Nyssen uusi linjastoluonnos: Metsäkylän bussilinjaa muutettiin palautetulvan vuoksi, Asuntilasta lähtisi vuoro jopa vartin välein

Tampereen seudun joukkoliikenteen läntisen alueen linjastouudistuksen toinen luonnos on julkaistu. Uudesta luonnoksesta voi antaa palautetta Nysselle syksyn ajan. Nysse järjestää Ylöjärvellä myös linjastoluonnosta koskevan asukastilaisuuden, jonka ajankohdasta tiedotetaan erikseen.
Uutta toista linjastoluonnosta on muokattu saatujen palautteiden perusteella. Esimerkiksi Metsäkylän linja ei kulje enää uudessa luonnoksessa Vihattulan kautta.

Linjastouudistuksen tavoitteena on yhdistää Nyssen läntisen alueen bussi- ja ratikkaliikenne yhtenäiseksi kokonaisuudeksi sekä päivittää alueen palvelu suunnitellun palvelutason mukaiseksi. Kaikki muutokset eivät liity uudella reitillä aloittavaan ratikkaan, vaan osa muutoksista kehittää alueellista bussipalvelua.

Ensimmäinen linjastoluonnos julkaistiin kesäkuussa 2022, ja se sai lähes 800 palautetta. Toinen linjastoluonnos on suunniteltu näitä palautteita hyödyntäen.

Linjastoluonnosta voi tarkastella ja kommentoida karttapalvelussa täällä.

Asuntilan linjalle huomattava parannus

Uudessa luonnoksessa esimerkiksi Asuntilan bussilinjalle suunnitellaan merkittävää parannusta. Tulevaisuudessa Asuntilasta pääsisi Ylöjärven keskustan kautta Tampereelle Hiedanrannan ratikkapysäkille arkisin jopa neljästi tunnissa eli vartin välein.

Nykytilanteessa Asuntilasta lähtee bussi joko puolentunnin tai tunnin välein.

Metsäkyläläiset halusivat nopeamman linjan

Metsäkylän bussilinja on kokenut muutoksen toisessa luonnoksessa. Ensimmäisessä kesäkuussa julkaistussa suunnitelmaluonnoksessa linja oli suunniteltu kulkemaan Metsäkylästä Vihattulan kautta Lielahteen.

Nyssen suunnittelija Leena Huhta kertoo Ylöjärven kaupungin julkaisemassa tuoreessa Ylöjärvi-lehdessä, että saatujen useiden palautteiden vuoksi Metsäkylän linjan poikkeaminen Vihattulan kautta on poistettu tuoreessa luonnoksessa. Asukkaiden antamien palautteiden mukaan linjan poikkeaminen Vihattulan kautta olisi hidastanut ajo-aikaa Tampereelle.

Uudessa luonnoksessa Ylöjärven keskustan ja Siivikkalan välille on suunniteltu kulkemaan linja, joka poikkeaisi Lielahden kautta. (arkistokuva)

Palveluihin Lielahteen

Nyssen järjestämässä liikkumiskyselyssä kävi keväällä ilmi, että ylöjärveläiset joukkoliikenteen käyttäjät haluaisivat päästä bussilla palveluiden pariin Lielahteen.

Tuoreessa linjastoluonnoksessa Nysse on ratkaissut asian suunnittelemalla linjan, joka kulkee Ylöjärven keskustasta Vuorentaustaan ja Lamminpään kautta Lielahden Prismalle ja Pohtolan kautta Siivikkalan K-Marketille. Linja kulkisi arkipäivisin aamupäivän ajan.

Palautteita huomioitu

Sekä ensimmäisen että toisen linjastoluonnoksen pohjana ovat myös Nyssen keväällä 2022 toteuttama liikkumiskysely, alueelliset matkustajamäärät, joukkoliikenteen palvelutasomäärittely vuodelle 2022–2025 sekä joukkoliikennelautakunnassa linjatut suunnitteluperiaatteet.

– Toisessa linjastoluonnoksessa on pyritty huomioimaan mahdollisimman monen matkustajan palautteet. Kaikkia yksittäisiä toiveita ei valitettavasti voida toteuttaa, sillä joukkoliikennettä suunnitellaan sananmukaisesti joukoille. Suunnittelussa on huomioitava aina joukkoliikennejärjestelmän toimiva ja joukkoja palveleva kokonaisuus, Nyssen suunnittelija Leena Huhtala sanoo Nyssen tiedotteessa.

Palautetta uuteen linjastoluonnokseen voi antaa syys-marraskuun ajan Nyssen verkkosivuilla ja selainpohjaisessa karttapalvelussa.

Palautteiden pohjalta tehdään ensimmäinen varsinainen linjastosuunnitelma, joka julkaistaan loppuvuodesta 2022. Läntinen linjasto 2024 -suunnitelma toteutetaan alkavan ratikkaliikenteen rinnalla portaittain.