimia ja maksullisia. Kävijöissä on jonkin verran vakiporukkaa, mutta uusia kasvoja kaivataan mukaan.

Krankkulassa voi kursseille osallistumisen lisäksi myös esimerkiksi kutoa kangaspuilla, joihin on laitettu useimmiten loimet valmiiksi.

Kangaspuille voi valita päivämaksun tai ostaa kolmen kuukauden tai koko vuoden kestävän kudontakortin.

Lue myös faktalaatikko kursseista!