Anniinan keittiössä kokataan täysin vegaanisesti yli 31 000 ihmiselle satokausikalenteria hyödyntäen – ”Olisi hyvä, että ihmiset tutustuisivat siihen, mitä kaikkea satokaudessa kulloinkin on”

03.09.2022 16:00

Ylöjärveläinen Anniina Kotiranta kyllästyi kouluaikana lihansyöntiin. Nyt Kotiranta kokkaa monipuolista kasvisruokaa ja kuvaa annokset Instagram-tililleen reseptien kera.

Ylöjärveläinen Anniina Kotiranta tunnetaan Instagramissa nimellä anniinaskitchen, jossa Kotiranta laittaa ruokaa 31 527 seuraajalleen, ja muille. Kotirannalle on tärkeää näyttää, mitä kaikkea kasvis- ja vegaaniruoka voi olla.

Kotiranta kokkaa paljon aasialaisia ja meksikolaisia reseptejä, mutta myös esimerkiksi suppilovahveropastaa ja kasvispihvejä. Ruoan monipuolisuuden lisäksi satokauden tuotteiden käyttö on Kotirannalle tärkeää, silloin kun se on mahdollista.

Satokausikalenteri kovassa käytössä

– Pyrin käyttämään kaikkea satokauden mukaan. Satokausikalenteri on ollut seinällä jo monta vuotta ja hyödynnän sitä. Kaupatkin ovat vähän enemmän lähteneet mukaan satokausivihannesten korostamiseen, Kotiranta sanoo.

Ruoan hinnannousu on saavuttanut myös Kotirannan keittiön. Satokauden tuotteet ovat muun muassa edullisia.

– Onhan se ympäristöystävällisempää, että yritetään käyttää niitä tuotteita, mitkä ovat silloin parhaimmillaan ja sesongissa. Se on myös edullisempaa, Kotiranta sanoo.

– Satokauden tuotteiden käyttäminen on myös loogista. Esimerkiksi äitini tykkää käyttää kesäkurpitsaa, myös talvella. Nimikin sanoo, että se on kesätuote. Olisi hyvä, että ihmiset tutustuisivat siihen, mitä kaikkea satokaudessa kulloinkin on. Satokautena tulisi myös testattua uusia raaka-aineita, Kotiranta jatkaa.

Kotiranta pitää tasapainon lähituotettujen raaka-aineiden ja tuontiraaka-aineiden välillä. Moni ruoka jäisi tekemättä ja monet maut kokematta, jos käyttäisi vain lähellä tuotettuja raaka-aineita.  Kotirannan mukaan ”avokadoa ei tarvitse käyttää joka reseptissä”, mutta kaikkea ei voi jättää pois.

– Tuntuu, että lihatuotteissa on merkitty tarkemmin, mikä on lähituotettua kuin kasviksissa, Kotiranta sanoo.

Helppoa ja nopeaa vegaaniruokaa

Kotirannalle on tärkeää korostaa kasvisruoan monipuolisuuden lisäksi tekemiensä ruokien helppoutta ja nopeaa valmistusaikaa.

– Pyrin siihen, että kaikki pystyvät tekemään reseptini. Kenenkään toive ei ole kokata kahta tuntia työpäivän jälkeen, vaikka kokkaamisesta tykkäisikin, Kotiranta sanoo.

Ruoanlaitto ei ole Kotirannankaan päivätyö, vaikka jälki on ammattimaista. Kotiranta työskentelee Ylöjärvellä asuntomyyjänä. Kotiranta on aikanaan opiskellut myös kokiksi.

Kasvisruoka on jo normi

Kotiranta on ollut vegaani vuodesta 2017 ja kasvisyöjä ennen sitä. Kotirannalle siirtyminen pelkästään kasvisruokaan oli luonnollista. Ammattikoulussa kokkilinjalla tehtiin pitkälti liharuokia eikä kokattu kasvisruoka ollut kovin monipuolista. Koulussa Kotiranta kokeili lihaton lokakuu -kampanjaa ja ei kokenut enää tarvetta syödä lihaa.

–Monet kokevat, että esimerkiksi somen kanavideot ovat humpuukia ja niin voi olla, mutta minua alkoi ahdistamaan. Nyt en voisi kuvitellakaan syöväni kanaa, Kotiranta kertoo.

Kasvis- ja vegaaniruoka on Kotirannan mukaan nykyään jo normi. Siksi hänestä onkin hieman hassua, jos ihmiseltä kysytään miksi tämä syö kasvisruokaa. Hänen mielestään kysymys on samanlainen kuin jos kysyisi joltain toiselta, miksi tämä syö lihaa.

Kasvis- ja vegaaniruoan yleistymisestä kertoo myös se, kuinka paljon kasvissyöjille on vaihtoehtoja kauppojen hyllyillä ja kuinka räjähdysmäisesti kasvisvaihtojen määrä on kasvanut.

– Esimerkiksi viisi vuotta sitten näin ei ollut. Kun aloitin kasvissyönnin, niin nyhtökaura tuli markkinoille ja oli niin cool juttu, Kotiranta muistelee.

Esimerkin näyttämistä, ei paasaamista

Kotirannan tapa kertoa vegaanisuudesta on esimerkin ja ruoan kautta. Kotirannan mukaan kaikki saavat syödä miten haluavat, kuten itselle sopii.

– Pyrin näyttämään ruoan kautta, että ”hei, näinkin voi syödä”. Esimerkillä päästään usein parempaan lopputulokseen kuin paasaamalla, Kotiranta kertoo.

Kotiranta ei halua paasata kasvisruoasta ja leimata Instagramiaan pelkästään vegaaniseksi, vaan reseptit sopivat kaikille. Sen takia esimerkiksi Instagramissa näkyvässä nimessä ei ole sanaa ”vegaani”.

Instagram on Kotirannan pääkanava pitkälti sovelluksen helppouden takia ja siksi, että siellä ihmiset viettävät aikaa. Lisäksi Instagramissa tiedonlevitys on nopeaa.

– Instagramin perustaminen lähti siitä, kun halusin näyttää miten monipuolista kasvisruoka voi olla ja miten helposti ja nopeasti ne syntyvät. Ihmiset testaavat ehkä itsekin uskaliaammin kasvis- ja vegaaniruokia, kun näkevät mitä kaikkea kasviksista voi tehdä. Ei kukaan lähde testaamaan kasvisruokaa, jos se vie paljon aikaa, Kotiranta jatkaa.

– On aina kiva, kun kokkaan jollekulle ja he ovat, että ”häh onko tämä vegaanista?”, Kotiranta jatkaa.

Vaikka satokauden tuotteiden käyttäminen on Kotirannalle jo nyt tärkeää, voisi sen viedä uudelle tasolle, jos hän esimerkiksi työskentelisi ravintolassa tulevaisuudessa.

Anniinan suppilovahveropasta kolmelle:

250 g Rummon spaghettia tai bucatinia

1 punasipuli

2 valkosipulinkynttä

2 kourallista tuoreita suppilovahveroita

1 rkl tuoretta timjamia

1 rkl oliiviöljyä

Suolaa, valkopippuria

1,5 dl pippurikaurakermaa

1 tl valkoviinietikkaa tai puolikkaan sitruunan mehu

1/2 dl vegaanista parmesaania raastettuna

Keitä pasta suolatussa kiehuvassa vedessä.

Kuori punasipuli sekä valkosipulinkynnet ja pilko sipuli puoliympyröiksi ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna oliiviöljy pannulla, lisää sipuli sekä valkosipuli ja kuullota hetki, lisää sekaan sienet ja paista pari minuuttia. Lisää pannulle timjami, kaurakerma, vegeparmesaani sekä valkoviinietikka ja sekoita.

Lisää sekaan pieni kauhallinen pastan keitinvettä, mausta suolalla ja pippurilla ja pidä miedolla lämmöllä, kunnes pasta on kypsää, valuta pasta ja sekoita kastikkeen sekaan ja nauti.