Kävimme puistossa yhtenäiskoulun eskarien kanssa – Mitä eskarivuosi oikein pitää sisällään ja miten se valmistaa lapsia koulutielle?

15.08.2022 16:00

Eskarivuosi käynnistyi koulujen alkamisen yhteydessä. Varhaiskasvatuksen opettajan Leena Vuoren mukaan lapsissa on nähtävä valtava kehitys eskarivuoden aikana.
Keltaisten eskariryhmän ensimmäiseen esikoulupäivään kuului muun muassa tutustumista koulun pihaan ja sen rajoihin.

Viimeinen viikko on ollut jännittävä niin koulutaipaleensa aloittaneille ekaluokkalaisille mutta vähintään yhtä jännittävä eskarilaisille: muun muassa Ylöjärven Yhtenäiskoululla on aloittanut yhteensä 32 uutta eskarilaista, jotka siirtyivät päiväkodin tiloista suoraan koulun tiloihin.

– Näille eskarilaisille siirtymä on selkeästi isompi, kun he ovat päässeet koululaisten joukkoon samoihin tiloihin. Tämän ikäisille on aika jännittävää päästä koululaisten kanssa esimerkiksi ruokalaan syömään, Keltaiset-eskariryhmän varhaiskasvatuksen opettaja Leena Vuori kertoo.

Millaisia tulevat päivät ja viikot tulevat eskarilaisilla olemaan, kun luvassa on täysin uudenlainen arki?

– Ensimmäisinä viikkoina lapsille tulevat tutuksi arjen rutiinit. Nyt ensimmäisenä päivänä käymme läpi koulun pihaa ja rajoja, missä saa leikkiä ja minne ei saa mennä. Harjoittelemme myös ruokalassa toimimista ja sitä, miten ruokaa otetaan itse linjastolta ja minne astiat palautetaan.

Isossa roolissa on ryhmäytyminen, jota tukevat erilaiset tutustumisleikit. Ensimmäisinä päivinä lapset pitävät nimilappuja, jotta nimet tulevat tutuksi.

Lue myös: Metsäkyläläinen Leon ja 480 muuta ekaluokkalaista aloittavat koulutaipaleensa keskiviikkona: ”Matikka on varmaan helppoa, olin eskarini paras matikassa”

Pihasta lapset suuntasivat ohjaajiensa, varhaiskasvatuksen opettajan Leena Vuoren ja varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Josefina Myllymäen kanssa läheiselle Halmetien leikkikentälle. Matkalla kerrattiin liikennesääntöjä ja turvallista liikkumista.

Leikkiminen on tärkeä osa eskaripäiviä

Yhtenäiskoulun eskareista iso osa lapsista on keskustan alueen päiväkodeista, mutta osa tulee myös perhepäivähoidosta ja osa kotoa.

Ensimmäisenä eskaripäivänä eskarit lähtevät läheiselle Halmetien leikkikentälle, jossa on luvassa erilaisia ohjattuja tutustumisleikkejä ja vapaata leikkimistä.

Vuoren mukaan eskarien arjessa leikkiminen ylipäätään on tärkeä osa päivää.

– Leikkiminen on valtavan tärkeää ja kehittää lasten sosiaalisia taitoja. Päiviin mahtuu erikseen vapaata leikkiä sekä aikuisten ohjaamaa leikkiä, jossa esimerkiksi pelataan ja kehitetään lasten sanavarastoa.

Leikissä lapset saavat myös paljon liikuntaa. Ulos pyritään lähtemään säällä kuin säällä.

– Arkiliikuntaa kertyy eskarissa valtavasti, kun retkeilemme lähipuistoon ja metsään. Eskarissa ei juuri istuta pulpetissa, vaan oppiminen tapahtuu toiminnallisuuden kautta.

Lue myös: Ylöjärvi panostaa yksilölliseen oppimiseen: Siivikkalassa alkaa pilottikokeilu, jossa eskarilaisista ja ekaluokkalaisista koostetaan saman taitotason pienryhmiä

Puistossa eskarilaiset pääsivät leikkimään erilaisia tutustumisleikkejä. 

Eskariin tullessa ei tarvitse osata

Esikoulussa ei opiskella vielä varsinaisia oppiaineita, vaan eskarivuoden aikana lapset käyvät ohjaajineen läpi eskarikirjaa, jossa tutustutaan tarinan avulla muun muassa kirjaimiin ja numeroihin.

Vuoren mukaan pakolliseen esikouluun ei kuitenkaan vaadita lapsilta tiettyjen taitojen osaamista entuudestaan, vaan aikuisten tehtävä on tukea kunkin lapsen omia vahvuuksia.

– Jokaisella lapsella on omat oppimistavoitteensa eskarissa. Toinen osaa lukea jo eskariin tullessa, kun toisella ei välttämättä pysy kynä kädessä mutta hän on hirveän taitava sosiaalisesti. Eskarivuosi on tosi tärkeä vuosi lapsen elämässä ja tässä on upeaa huomata, miten kukin kehittyy.

Kiipeilytelineessä kiipeilevä Karri kertoi, että ensimmäinen eskaripäivä oli jännittänyt. Hän tunsi ryhmästään entuudestaan Ronin.

Joustava esi- ja alkuopetus alkaa yhtenäiskoulussa

Yksilölliseen oppimiseen panostetaan yhtenäiskoulussa lisää vielä myöhemmin tänä syksynä, kun koulussa alkaa joustava esi- ja alkuopetus.

Joustava esi- ja alkuopetus on esikoululaisille sekä peruskoulun ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille suunnattua opetusta, jossa oppimisessa edetään kunkin oppilaan omien kykyjen ja taitotason mukaisesti.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi lukutaitoinen eskarilainen voi päästä oman taitotasonsa mukaisesti ekaluokkalaisista koostuvaan pienryhmään.

– Tämä on todella hyvä juttu lapsille. Se haastaa ja toisaalta lapset pääsevät oppimaan omaan tahtiinsa, Vuori sanoo.