Ilkivalta ja vahingonteot ovat jälleen otsikoissa – Auttaisivatko kameravalvonta ja työkorvaus?

Ville MäkinenViime viikkoina Ylöjärven Uutiset on jokakesäiseen tapaansa uutisoinut ilkivallasta kaupungissa. Tarkemmin sanottuna kyse on vahingonteoista.

Ilkivalta on metelöimistä ja häiriön aiheuttamista, jota toki myös Ylöjärvellä havaitaan etenkin yöaikaan. Vahingonteko on puolestaan rikos, jossa tekijä oikeudettomasti hävittää tai vahingoittaa toisen tahon omaisuutta.

Vahinkoa on tehty viime aikoina etenkin Räikän rannassa ja Julkujärven leirikeskuksella. Muitakin kohteita toki on, kuten Ylöjärven Yhtenäiskoulun alue.

Valitettavasti aihe nousee otsikoihin Ylöjärvellä joka kesä. Kun paikallislehden uutishistoriaa selaa taaksepäin niin etenkin kolmen viime vuoden aikana ilkivaltauutisia on kesäisin riittänyt.
Mikä neuvoksi, jotta tämä varsin turhauttava ilmiö saataisiin vähenemään? Voitaisiinko miettiä nykyistä selvästi kattavampaa kameravalvontaa sekä kenties uudenlaisia seuraamuksia kiinnijääneille?

Jatkuviin vahingontekoihin puuttumiseksi Valkeakoskella otettiin viime kesänä käyttöön työkorvaus, jossa ilkivaltaa tehnyt nuori korvaa aiheuttamansa vahingot esimerkiksi ulkoalueiden siivoamisella tai kitkemällä rikkaruohoja. Valkeakoskella on myös satsattu paljon valvontakameroihin.

Valkeakoskella kameroihin tallentuneiden vahingontekijöiden tunnistaminen on ollut helppoa. Tunnistajina ovat olleet pääosin koulujen rehtorit ja opettajat sekä nuoriso- ja sosiaalityöntekijät.
Tiedossa on, että valitettavan iso osa ilkivallasta ja vahingonteoista ovat nuorten tekemiä. Työkorvaus tuntuisi varmasti nuoren vanhempienkin mielestä mielekkäämmältä kuin muutaman tuhannen euron laskun maksaminen.