Valtuustokollegat muistelevat Markku Mäki-Ventelää: ”Eilen maailma pysähtyi”, ”Markku löysi huumoria vaikeissakin paikoissa”

Ylöjärveltä kantautui maanantaina suru-uutinen, kun pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu Markku Mäki-Ventelä menehtyi. Valtuustossa ja muualla luottamushenkilötyössä Mäki-Ventelän kanssa työskennelleet kollegat muistavat Markun erittäin pätevänä valtuutettuna, jolla oli pilkettä silmäkulmassa.

Keskustan pitkäaikainen valtuutettu Teuvo Hakanen muistaa, miten hän vielä juhannuksen alla toivotti Mäki-Ventelälle hyvää kesää samassa kahvipöydässä.

– Eilen maailman pysähtyi. Taas koettiin, ettei ikinä tiedä, milloin menee viimeisen kerran nukkumaan, Hakanen sanoo surullisena.

Hän muistaa Mäki-Ventelän vastuullisena valtuutettuna.

– Markulla kaikki asiat perustuivat johonkin, eikä hän vain heitellyt mielipiteitään. Kun aikoinaan olimme yhdessä keskustan ryhmässä niin Markku oli se henkilö, jonka kanssa pohdimme kaksinkin asioita. Markku uskalsi ottaa rohkeasti kantaa syyllistämättä ketään ja kertoa mielipiteensä loukkaamatta ketään. Juuri siksi hän oli erittäin arvostettu joka ryhmässä. Häntä ei ikinä mollattu tai kyseenalaistettu vaan hän oli varmasti pidetty koko luottamushenkilöyhteisössä, Hakanen kertoo.

Hakasen mukaan Mäki-Ventelälle oli tärkeää koko Ylöjärven tasapuolinen kehittyminen haja-asutusalueita myöten.

– Tietenkin tekninen puoli oli hänen osaamistaan ja erityisesti muun muassa tiestön turvallisuus.

– Tämä oli valtavan suuri menetys. Kaikki kunnia Markulle ja hänen antamalleen panokselle.

Kaikkien kaveri

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja Markku Mäki-Ventelän puolue- ja ryhmätoveri Mauri Heiska toteaa, että maanantai-aamu oli sellainen, joita ei tarvitsisi tulla.

– Järjetön menetys. Vielä ei pysty ymmärtämään, että Markkua ei ole enää ole, Heiska sanoo.

Heiska kuvailee Mäki-Ventelää kaikkien kaveriksi.

– Markku ei vienyt koskaan mitään henkilökohtaiselle tasolle vaan aina väännettiin vain asioista.

Heiska toteaa myös, että Mäki-Ventelää kiinnostivat erityisesti teknisen puolen asiat sekä sote-asiat, koska Mäki-Ventelä oli myös sairaanhoitopiirin valtuuston varapuheenjohtaja.

– Markulla oli myös pilkettä silmäkulmassa. Hän osasi keventää vaikeitakin asioita ja löysi huumoria vaikeissakin paikoissa. Tämä kantautui varmasti myös siviilityöstä poliisin kenttäjohtajana, jossa hänellä oli myös isoja asioita tehtävänä, Heiska miettii.

Heikoimpien puolustaja

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juho Ojares kertoi järkyttyneensä maanantain suru-uutisesta.

– Ehdimme istua 9,5 vuotta yhtäaikaa valtuustossa ja Markun kanssa tulimme aina toimeen. Koskaan ei tiedä, milloin on kenenkin vuoro lähteä. Menetys on iso. Muistan Markun mukavana ja hyvänä tyyppinä.

Ojareksen mukaan esimerkiksi liikunnan ja vapaa-ajan asiat olivat Mäki-Ventelälle tärkeitä.

– Myös heikoimpien puolustaminen oli Markulle tosi tärkeää. Lisäksi Markku sai porukan viihtymään niin valtuustosalissa kuin seminaareissa. Huumoria tarvitaan yhteisten asioiden hoitamisessa, sillä vaikka työtä tehdään tosissaan niin aina ei tarvitse olla niin vakavaa.

Yksi parhaista

Markku Mäki-Ventelän pitkäaikainen valtuustokollega Mika Kotiranta muistaa Mäki-Ventelän yhtenä parhaista valtuutetuista, joita Kotirannan aikana valtuustossa on ollut.

–Markku oli hyväntuulinen, rehti ja suoraselkäinen suomalainen mies. Välillä oltiin eri mieltä asioista, mutta kokonaisuutena hän oli erittäin hyvä valtuutettu, joka kantoi huolta hyvin laajasti kaikesta, Kotiranta sanoo ja jatkaa:

– Markulla ei ollut yksittäisiä agendoja, mutta ehkä turvallisuus oli sellainen tärkeä asia, koska hänellä oli työn puolesta siihen annettavaa.

Kotiranta muistaa Mäki-Ventelän ahkerana puheenvuoron käyttäjänä sekä kaupunginhallituksessa että -valtuustossa. Myös Mäki-Ventelän huumori tuli tutuksi.

– Hyviä, fiksusti asioita keventäviä valtuutettuja tarvitaan, ettei se työ ole pelkkää tiukkaa politiikkaa. Markku osasi heittää väliin keventävän heiton, mikä ei kuitenkaan loukannut ketään. Se on taitolaji.