Luvaton nuotion polttaminen ja ilkivalta puhututtavat Metsäkylässä – ”Kuulin Soppeenmäessä asuessani, että täällä oli nuoriso ajanut polkupyörillä Salen sisään”

Menneen kesän aikana lisääntyneet uutiset ilkivallasta ovat kantautuneet monen korvaan. Metsäkylässäkään ei ole säästytty ilkivallalta. Kaupungin työllisyys- ja turvallisuuspäällikön mukaan Ylöjärvellä ei kuitenkaan ole sen enempää ilkivaltaa kuin muissakaan Pirkanmaan kunnissa, vaan ilkivalta on lisääntynyt tasaisesti kaikkialla.
Metsässä oli sytytetty nuotio, minkä jälkeen nuotiopuut oli viskottu ympäriinsä. Nuotiopaikka ei ole kaupungin ylläpitämä eikä virallinen. (Kuvat: Elviira Luoma)

Ylöjärven Uutiset kysyi aikaisemmin elokuussa, mikä Metsäkylässä tällä hetkellä puhututtaa. Saimme tietoomme, että Metsäkylän Salea vastapäätä olevassa metsässä oli poltettu luvatonta nuotiota.

Ylöjärven kaupungin työmaapäällikön Jyrki Tanhuanpää vahvistaa, ettei nuotio ei ole virallinen kaupungin omistama ylläpitämä nuotiopaikka.

– Kaupungilla ei ole keinoja tehdä asialle mitään. Ihmisten pitäisi huolehtia itse ympäristöstään asuinpaikoistaan, ettei tällaista tehtäisi. Kaupunki ei voi valvoa jokaista asuinaluetta eikä siihen ole resursseja. Ilkivalta ja pahanteko on ollut aivan suhteettomissa mittakaavoissa jo monta vuotta joka puolella Suomea, Tanhuanpää kertoo.

– Olen kuullut tästä ilkivallasta, mutta en ole itse nähnyt. Onhan siellä joskus ollut poltettuja puita. Ajattelin, että ”jaa, täällä on joku pitänyt nuotiota”, metsäkyläläinen pysäkillä linja-autoa odottanut Jari Ahonen kertoo.

– Ilkivalta on ikävää, koska se koskee meitä kaikkia. Esimerkiksi oli inhottavaa, kun Pikku-Ahvenisto poltettiin, se toi kuitenkin kaikille mukavuutta. Kesäisin, jos pitää nuotioita, niin kohta saattaa olla metsikkökin tulessa. Se mietityttää, että onko nuorilla tekemisen puute. Ei se Pikku-Ahvenistokaan vahingossa ollut palanut, Ahonen jatkaa.

Ahonen kertoo kuulemansa mukaan Metsäkylän hieman rauhoittuneen.

– Täällä on kai aikaisemmin ollut enemmänkin tällaista. Kuulin Soppeenmäessä asuessani, että täällä oli nuoriso ajanut polkupyörillä Salen sisään, Ahonen naurahtaa.

Lue myös: Leikkiä tulella: Ilkivalta Ylöjärvellä saa yhä vaarallisempia muotoja

Linja-autoa odottava Jari Ahonen on kuullut Metsäkylän hieman rauhoittuneen. –Täällä on kai aikaisemmin ollut enemmänkin tällaista. Kuulin Soppeenmäessä asuessani, että täällä oli nuoriso ajanut polkupyörillä Salen sisään, hän naurahtaa.

Joku oli unohtanut viidennen luokan matematiikan kirjansa metsään, siitä oli revitty sivuja ja sitä oli yritetty polttaa.
Nuotiopuita oli viskattu kauaskin nuotiosta. Ylöjärven kaupungin työmaapäällikkö Jyrki Tanhuanpää sanoo, ettei kaupungin resurssit riitä valvomaan jokaista asuinaluetta ja niiden ilkivaltaa. – Ihmisten pitäisi huolehtia itse ympäristöstään asuinpaikoistaan, ettei tällaista tehtäisi.

Iso Työläjärven vesi ei sovellu uimiseen

Tanhuanpään mukaan Iso Työläjärvellä on aikaisemmin ollut kaupungin ylläpitämä uimaranta ja matonpesupaikka.

Matonpesupaikan putki rikottiin Tanhuanpään mukaan useita kertoja ilkivaltaisesti. Ilkivalta ei kuitenkaan johtanut matonpesupaikan ja uimarannan sulkemiseen, vaan syy oli veden humuspitoisuus ja yksinkertaisesti se, ettei vesi siksi täytä uimarannan ja matonpesupaikan vaatimuksia.

– Ranta ei täytä nykyaikaisia uimarannan, ylläpidettävän uimarannan vaatimuksia. Vaatimuksiin kuuluu muun muassa se, että rannassa on oltava riittävän hyvä vesipitoisuus. Järvenä Iso Työläjärvi ei ole sellainen, että siihen voidaan järkevästi rakentaa uusi uimaranta. Luonnontilassa olevia järviä ei ruveta puhdistamaan uimarantatarkoitukseen, Tanhuanpää kertoo.

– Kun Iso Työläjärvi oli vielä uimaranta, saimme paljon valituksia, että uimassa iho jäi likaiseksi ja matonpesupaikalla matot eivät puhdistu veden humuspitoisuuden takia. Veden laatu ei ollut riittävän hyvä matonpesupaikan ja uimarannan ylläpitämiseksi, Tanhuanpää jatkaa.

Kuluttajansuojalain mukaan palveluntarjoajan tarjoama palvelu ei saa aiheuttaa vaaraa palvelun käyttäjälle eikä hänen välineilleen.

– Kaupunki joutuu miettimään turvallisuutta ja sitä, täyttääkö palvelu kuluttajansuojalain määräykset. Ettei palvelusta aiheudu haittoja kenellekään, Tanhuanpää sanoo.

Lue myös: Jatkuvaa ilkivaltaa Räikällä – ”Saa sellaisia mittasuhteita, ettei sitä enää ymmärrä”

–En ole metsällä nähnyt mitään ilkivaltaa. Tietysti aika paljon on ollut puheetta ilkivallasta viime vuosina. Mopopojat varmaan vähän pärrää viritetyillä mopoilla. –Jos siihen uimarantaa halutaan, niin on aika paljon töitä kaupungilla. Vesi on sameaa ja humuspitoista. Naapurini kävi siellä mattoja pesemässä, mutta he lopettivat veden humuspitoisuuden takia. Valkoinen matto oli ruskeampi pesun jälkeen kuin ennen pesua, kommentoi kävelemässä ollut metsäkyläläisnainen järven ja metsän tilaa.

Kaupungille uusi turvallisuussuunnitelma

Ylöjärven kaupungin työllisyys- ja turvallisuuspäällikkö Pekka Mansikkamäen mukaan kaupungin turvallisuussuunnitelma tehdään uusiksi vuoden 2023 puolella, kun kaupunki siirtyy Pirkanmaan hyvinvointialueeseen.

Kaupungin turvallisuussuunnitelma sisältää kuntalaisiin kohdistuvien rikosten, tapaturmien, häiriöiden ja onnettomuuksien ehkäisysuunnitelman ja miten niihin on mahdollista varautua ennalta. Turvallisuutta parannetaan yhteistyössä muun muassa viranomaisten, järjestöjen ja asukkaiden kanssa.

Matonpesupaikan putki rikottiin useita kertoja ilkivaltaisesti. Ilkivalta ei kuitenkaan johtanut matonpesupaikan ja uimarannan sulkemiseen, vaan syy oli veden humuspitoisuus ja se, ettei vesi siksi täytä uimarannan ja matonpesupaikan vaatimuksia.