Rengasretki Pohjois-Kuruun: Ylöjärven pohjoisimmasta kolkasta löytyy mielenkiintoisia kohteita

Oletko jo tutustunut Pohjois-Kuruun? Kesälomalla se on mukava päiväretkikohde, josta löytyy varsin ainutlaatuisia vierailukohteita.
Pohjois-Kuru hurmaa erityisesti kauniilla luonnolla ja maalaismaisemillaan, mutta sieltä löytyy paljon muutakin nähtävää.
Pohjois-Kuruun voi tehdä mukavan kiertomatkan. (Grafiikka: Helena Mäkinen)

Pohjois-Kurun kierros on luontevaa aloittaa Länsi-Aureessa sijaitsevasta Seitsemisen luontokeskuksesta (Seitsemisentie 110, 34530 Länsi-Aure). Luontokeskus on avoinna 31.8. asti päivittäin kello 10–18. Siellä on sekä pysyvä luontoaiheinen näyttely että vaihtuvia näyttelyitä.

Luontokeskuksen kahvilassa voi nauttia vaikkapa lounasta tai kahvit. Heinäkuussa retkeilyneuvoja on paikalla joka lauantai.

Seitsemisen luontokeskus on avoinna päivittäin elokuun loppuun asti.

Luontokeskuksen pihassa on leikkialue ja keittokatos. Pihasta lähtee Runokangas-niminen luontopolku. Koveron perinnetilalle on luontokeskukselta patikkamatkaa 7,5 kilometriä. Kesäaikaan mukaan kannattaa varata hyvien jalkineiden lisäksi hyttysmyrkkyä.

Seitsemisen luontokeskukselta lähtee useita luontoreittejä.

Aurettareen shoppailemaan

Lähes luontokeskuksen vieressä sijaitsee kahvila ja vanhan tavaran myymälä Auretar (Länsi-Aureentie 857, 34530 Länsi-Aure). Kauniina kesäpäivänä Aurettaren ulkoterassi on mukava paikka kahvitella maalaismaisemaa ihaillen.

Persoonallisessa Aurettaressa on tarjolla myös lounasta. Ennen kaikkea kannattaa tutustua myymälän puoleen, joka on vähintäänkin mielenkiintoinen kokoelma kaikkea mahdollista.

Aurettaren pihassa on kokoelma antiikkisia autoja.

Aurejärven kirkko

Seuraavaksi kannattaa suunnata Itä-Aureessa sijaitsevalle Aurejärven kirkolle (Itä-Aureentie 1020, 34550 Itä-Aure), joka on vihitty käyttöön kesäkuussa 1924.

Kirkkomaata rajaa tunnelmallinen sammaloitunut kiviaita ja paanukattoisen kirkon pihamaata koristaa komea kellotapuli, jonka kaksi teräskelloa hankittiin Lokomolta vuonna 1923.

Aurejärven kirkko on lähes sata vuotta vanha.

Kirkkorakennus on näkemisen arvoinen ulkoakin päin. Sisälle kirkkoon pääsee 24.7. ja 21.8. klo 13, jolloin siellä on messu.

Aurejärven kirkko, hautausmaa, pohjois-kuru
Aurejärven kirkolla hautausmaata rajaa komea kiviaita.

Matkalla kirkolle voi poiketa myös frisbeegolfaamassa Pohjois-Kurun frisbeegolfradalla Itä-Aureen urheilukentällä Junkkarinpolulla.

Pohjois-Kurun frisbeegolfrata sijaitsee Itä-Aureen urheilukentällä.

Riuttasen maitolaituri

Kirkolta matka jatkuu Riuttasentietä pitkin Riuttaseen, joka aiemmin oli vilkas maaseutukylä. Matkalla voi ihailla suomalaista metsämaisemaa ja ihmetellä vaikkapa piikkisuoraa tietä, joka tuntuu jatkuvan pienen ikuisuuden.

Tie Itä-Aureesta Riuttaseen kulkee läpi metsämaiseman.

Ennen varsinaista Riuttasen kylää tien vieressä on kauniisti entisöity maitolaituri. Maitolaituri on rakennettu 1960-luvun alussa ja toistakymmentä tilaa toimitti sinne aikoinaan maitoa tonkissa. Maitolaituri on edelleen kyläläisten yhteiskäytössä.

Heli Sarvijärvelle Riuttasen maisemat ovat tuttuja jo lapsuudesta.

Pituutta rengasreissulle tulee Ylöjärven keskustasta noin 140 kilometriä. Reipas matkaaja taittaa reitin vaikkapa polkupyörällä.

Lähteet: luontoon.fi, https://pohjoiskuru.wordpress.com/