Järki käteen ja mopoon – asenneilmasto on heikentynyt

Ville MäkinenOn aika olla jälleen hieman huolissaan. Liikennesäännöt ovat päässeet monelta ylöjärveläiseltä unohtumaan. Toki kyse on varmasti enemmän välinpitämättömyydestä kuin osaamattomuudesta. Asenneilmasto on heikentynyt.

Tuntuu jotenkin pahalta moittia nuoria, mutta asia on nostettava esiin viime viikkojen ja kuukausien tapahtumien perusteella. Ylöjärven Uutisten toimitus on saanut yhteydenottoja etenkin öisistä mopohurjasteluista sekä suojateiden turvattomuudesta. Ylöjärvellä nuorten temppuilu ja keulimiset öisillä kaduilla ovat aiheuttaneet kovasti harmia Laaduntiellä, Keihäsniementiellä, Koulupuiston kevyen liikenteen väylällä sekä monessa muussa paikassa. Jotkut asukkaat ovat jopa harkinneet muuttoa muualle häirinnän vuoksi.

Poliisi sanoi jo keskikesällä olevansa huolissaan nuorten asenteista ja arvomaailmasta liikenneturvallisuutta ja muita tienkäyttäjiä kohtaan. Poliisi muistutti, että vanhemmilla ja muilla aikuisilla on merkittävä rooli liikennekäyttäytymisen ja asenteiden opettamisessa. Nuorten liikenneonnettomuudet ovat lisääntyneet erityisestä kesällä.

Toinen toistuva harmi ovat vaaratilanteet ja ilkivalta Ylöjärveä halkovalla junaradalla. Tässäkin asialla ovat olleet valitettavan pääsääntöisesti nuoret, jotka eivät ehkä ymmärrä junaradan vaarallisuutta.

Radalla tai sen varrella kulkevaa saattaa hämmästyttää se, että nykyisiä lähestyviä junia ei juurikaan kuule ennen kuin on liian myöhäistä. Pitää myös muistaa, että juna on raiteita leveämpi ja vauhdissa olevan junan ilmavirta kaataa helposti radan lähellä liikkuvan henkilön. Raiteet, ratapihat, ratapenkat ja seisovat vaunut on syytä jättää rauhaan.

Näistä asioista ei voi kotona muistuttaa liikaa. Kun säännöt ja turvallinen käyttäytyminen ovat selkärangassa, eivät edes sosiaalinen paine ja kavereiden yllyttäminen saa tekemään tyhmyyksiä.